Mikser planetarny czy miesiarka spiralna?
Wybierając wyposażenie do gastronomii, należy precyzyjnie dobrać sprzęt do określonych wymagań. Teoretycznie wydaje się to dość proste. Mimo że niektóre urządzenia wyglądają podobnie, to jednak ich zastosowanie może być skrajnie różne. Tak jest w przypadku m.in. miesiarek spiralnych i mikserów planetarnych. To sprzęty, które przydają się w profesjonalnych kuchniach (i nie tylko), a na pierwszy rzut oka różnią się niewiele. Gdy jednak przygląda się im bliżej, można dostrzec między nimi znaczne rozbieżności. Najważniejsze jednak leżą w ich zastosowaniu i sposobie działania. Chcesz przekonać się, co będzie lepsze dla Twojego biznesu? Dowiedz się więcej z tego artykułu!
Czym jest mikser planetarny?
To sprzęt, który ciężko jest przecenić. Stanowi absolutnie niezbędne wyposażenie m.in. tam, gdzie powstają różnego rodzaju lekkie ciasta i desery, więc m.in. w cukiernictwie. Mikser (lub inaczej – mieszalnik) planetarny w swojej nazwie zdradza także zasadę działania. Oprócz tego, że obraca się wzdłuż własnej osi, to porusza się jakby po orbicie – czasem z lekkim odchyleniem, a w wybranych modelach – prostopadle do dna dzieży. Dzięki takiemu rozwiązaniu wszystkie składniki ciasta zostają dokładnie zebrane i wymieszane. W ten sposób można również ubić białka, a nawet przygotować różnego rodzaju kremy. Warto przy tym pamiętać, że mikser planetarny to rozwiązanie przydatne też w przygotowywaniu wielu potraw lub ich elementów składowych.
Urządzenie to zawdzięcza swoje liczne funkcje także wyposażeniu, w jakie zostało zaopatrzone. Chodzi o różne mieszadła, w tym m.in. płaskie, doskonale spisujące się przy kremach, ale i farszach czy puree. Ubijaczki natomiast są niezastąpione w produkcji majonezu i piany białkowej. Hak zaś posłuży do wyrabiania ciast.
Miesiarka spiralna – co to jest i jakie ma zastosowanie?
Jeśli mikser planetarny gastronomiczny był do ciast lekkich, to łatwo domyślić się, że miesiarka spiralna posłuży przede wszystkim do przygotowywania ciast ciężkich. Dlatego stanowi niezastąpiony sprzęt m.in. w piekarniach, zakładach garmażeryjnych oraz pizzeriach. W przeciwieństwie do miksera w tym przypadku wprawione w ruch zostaje zarówno mieszadło (tylko spiralne), jak i sama misa (choć należy nadmienić, że zdarzają się także modele ze stałą dzieżą). W efekcie uzyskuje się lepiej napowietrzone ciasto. Dodatkowo urządzenia te wyposażone są w specjalne osłony z otworami, które z jednej strony zabezpieczają przed wypadnięciem wyrabianego ciasta, a z drugiej – umożliwiają dodawanie do niego składników.
Główne różnice między mieszalnikiem planetarnym a miesiarką
Wiesz już, czym jest miesiarka spiralna i do czego służy mikser planetarny. Podsumujmy główne różnice między nimi.
Zastosowanie
Używając miksera, da się wyrobić lekkie ciasta, ale i ubić pianę z białek. Z jego pomocą przygotuje się również puszysty majonez, puree oraz różnego rodzaju farsze. Miesiarka natomiast to odpowiedni sprzęt, by wyrobić ciasto na pizzę, pierogi lub chleb czy inne rodzaje pieczywa.
Zasada działania
W przypadku mieszalników głowica porusza się po dwóch osiach – wokół własnej, jak i centralnego punktu nieruchomej dzieży. Inaczej to wygląda w drugim urządzeniu – tutaj w ruch wprawione zostaje hakowate mieszadło, jak i sama misa.
Typy głowic pasujących do sprzętu
Pierwsza z porównywanych maszyn ma trzy rodzaje mieszadeł:
- płaskie,
- hak,
- ubijaczkę.
Z kolei miesiarka na wyposażeniu ma tylko mieszadło spiralne, przeznaczone do wyrabiania ciężkiego ciasta oraz specjalną, kratowaną pokrywę.
Czego potrzebujesz w swoim lokalu?
Porównując oba powyższe sprzęty, na pewno łatwiej będzie Ci określić, czego potrzebujesz do swojego biznesu. Jeśli prowadzisz pizzerię, pierogarnię lub zakład piekarniczy, zdecydowanie najlepszym wyborem będzie miesiarka. Z kolei w przypadku cukierni lub restauracji – doskonale spiszą się zwykłe mieszalniki. Co natomiast w sytuacji, gdy potrzebne Ci są funkcje obu urządzeń? Jaki sprzęt wybrać, gdy mikser planetarny ma za małą moc do np. mieszania ciasta na pizzę? W takiej sytuacji najlepiej sprawdzą się tzw. miksery uniwersalne, łączące rozwiązania obu maszyn. Miksery do ciast ciężkich i miesiarki znajdziesz w naszej ofercie. Jeśli chcesz uzyskać pomoc w wyborze – pozostajemy do Twojej dyspozycji!