Porady

Jak i czym odpowiednio naostrzyć nóż?

Jak i czym odpowiednio naostrzyć nóż?

Ostrzenie noża – kiedy, jak i czym?

Każdy nóż, nawet ten najdroższy i wykonany z najlepszych materiałów prędzej czy później będzie wymagał ostrzenia. Przyczyna jest prosta - nawet stal najwyższej jakości ulega procesowi tępienia. Doskonale wiedzą o tym profesjonaliści, którzy często ostrzą je przed każdym użyciem. 
Wybór odpowiedniej ostrzałki wcale nie jest taki prosty i często wymaga od nas poświęcenia tyle samo czasu, co sam wybór idealnego noża.

Podczas wybierania ostrzałki musimy zwrócić uwagę na dwie podstawowe kwestie:

Ostrzałka musi być wykonana z twardszego materiału, niż sam nóż. Jeśli nie jesteśmy pewni jaki nóż posiadamy lub chcemy zakupić ostrzałkę odpowiednią do wszystkich typów noży – najlepiej będzie wybrać ostrzałkę diamentową, która będzie odpowiednia nawet do najtwardszych ceramicznych noży.
Żeby prawidłowo naostrzyć nóż należy robić to pod odpowiednim kątem, a zatem najlepiej wybierać ostrzałki, które utrzymanie takiego kąta wymuszają poprzez wyprofilowane żłobienia lub zaopatrzyć się w prowadnice.
Jeśli chodzi o samą pielęgnację – najlepiej ostrzyć nóż jak najczęściej, nawet przed każdym użyciem. Nie można czekać aż nóż się stępi. Prawidłowe ostrzenie polega na wykonaniu kilku delikatnych ruchów noża po ostrzałce.

Mnogość wyboru

Przy wyborze odpowiedniej ostrzałki nie należy sugerować się reklamą – najlepiej dobrać ją pod konkretny model noża. Każdy nóż posiada swoje oryginalne właściwości, takie jak kształt, kąt ostrza  oraz materiał z jakiego jest wykonany.

Nie poleca się zakupu tanich ostrzałek kamiennych. Nie warto też kupować ostrzałek automatycznych dostępnych w supermarketach za kilka złotych – znajdą zastosowanie tylko do noży o podobnej wartości, a te z pewnością nie posłużą zbyt długo. 
Jakie w takim razie ostrzałki warto wziąć pod uwagę?

– OSTRZAŁKI RĘCZNE są dobrym wyborem dla osób, które posiadają już jakąś wprawę. Podczas ich używania musimy sami zadbać o odpowiedni nacisk oraz zachowanie kątów. Dostępne ostrzałki tego typu posiadają tzw. pręty (stalki), kamienie szlifierskie, ostrzałki wodne.

– STALKI mają postać długiego pręta – ostrzałkę trzyma się lub opiera o blat jedną ręką, a drugą przeciąga po niej nożem w górę i w dół – od jego końca po czubek – ustawionym pod odpowiednim kątem, najczęściej ok. 15 stopni dla małych noży do owoców i warzyw i 20-25° w przypadku dużych ostrzy. 
Używanie ostrzałek prętowych wymaga nieco wprawy, jednak ten typ ostrzałek jest najbardziej uniwersalny – naostrzymy nimi zarówno duży nóż, tasak, jak i małe nożyczki. Zaletą jest także szybkość ich użycia – w każdej chwili możemy nimi podostrzyć używane narzędzie. To właśnie z tego typu urządzeń najczęściej korzystają restauracyjni szefowie kuchni. Należy pamiętać, że bardzo ważna jest jakość tego typu narzędzia, jak w przypadku każdej ostrzałki.

– KAMIENIE WODNE I SZLIFIERSKIE – to tradycyjnie ostrzałki, które są wykorzystywane w Japonii i właśnie do noży japońskich polecane są najbardziej. Podczas ostrzenia kamienie te należy polewać wodą – właśnie stąd ich nazwa. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że aby w pełni wykorzystać możliwości kamieni wodnych do ostrzenia należy użyć kilka ich typów  – posiadają one różną ziarnistość, w związku z czym oprócz samego ostrzenia konieczne jest wygładzenie ostrza (obecnie dostępne są na rynku ostrzałki dwustronne, posiadające powierzchnie o różnej ziarnistości). Największą ich zaletą jest to, że umożliwiają ostrzenie noży o nietypowych kształtach.  Ułatwieniem dla mniej doświadczonych użytkowników jest prowadnica, która pozwoli utrzymać odpowiedni kąt. Niestety kamienie wodne są drogie i póki co ciężko dostępne na naszym rodzimym rynku.

– OSTRZAŁKI AUTOMATYCZNE – to takie, w których ustalony jest kąt ostrzenia noża. Jest to opcja polecana, dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w ostrzeniu noży. Zaletą takich jest wygoda ich użycia – nie trzeba się więc martwić się o odpowiedni kąt. Co prawda efekt będzie nieco gorszy, niż w przypadku np. precyzyjnych kamieni wodnych, ale do domowego użytku tego typu ostrzałka w zupełności wystarczy.

– ELEKTRYCZNE OSTRZAŁKI – elektryczne ostrzałki, z racji tego, że mocno ścierają ostrze noża należy stosować ostrożnie i nie tak często jak w przypadku innych ostrzałek. Jednak tego typu urządzenia najlepiej poradzą sobie z nożami wykonanymi z twardych materiałów, a także te, które zostały przez nas mocno zaniedbane.

Co wybrać?

Jak widać na rynku dostępnych jest wiele ostrzałek różniących się zarówno rozmiarami, materiałami, cenami jak i sposobem ostrzenia. Przede wszystkim musimy zadać sobie pytanie w jaki sposób chcemy wykorzystywać ostrzałkę i jakie noże ostrzyć. Ważna jest funkcjonalność ostrzałki, dlatego przede wszystkim należy wybrać taką, którą będziemy  w stanie prawidłowo naostrzyć nóż. Nie warto też od razu porywać się na drogie zakupy – w sklepach znajdziemy takie ostrzałki, które kosztują nawet kilka tysięcy złotych. Najlepszym i najbardziej efektywnym rozwiązaniem może być po prostu skorzystanie z pomocy sprzedawcy w sklepie, który ma w swojej ofercie zarówno noże jak i ostrzałki różnego rodzaju.

Profesjonalna ostrzałka AnySharp Classic, srebrna | AnySharp ANYSHARPSILVER
Kod produktu:  ANYSHARPSILVER
2-3 dni
25.00 zł
Cena netto:  48,78 zł
Cena brutto:  60,00 zł
Komplet kamieni do ostrzenia noża (ostrzałki) krajalnic Ma-Ga 310p/210p, oryginalne (1szt.+1szt.)
Kod produktu:  komplet kamieni 210p/310p
2-3 dni
25.00 zł
Cena netto:  60,00 zł
Cena brutto:  73,80 zł
Ostrzałka AnySharp Classic, czarna | AnySharp ASKSEDBLK
Kod produktu:  ASKSEDBLK
Cena netto: 
Cena brutto: 
Komentarze

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Ustawienia regionalne
Lokalizacja
Język
Waluta