Inspiracje

Jak zrobić miękkiego i soczystego schabowego w lokalu gastronomicznym?

Jak zrobić miękkiego i soczystego schabowego w lokalu gastronomicznym?

Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Bywa serwowany zarówno w restauracjach, jak i w barach. Należy wspomnieć, że schabowy nie jest, jak wielu uważa, stricte polską potrawą. Trop prowadzi do kuchni austriackiej, gdzie podobnie podawana potrawa znana jest jako sznycel wiedeński. Popularna w naszym kraju interpretacja różni się od pierwowzoru przede wszystkim podstawowym składnikiem – tradycyjny schabowy to wieprzowina, zaś sznycel wiedeński powstaje z wołowiny (ewentualnie z cielęciny).

Ważne są dodatki

Podobnie jak sznycel wiedeński, także kotlet schabowy jest wariacją na temat... kotleta. Powstaje z jednego kawałka rozbitego mięsa, które następnie obtacza się w jajku i bułce tartej, a następnie smaży w wysokiej temperaturze. Aby cieszyć się smakowitym kawałkiem kotleta czy sznycla, trzeba dobrze go rozbić. Idealne są tłuczki do mięsa. Tradycyjnie w polskiej kuchni smaży się na smalcu – niekiedy też w restauracjach używa się masła klarowanego (polecana opcja) bądź oleju rzepakowego (w tym przypadku warto dodać nieco masła dla smaku i aromatu). Na talerzu kotlet schabowy winien mieć chrupiącą i złocistą panierkę, zaś mięso musi być mocno wysmażone (nie są wskazane nawet drobne surowe fragmenty). Kotlet schabowy nie jest i nie może być krwistym stekiem! Oczywiście dobrzy kucharze mają swoje tajemnice smażenia i przyprawiania. Istotny, szczególnie w gastronomii, jest odpowiedni sprzęt przyspieszający pracę w kuchni i zapewniający powtarzalność każdego wydanego dania.

2022-09__1663662212-kotleciarki-gastronomiczne 

Jak rozbić mięso?

O ile w domu czy niewielkim lokalu wystarczy dobry tłuczek do mięsa, to w większym barze czy w restauracji lepiej zdecydować się na kotleciarkę. Przy gęstym ruchu optymalnym wyborem jest kotleciarka elektryczna. Dzięki temu urządzeniu można w szybkim czasie rozbić mięso, przygotowując je do dalszej obróbki. Oczywiście kotleciarka elektryczna sprawdzi się i przy wołowinie – dobre tradycyjne restauracje często mają w menu sznycel wiedeński. Wydajność pras do mięsa może wynosić nawet do 600 sztuk na godzinę.

Oczywiście w mniejszym lokalu zda egzamin kotleciarka elektryczna o mniejszej efektywności. Alternatywą do sprzętu elektrycznego są urządzenia ręczne. Ich obsługa wymaga nieco więcej czasu, ale też część kucharzy uważa je za lepsze rozwiązanie. Solidna kotleciarka ręczna, taka jak Inoxxi T404, wyposażona jest zestaw nacinający z wysokogatunkowej stali – w zestawie są dwa komplety stalowych ostrzy. Ręczna kotleciarka polecana jest między innymi do najtwardszego mięsa.

Wydaje się, że popularność kotleta schabowego nie przeminie. Owszem, szacuje się, że spożycie mięsa z każdym rokiem będzie spadać na rzecz dań wegetariańskich i wegańskich, ale tradycjonaliści nie wyobrażają sobie obiadu bez schabowego z chrupiącą panierką. Będąc właścicielem restauracji, trzeba mieć to na uwadze.

Bestseller
Promocja
-24%
Gastronomiczna obieraczka elektryczna do ziemniaków 12kg moc 0.55 kW Stalgast 789120
Kod produktu:  789120
2-3 dni
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  5 665,00 zł 4 288,41 zł
Cena brutto:  6 967,95 zł 5 274,74 zł
Fachowe doradztwo
Promocja
-17%
Kotleciarka do mięsa (steaker) S20 Ma-Ga
Kod produktu:  S20
2-3 dni
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  5 000,00 zł 4 150,00 zł
Cena brutto:  6 150,00 zł 5 104,50 zł
Polecamy
Promocja
-20%
Elektryczna prasa do mięsa, kotleciarka 230 V RQAK100
Kod produktu:  RQAK100
2-3 dni
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  22 500,00 zł 18 000,00 zł
Cena brutto:  27 675,00 zł 22 140,00 zł
Komentarze

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Ustawienia regionalne
Lokalizacja
Język
Waluta