Czy jakość wody może wpływać na myte naczynia ?
Aby naczynia były czyste i błyszczące musimy zadbać nie tylko o rodzaj czy jakość chemii stosowanej do mycia i płukania, ale też o jakość wody. Główną rolę odgrywa tu twardość wody, którą stanowią głównie sole wapnia i magnezu rozpuszczone w wodzie. Dzięki idealnemu składowi wody, której używamy do mycia naczyń, możemy zaoszczędzić wiele czasu, a także pieniędzy. Minerały, które w połączeniu z gorącą wodą prowadzą do powstawania osadów, są zwykle odpowiedzialne za awarie i usterki urządzeń, a także za smugi i zacieki na naczyniach. Sprawiają też, że szklane i porcelanowe naczynia stają się matowe i wyglądają nieestetycznie, a ponadto powodują ścieranie z nich wzorów. Ponadto na częściach zmywarki osadza się kamień powodujący obniżenie jej wydajności, a z czasem awarię. Wymusza to stosowanie większej ilości detergentu i płynu do płukania, a także sprawia, że urządzenie zużywa więcej energii. Więc jakość wody ma bardzo duże znaczenie dla skuteczności mycia naczyń, woda, której używamy do mycia naczyń powinna być pozbawiona minerałów i soli, gdyż prowadzą one do osadzania się kamienia. W przypadku używania wody pozbawionej minerałów i soli zaoszczędzimy swój czas oraz pieniądze poprzez mniejsze zużywanie się sprzętu oraz jego wydajności.
Jak więc pozbyć się substancji chemicznych rozpuszczonych w wodzie ?
1. Odwrócona osmoza należy do najbardziej zaawansowanych technologicznie procesów uzdatniania wody. Proces RO polega na prawie całkowitym, do 99 % usunięciu rozpuszczonych w wodzie zanieczyszczeń. Odfiltrowane zostają zanieczyszczenia mechaniczne, substancje chemiczne rozpuszczalne w wodzie oraz bakterie i najmniejsze wirusy. Cząsteczki wody przechodzą przez mikroskopijne pory membrany półprzepuszczalnej, natomiast wszystkie zanieczyszczenia są na niej zatrzymywane i odprowadzane do kanalizacji. Proces oczyszczania wody w odwróconej osmozie nie wymaga zastosowania jakichkolwiek chemikaliów. Ze względu na bardzo małe rozmiary porów membrany, uległaby ona szybkiemu zatkaniu. Aby temu zapobiec stosowane są dwa filtry włókninowe o gęstości 30 i 5 mikronów, ora filtr węglowy do wstępnego usuwania chloru i jego pochodnych. Przy wodzie o dużej twardości należy zastosować wstępnie zmiękczacz jonowy. W procesie oczyszczania uzyskujemy około 30 % wody oczyszczonej przechodzącej przez membrany, pozostała część wody o podwyższonej koncentracji odpływa do kanalizacji.
2. Zmiękczanie jest procesem chemicznym, który ma na celu wymianę jonów wapnia i magnezu na jony sodu. Woda przepływając przez złoże jonowymienne pozostawia na nim jony wapnia i magnezu wymieniając je na jony sodu, których sole są dobrze rozpuszczalne w wodzie i nie powodują osadzania kamienia. Po wyczerpaniu jonów sodu ze złoża jonowymiennego należy przeprowadzić regeneracje zasypując złoże solą (nie powinno się stosować soli jodowanej, ponieważ jod uszkadza złoże), proces odwracamy i wypłukujemy do kanalizacji uwolnione jony wapnia i magnezu. Urządzenia bardziej zaawansowane technologicznie regenerują się samoczynnie - po odliczeniu ilości wody zmiękczonej przełączają się samoczynnie na proces regeneracji pobierając solankę ze zbiornika solanki. Po zakończeniu regeneracji samoczynnie się włączają w obieg oczyszczania wody. Wymienniki jonowe nie są drogie w eksploatacji i mogą być stosowane do centralnego zmiękczania wody. Praktycznie stosuje się małe wymienniki jonowe o pojemności złoża 8 lub 12 kg przy każdym urządzeniu oddzielnie. Jeżeli nie zastosujemy wody zmiękczonej w procesie mycia musimy się liczyć ze skutkami twardości wody. W przypadku mycia naczyń w zmywarce będą się pojawiały białe zacieki szczególnie widoczne na wysokich szklankach i kieliszkach. Osady pojawiają się również na zmywarce.