Patelnie uchylne elektryczne - jakie wybrać?
Trudno wyobrazić sobie wyposażenie kuchni gastronomicznej bez elektrycznej lub gazowej patelni przemysłowej. Tego rodzaju produkt pozwala na szybką, wydajną i zaawansowaną obróbkę termiczną mięs i wielu innych potraw. Za pomocą patelni gastronomicznych uchylnych przygotujesz nawet kilkadziesiąt porcji posiłków jednocześnie, co czyni ten sprzęt niezastąpionym w dużych restauracjach, domach weselnych, hotelach oraz innych lokalach, gdzie zachodzi potrzeba wyżywienia dużej liczby osób. Szukasz patelni przemysłowej? Sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie i jak dobrać ją do indywidualnych potrzeb.
Zastosowanie i zalety patelni przemysłowych
Produkowane współcześnie gastronomiczne patelnie nierdzewne stopniowo wypierają tradycyjne naczynia do obróbki żywności. Ich przewaga bierze się z pojemności pozwalającej na szybkie przygotowywanie dużych porcji posiłków. Zastąpienie klasycznej brytfanny, rondla lub patelni urządzeniem zasilanym elektrycznie nie tylko pozwala znacznie skrócić czas obróbki termicznej, ale jednocześnie podnosi jej efektywność. Obsługa patelni przemysłowej jest prosta, podobnie jak utrzymanie jej w czystości. Z tego względu, urządzenia te znajdują zastosowanie w wielu kuchniach hotelowych i restauracyjnych.
Najważniejsze zalety patelni elektrycznej to m.in.:
- zastosowanie przy wszystkich najpopularniejszych rodzajach obróbki (smażenie, pieczenie, duszenie, blanszowanie, podgrzewanie, gotowanie),
- natychmiastowa gotowość do użytkowania,
- łatwa obsługa i utrzymanie w czystości,
- odporność na uszkodzenia,
- możliwość płynnej regulacji temperatury,
- proste sterowanie pracą urządzenia,
- duża wydajność sprzętu i szybkość obróbki,
- szeroka gama dostępnych modeli i parametrów.
Budowa patelni uchylnej
Niezależnie od takich parametrów jak moc patelni gastronomicznej, jej pojemność czy wymiary, większość tego rodzaju urządzeń charakteryzuje się podobną konstrukcją. Centralnym elementem jest wanna smażalnicza o odpowiedniej pojemności, podgrzewana przez elementy grzejne. Wanna wyposażona jest w uchylną pokrywę, która chroni przed pryskającym tłuszczem i jednocześnie zapewnia optymalne warunki dla obróbki potraw. Do sterowania pracą urządzenia służy panel, na którym znajdują się przełączniki mocy oraz lampki kontrolne. Dla łatwiejszego utrzymania w czystości, wiele patelni nierdzewnych wyposażonych jest w dodatkowy lej do gromadzenia tłuszczu.
Jaka pojemność patelni elektrycznej?
Jedną z najważniejszych właściwości patelni gastronomicznych jest z pewnością pojemność wanny smażalniczej. Do dużych kuchni polecane są urządzenia o głębokości od 30 do 40 litrów, choć w sprzedaży dostępne są też wanny o objętości kilku litrów, pozwalające obrabiać porcje jedzenia w mniejszej ilości tłuszczu. Polecana przez nas patelnia elektryczna uchylna Stalgast 778002 wyposażona została w wannę o pojemności roboczej ok. 40 l. Pozwala to na sprawne przygotowanie dużej ilości posiłków w stosunkowo krótkim czasie.
Regulacja temperatury
Jedną z najważniejszych właściwości każdej patelni elektrycznej jest możliwość termoregulacji. Funkcja ta pozwala precyzyjnie ustawić temperaturę smażenia, gotowania, czy pieczenia bez ryzyka przypalenia potraw. Ważne, by regulacja działała płynnie, gdyż zapewni to optymalną kontrolę warunków obróbki. Przykładowo, patelnia uchylna Kromet o mocy 6,3 kW pozwala precyzyjne sterowanie mocą grzewczą do 250°C.
Jak kupić najlepszą patelnię przemysłową?
Wybierając elektryczną patelnię do kuchni gastronomicznej, powinieneś przede wszystkim zdefiniować swoje indywidualne potrzeby. Do miejsc uczęszczanych przez duże ilości osób jednocześnie (domy weselne, duże restauracje, hotelowe stołówki) najlepiej sprawdzą się urządzenia o odpowiednio wysokiej mocy i pojemności. Z kolei pizzeria, kebab czy bar szybkiej obsługi to miejsca, do których warto wybrać mniejsze modele, które zużywają mniej energii i pozwalają na obróbkę w mniejszej ilości tłuszczu.