Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii
Wyposażenie profesjonalnej kuchni wymaga zadbania o różnego rodzaju elementy, które składają się na zaplecze gastronomiczne danego miejsca. Jedną z najbardziej istotnych kwestii jest zapewnienie odpowiedniego miejsca do przechowywania produktów oraz gotowych dań w niskiej temperaturze. Na rynku występują różnorodne gastronomiczne urządzenia chłodnicze, które pozwalają na mrożenie oraz chłodzenie produktów. Taka forma przechowywania żywności umożliwia przedłużenie daty ważności oraz utrzymanie w nienaruszonym stanie szybko psujących się artykułów spożywczych. Mrożenie pozwala na zachowanie ich koloru, smaku, zapachu oraz wartości odżywczych, dlatego jest tak często wykorzystywane w kuchni.
Rodzaje urządzeń chłodniczych dla gastronomii – oferta sklepu PROBOX
Sklep PROBOX oferuje gastronomiczne urządzenia chłodnicze, które stanowią jedno z podstawowych rozwiązań stosowanych w profesjonalnych kuchniach. Wśród nich występuje szeroka gama produktów zróżnicowana pod względem rodzaju urządzeń, ich wyglądu, rozmiaru, funkcji oraz ceny. Pozwala to na dostosowanie urządzeń chłodniczych do indywidualnych potrzeb oraz wymagań. PROBOX posiada w swojej ofercie różnego typu urządzenia, które mogą być wykorzystywane w zależności od potrzeb danego lokalu czy sklepu.
Wśród nich występują elementy gastronomiczne, takie jak np.:
- chłodziarki,
- lady chłodnicze,
- lady cukiernicze,
- regały chłodnicze,
- stoły chłodnicze,
- witryny chłodnicze.
Stanowią one wysokiej jakości rozwiązanie od najlepszych producentów na rynku – Mawi, Stalgast, RM Gastro, Liebherr, Bartscher, RAPA, RedFox, Igloo czy Juka.
Urządzenia chłodnicze – czym się charakteryzują?
Urządzenia chłodnicze z naszego sklepu to wysokiej jakości produkty. Oferowany sprzęt charakteryzuje się wysoką wytrzymałością, wydajnością oraz zapewnia optymalne warunki chłodzenia produktów spożywczych. Parametry te warunkuje zastosowanie odpowiedniej konstrukcji urządzeń oraz właściwego materiału, który pozwala na utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze. Większość urządzeń chłodniczych wykonana jest ze stali nierdzewnej lub zawiera elementy wykonane z tego materiału. Jego zastosowanie gwarantuje wysokiej odporności na korozję oraz pozwala na utrzymanie wysokiego poziomu higieny w miejscu pracy. Ponadto podczas wyboru odpowiedniego urządzenia chłodniczego warto zwrócić uwagę na nowoczesny wygląd, jakim charakteryzują się oferowane produkty. Pozwala to na dopasowanie poszczególnych urządzeń do pozostałych elementów wyposażenia oraz indywidualnych potrzeb lokalu.
Zastosowanie – do czego wykorzystywane są urządzenia chłodnicze?
Profesjonalne urządzenia chłodnicze stanowią rozwiązanie, które jest niezbędne podczas magazynowania artykułów spożywczych na zapleczach lokali czy sklepów. Tego typu sprzęt wykorzystywany jest w różnego rodzaju miejscach, takich jak restauracje, bary, sklepy spożywcze, kawiarnie czy cukiernie. Urządzenie chłodnicze pozwala na przechowywanie różnego rodzaju produktów spożywczych – wędlin, nabiału, mięs, warzyw, owoców czy gotowych potraw oraz wyrobów cukierniczych w odpowiednich temperaturach. W zależności od potrzeb można zdecydować się na sprzęt służący do mrożenia lub chłodzenia produktów. Ich zastosowanie pozwala na zachowanie świeżości oraz wysokiej jakości produktów spożywczych. Dzięki urządzeniom chłodniczym dane produkty mogą być wykorzystane w dowolnej chwili – będą gotowe do wykorzystania, a przy tym świeże, smaczne oraz pełne smaku i zapachu.