Pojemniki gastronomiczne - praktyczny i bezpieczny dowóz żywności
Rosnące zapotrzebowanie na obsługę imprez, ale także coraz większa popularność nowych usług, jak catering z dostawą do domu, wymaga od firm z branży gastronomicznej profesjonalnego podejścia do transportu żywności. Aby jedzenie dowiezione do klienta było świeże, ciepłe i wyglądało tak dobrze, jak bezpośrednio po przygotowaniu, niezbędne jest zapewnienie optymalnych warunków przewozu. Z pomocą przychodzą termosy transportowe. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy ich zakupie i jak wybrać odpowiedni pojemnik gastronomiczny do dostarczania żywności.
Zalety i zastosowanie pojemników termoizolacyjnych w branży gastronomicznej
Liczba wydarzeń obsługiwanych przez firmy cateringowe i restauracje oferujące jedzenie na dowóz z roku na rok wzrasta. Ta branża zajmuje się kompleksową realizacją różnego rodzaju eventów, takich jak:
- przyjęcia okolicznościowe: urodziny, komunie, rocznice,
- śluby i wesela – zarówno w lokalach, jak i na świeżym powietrzu,
- eventy biznesowe: gale, szkolenia, konferencje,
- spotkania o charakterze naukowym,
- imprezy firmowe, wyjazdy integracyjne, grille, kuligi itp.,
- wydarzenia sportowe, rekreacyjne, festyny, koncerty i wiele innych.
Pojemniki i termosy - rodzaje
Wiele firm rozszerza swoją ofertę również o codzienny dowóz posiłków do klienta w ramach wybranej diety. Nic więc dziwnego, że pojemnik termoizolacyjny – a najlepiej ich duża liczba – staje się obowiązkowym wyposażeniem przedsiębiorstw gastronomicznych. Pozwalają one przetransportować sporą ilość posiłków jednocześnie, przy zachowaniu odpowiedniej temperatury przez wiele godzin. To ważne, zwłaszcza w sytuacji, gdy poszczególne dania mają zostać podane uczestnikom wydarzenia o różnych godzinach.
Do najczęściej wybieranych przez firmy gastronomiczne pojemników należą:
- termosy transportowe
Do przewozu gorących napojów, zup, sosów oraz innych potraw w postaci płynów. Wykonywane najczęściej z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, wyposażane są w kraniki i zawory oraz specjalną warstwę cieplną pomiędzy zbiornikiem a obudową. Sprawdzają się wszędzie: na stołówkach, w restauracjach, podczas imprez w plenerze oraz pod dachem. Termosy gastronomiczne charakteryzuje duża pojemność oraz długi czas utrzymywania odpowiedniej temperatury,
- pojemniki termoizolacyjne
Wykonane z tworzyw sztucznych, najczęściej styropianu lub piocelanu. Pozwalają na transport dań gorących oraz zimnych. Kształtem oraz rozmiarem dostosowane są do uniwersalnych pudełek GN wykorzystywanych do bezpośredniego pakowania żywności czy popularnych plastikowych „jednorazówek” stosowanych m.in. przy dietach z dowozem. Oprócz bardzo dobrych parametrów cieplnych pojemnik gastronomiczny wykazuje dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, a jego sprężystość pomaga chronić żywność w trakcie transportu. Łatwo utrzymać go w czystości, gdyż nadaje się do mycia tradycyjnego oraz w zmywarce.
Jak wybrać odpowiedni pojemnik transportowy lub termos?
Chcąc wyposażyć swoją kuchnię w odpowiedni pojemnik termoizolacyjny, powinieneś zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. W przypadku termosów kluczowa będzie oczywiście ich pojemność, a także materiał, z którego produkt został wykonany. Bardzo ważne jest również łatwe utrzymanie zbiornika w czystości – dostęp do niego powinien być nieograniczony. Kolejnym istotnym elementem jest także rodzaj zastosowanej termoizolacji, mający wpływ na to, jak długo zbiornik „trzyma” temperaturę. Najlepsze modele zapewniają jej bardzo niewielki spadek – np. tylko o 3°C po upływie trzech godzin.
W przypadku transporterów z tworzywa sztucznego ważny jest z kolei rozmiar, definiowany najczęściej ilością pojemników GN, które mogą zmieścić się wewnątrz. Parametry termoizolacyjne zależą w tym przypadku od zastosowanego materiału oraz grubości ścianek. Markowe rozwiązania od renomowanych producentów jak Stalgast czy Yato znajdziesz w ofercie firmy PROBOX. Nasz katalog pozwoli Ci wybrać pojemnik gastronomiczny w pełni odpowiadający Twoim potrzebom.