Konkursy gastronomiczne 2022
Co roku mają miejsce różne wydarzenia w branży gastronomicznej. Chodzi nie tylko o targi, ale i m.in. konkursy, które odbywają się na całym świecie. Są to prestiżowe eventy, podczas których mistrzowie kuchni i cukiernictwa mogą mierzyć się ze sobą w poszczególnych konkurencjach. Nagroda? Prestiż, sława, lepsze perspektywy zawodowe (często imprezy te są trampoliną do międzynarodowej kariery) i w końcu – tytuł najlepszego kucharza. Które konkursy gastronomiczne należą do najpopularniejszych? Przekonaj się – przeczytaj artykuł!
Bocuse d’Or – Budapeszt (23-24.03.2022)
To zdecydowanie jedno z najważniejszych wydarzeń w branży. Od 1987, kiedy szef kuchni Paul Bocuse – jeden z „ojców” nowej kuchni francuskiej, zainaugurował je po raz pierwszy, odkryto dzięki niemu dziesiątki utalentowanych młodych ludzi z całego świata. Dla wielu kucharzy udział w nim to jedno z największych marzeń. Tegoroczna edycja ma miejsce na Węgrzech, w Budapeszcie. Z kolei w 2023 konkurs ma odbyć się w Polsce.
Do zmagań w mistrzostwach międzynarodowych przystępuje 24 szefów kuchni z całego świata. Wcześniej przechodzą eliminacje krajowe. Każdy starający się o kwalifikację musi wykazać się kunsztem, serwując dania na najwyższym, światowym poziomie. Uczestnicy mają łącznie 5 godzin i 35 minut, by przygotować kilka potraw, które zachwycą podniebienia członków jury. Dodatkową presję stanowi fakt, że praca odbywa się przed publicznością. Tym samym każdy krok i ruch noża obserwują dziesiątki miłośników kulinariów. Oceniane są zarówno smak, technika przygotowania, kreatywność, jak i wygląd oraz tekstura dań.
Warto wiedzieć, że konkurs ten to nie tylko zmagania. To także efektowny pokaz najnowszych trendów, z jednoczesnym poszanowaniem tradycji konkretnej kuchni. Celem zawodów jest też promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego. Co stanowi nagrodę? Oprócz zyskania sławy na cały świat zwycięzcy otrzymują statuetkę (złotą, srebrną lub brązową, w zależności od zajętego miejsca) oraz nagrody pieniężne. Ponadto przyznaje się jeszcze wyróżnienia w kategoriach m.in. za najlepsze dania z rybą, mięsne oraz narodowe. W obecnej edycji konkursu bierze udział również reprezentant z Polski, więc zdecydowanie warto śledzić te kulinarne zmagania.
Global Chefs Challenge – Abu Dhabi (30.05-02.06.2022)
Odbywający się w tym roku podczas Worldchefs Congres & Expo w Abu Dhabi finał Global Chefs Challenge to kolejny prestiżowy konkurs, w którym występują najlepsi kucharze świata, przede wszystkim szefowie kuchni. Są trzy kategorie, w jakich się mierzą:
- Global Chefs Challenge – główna, polegająca na przygotowaniu wybitnych dań,
- Global Pastry Chefs Challenge – dla mistrzów cukiernictwa
- Global Young Chefs Challenge – zawody dla mistrzów kulinarnych urodzonych po 1 stycznia 1995 roku, mające na celu odkrywanie młodych talentów.
Warto podkreślić – to konkurs zespołowy, a uczestnicy finału wyłaniani są w drodze eliminacji z regionalnych półfinałów i Kulinarnego Pucharu Świata.
Każdy z nich musi wykazać się ponadprzeciętnymi umiejętnościami i zdolnością przystosowania się do pracy pod presją. Oceniane są faktura, sposób serwowania potrawy, a przede wszystkim – jej smak. Innymi słowy, podane danie musi być prawdziwą ucztą dla niemal każdego zmysłu. Także i w tym konkursie gastronomicznym, w kategorii Global Young Chefs Challenge, Polska ma swoich reprezentantów. Na czele kadry narodowej stoi Bartosz Peter.
Kulinarny Puchar Polski – Poznań (26-28.09.2022)
To zdecydowanie jedna z najważniejszych imprez branżowych w naszym kraju. Kulinarny Puchar Polski, odbywający się w tym roku w trakcie POLAGRY 2022 w Poznaniu, to impreza z wieloletnią tradycją, sięgającą 2001 roku. Uznany zarówno przez krajowe, jak i międzynarodowe stowarzyszenia (w tym World Association of Chefs’ Societies) konkurs niejednokrotnie gościł wybitnych kucharzy, z których wyłaniani byli ci najlepsi. Jego zwycięzcy zyskiwali nie tylko prestiż, ale mogli liczyć też na wsparcie w rozwoju ze strony mistrzów kuchni z całego świata.
Wśród sędziów, oceniających starania młodych talentów kulinarnych, znajdują się największe autorytety branży. W dotychczasowych edycjach w jury zasiadali m.in.:
- Armand Steinmetz,
- Jean-Nernard Mahut,
- Sebastian Frank,
- Vogel Waynand,
- Jerzy Pasikowski,
- Stefan Birek,
- Jean Bos
i wielu innych. Jednym ze zwycięzców (dwukrotnym!) konkursu jest obecny lider drużyny występującej w Global Chefs Challenge – Bartosz Peter. Kulinarny Puchar Polski dla wielu młodych i zdolnych kucharzy był mostem do ich kariery, także tej międzynarodowej.
The Best Chef Awards 2022 – Kraków
Warto też wspomnieć o stworzonym przez polską neurolożkę – Joannę Ślusarczyk i włoskiego specjalistę od gastronomii – Cristiana Gadau, rankingu najlepszych mistrzów kulinarnych, wyłanianych w drodze plebiscytu. Nie jest to taki konkurs jak te wymieniane powyżej. Zasady są nieco inne i to począwszy od zgłoszeń – nominacji może dokonać każdy, wskazując np. szefa kuchni w ulubionej restauracji, po sposób wyłaniania zwycięzców. Powstaje lista 200 kandydatów, przy czym 100 z nich to „nowe twarze”, a pozostała setka to osoby wcześniej wyróżnione w rankingu.
Następnie 100 specjalistów – nie tylko kucharzy, ale i branżowych dziennikarzy, krytyków kulinarnych, a nawet bloggerów oraz inne uznane autorytety, anonimowo przemieszczają się po różnych restauracjach, gdzie próbują „codziennych” dań nominowanych szefów kuchni. Następnie przez ankietę online oceniają 10 wybranych kucharzy, przyznając im od 10 do 100 punktów. Ostatecznie na tej podstawie wyłania się 100 najlepszych kucharzy, zwykle młode talenty, dla których takie wyróżnienie łączy się z prestiżem, jak i poprawą perspektyw zawodowych.
Konkursy gastronomiczne – okazja do wybicia się na szczyt!
Na świecie jest wielu utalentowanych szefów kuchni, tworzących na talerzach dzieła sztuki, zachwycające wyglądem, zapachem i smakiem. Konkursy stanowią doskonały sposób, aby zaprezentować swoje umiejętności szerszej publiczności. Jednak, aby w pełni rozwijać swój talent, warto też zainwestować w odpowiednie wyposażenie gastronomii. Nowoczesne urządzenia nie tylko gwarantują łatwiejszą pracę, ale i zapewniają atrakcyjniejsze rezultaty. Sklep gastronomiczny PROBOX to miejsce, gdzie znajdziesz najlepsze propozycje dla profesjonalistów. Rozwijaj swój warsztat, korzystając z zaawansowanych narzędzi, jakie dostępne są w naszej ofercie!