Sokowirówka czy wyciskarka? Urządzenie do profesjonalnej kuchni
Uzyskiwanie soku z owoców i warzyw wydaje się łatwym procesem. Jednak droga do celu będzie różna, w zależności od wybranego urządzenia. Zarówno sokowirówki gastronomiczne, jak i wyciskarki profesjonalne pozwalają na przygotowanie soku, ale ich sposób działania jest różny. Ma to szczególne znaczenie, jeśli sok ma być podawany w lokalu gastronomicznym. Jakie urządzenie wybrać?
Różne rodzaje produktów
Po pierwsze, należy zastanowić się, z jakich składników będziemy najczęściej wyciskać sok. Zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka poradzi sobie z twardymi owocami i warzywami, na przykład z marchwią czy jabłkiem. Jeśli jednak chcemy uzyskać sok z warzyw takich jak szpinak czy natka pietruszki, lepszym rozwiązaniem będzie wyciskarka. Dzięki niej można uzyskać bardziej gęsty i esencjonalny sok, poza tym można go przechowywać dłużej. Sokowirówka zapewni sok bardziej klarowny, ale równocześnie wodnisty. Wymaga on bardzo szybkiego spożycia.
Inna zasada działania
Różne cechy pozyskiwanego soku mają związek z zasadą działania obu urządzeń. Sokowirówka gastronomiczna rozdrabnia składniki na gładką masę przy pomocy szybko obracających się noży. Cząstki owoców i warzyw są dociskane do elementów urządzenia przez siłę odśrodkową. Dzięki temu przez małe otwory zaczyna przepływać sok. Natomiast wyciskarka to w gruncie rzeczy specjalny rodzaj prasy, a jej głównym elementem jest komora zawierająca ślimak. Jest on obracany powoli, a siła nacisku powoduje wyciskanie soku.
Sok bogaty w wartości odżywcze
Można więc w skrócie powiedzieć, że wyciskarka tłoczy sok, a sokowirówka uzyskuje go poprzez ścieranie i tarcie. Ma to znaczenie dla ilości pozyskiwanego soku oraz jego wartości odżywczych. Mechanizm sokowirówki powoduje, że z jednego owocu lub warzywa mamy mniejszą ilość soku. Wyższa temperatura pracy niszczy enzymy i inne składniki pokarmowe. Wyciskarka wytłacza sok wolniej i w bardziej delikatny sposób. Warzywa i owoce nie ulegają gwałtownemu cięciu i zachowują maksymalną ilość substancji odżywczych. Ponadto sok pozyskany za pomocą wyciskarki nie rozwarstwia się i ma jednolitą konsystencję. Ma to zasadnicze znaczenie dla jakości podawanych napojów.
Wydajność i wygodna obsługa
Niezależnie od naszego wyboru, profesjonalna sokowirówka lub wyciskarka do warzyw i owoców powinna mieć cechy pozwalające na jej łatwe i ekonomiczne użycie w lokalu gastronomicznym. Jeśli nie dysponujemy dużym zapleczem, ważny będzie hałas generowany przez urządzenie. I tutaj sokowirówka znowu przegrywa, bo generuje wibracje i jest głośna. Gastronomiczna wyciskarka niskoobrotowa charakteryzuje się natomiast niskim poziomem hałasu. Za jej pomocą wyciśniemy cały sok zawarty w owocach i warzywach, a więc jest to rozwiązanie wygodniejsze i bardziej ekonomiczne. Owoce nie muszą być obierane ze skórki, a nawet można pozostawić w nich mniejsze pestki.
Do sokowirówki trzeba wrzucać obrane warzywa lub kroić je na mniejsze kawałki. Trzeba ją też dłużej myć, a więc obsługa jest bardziej kłopotliwa. Wyciskarek nie trzeba czyścić po każdym użyciu, poza tym jest bardzo łatwe — wystarczy je tylko przepłukać wodą. Wyciskarki mają mniejszą ilość elementów niż sokowirówki, dlatego szybko mogą być gotowe do dalszej eksploatacji w ciągu dnia.
Jakość i bezpieczeństwo
Profesjonalna wyciskarka jest zbudowana z bezpieczniejszych materiałów. Ślimak jest ceramiczny, natomiast noże sokowirówki są zwykle wykonane z metalu. Materiał ten wchodzi w reakcję z sokiem, co może osłabić jego właściwości, na przykład pozbawić go czynnego magnezu. Wyciskarka ma też szersze zastosowanie. Za pomocą sokowirówki przygotujemy tylko jeden rodzaj soku o konkretnej gęstości. Natomiast wyciskarki pozwalają na uzyskanie klarownego i gęstego soku, jak również sosów, przecierów, a nawet masy na placki ziemniaczane.
To wszystko ma swoje przełożenie w firmie. Gastronomiczna sokowirówka pozwala bardzo szybkie uzyskanie soku, ale jest głośna podczas pracy. Sok nie ma dużej gęstości i podczas pracy urządzenia jest napowietrzany, więc nie nadaje się do późniejszej konserwacji. Wyciskarka pozwala na przygotowanie gęstego soku nasyconego dużą ilością składników odżywczych, ale pracuje wolniej. Jest cicha i łatwa w eksploatacji.
Konkretny wybór urządzenia zależy od zastosowania. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że wyciskarki są bardziej nowoczesne i ekonomiczne w użyciu. Sok ma konsystencję przypominającą mus, co docenią klienci lokalu. Jeśli więc cenimy komfort w pracy oraz chcemy podawać najwyższej jakości sok, należy zainwestować w profesjonalną wyciskarkę. Sokowirówkę możemy natomiast wykorzystać w domu, gdy sok będzie tylko dodatkiem do poobiedniej przekąski.