Czy wiesz wszystko o krajalnicach? Kompendium wiedzy

Krajalnice żywności Ma-Ga są urządzeniami dedykowanymi do gastronomii i sklepów w celu sprawnego i dokładnego krojenia wędlin i serów na plastry o grubości do 24 mm. Urządzenia opracowano i wykonano w sposób gwarantujący zachowanie najwyższych standardów higienicznych i sanitarnych. Wszystkie elementy krajalnic mające bezpośredni kontakt z krojonym produktem wykonano ze stali nierdzewnej (płyta oporowa, nóż, pokrywa noża, stół podawczy oraz prowadnica plastra). Powyższego rozwiązania nie znajdziemy w urządzeniach konkurencyjnych, w których producenci postawili na tańsze anodowane elementy aluminiowe. Wersje do krojenia sera wyposażone są dodatkowo w powłokę teflonową występującą nie tylko na nożu, lecz również na jego pokrywie i płycie oporowej, gwarantując ograniczenie przywierania produktu podczas krojenia do powierzchni styku. Kolejną rewolucyjną różnicą w porównaniu do modeli konkurencji jest zastosowanie napędu silnika na bazie przekładni ślimakowej, rezygnując z awaryjnego, rozciągającego się paska napędowego. Idealne pochylenie stołu podawczego do noża pod kątem 45° stopni sprawia, że proces krojenia odbywa się metodą grawitacyjną, bez zbędnej potrzeby dociskania produktu do noża. Płyta dociskowa zamontowana pod stołem podawczym gwarantuje użytkownikom bezpieczeństwo podczas krojenia mniejszych kawałków sera i wędliny oraz zmniejszenie do minimum odpadów w postaci tzw. piętek. Sterowanie napędem silnika poprzez przyciski START i STOP sprawia, że nie ma możliwości samoczynnego włączenia urządzenia po chwilowym zaniku napięcia. Ze względów bezpieczeństwa krajalnice posiadają również blokadę uniemożliwiającą zdjęcie stołu podawczego do mycia urządzenia, jeśli pokrętło grubości plastra nie jest ustawione w pozycji „0” oraz brak możliwości włączenia urządzenia, jeśli pokrywa noża jest zdemontowana lub niedokręcona do końca za pomocą śruby.

2018-01::1514982636-czy-wiesz-wszystko-o-krajalnicach.png

Ostrzenie noża

2018-01::1514981621-310p-6.jpgWyposażenie krajalnic w podręczną ostrzarkę znajdującą się bezpośrednio przy nożu umożliwia jego ostrzenie niskim nakładem sił i czasu. Przed przystąpieniem do podanego procesu kładziemy nacisk, aby nóż był dokładnie wyczyszczony z tłuszczu i resztek żywności. Sprawi to, że utrzymamy dłuższą żywotność i właściwości ścierne kamieni ostrzącychgładzących, dzięki będziemy zmuszeni do ich rzadszego wymieniania. Ostrzenia noża należy dokonywać każdorazowo w przypadku zauważenia utraty jego ostrości, a najlepiej raz dziennie po skończonej pracy. Sugerowany czas ostrzenia noża zależy od stopnia jego stępienia. Sugerujemy kilkusekundowe ostrzenie, aby nóż wykonał kilka obrotów przy równomiernym nacisku obydwu z kamieni (ostrzącego i gładzącego). Po ostrzeniu nóż wymaga przemycia w celu pozbycia się powstałych opiłków, mogących dostać się do krojonej żywności. W przypadku zmniejszenia średnicy noża o 4-6 mm można poddać go procesowi jednorazowej regeneracji, pamiętając jednak że zmniejszenie jego średnicy o 10 mm względem średnicy fabrycznej skutkuje już koniecznością zakupu nowego noża.

Konserwacja krajalnicy

2018-01::1514981923-probox-maga310pt-04.pngCodziennie po zakończeniu pracy z urządzeniem należy dokonać jego czyszczenia, używając środków czystości, które po przemyciu wodą nie pozostaną na urządzeniu i nie wejdą w kontakt z krojoną żywnością. Codzienna higiena z położeniem nacisku na niewidoczne z zewnątrz zakamarki pod pokrywą noża oraz osłoną ostrzałki uniemożliwi rozprzestrzenianie się różnego rodzaju bakterii, wirusów i drobnoustrojów. Nie należy zanurzać urządzenia w wodzie, mycie można wykonać jedynie w sposób powierzchowny. Oliwienie (smarowanie) urządzenia sprawia, że zmniejszamy tarcie pomiędzy ruchomymi elementami krajalnicy zapewniając mu ciągłą, bezawaryjną pracę oraz wygodę pracy, bez nadmiaru wysiłku wkładanego w przesuwaniu stołu podawczego po prowadnicy. Do każdej krajalny dołączony jest specjalny olej przekładniowy, dostępny w cenie kilkunastu złotych, którego należy używać raz dziennie, najlepiej przed przystąpieniem do pracy, gdy krajalnica jest sucha. W związku z pomysłowością osób obsługujących urządzenia przestrzegamy przed smarowaniem urządzeń olejem jadalnym, ponieważ pod wpływem temperatury i tarcia nastąpi skutek odwrotny od zamierzonego. Codzienne czyszczenie i konserwacja urządzenia sprawi, że przez długie lata będziemy mogli cieszyć się sprawnym urządzeniem.

Usterki

2017-09::1505563725-serwis.jpgAwarie techniczne mogą zdarzyć się nawet w najbardziej niezawodnych i sprawdzonych urządzeniach. Zadaniem sieci autoryzowanych serwisów Ma-Ga oraz serwisu PROBOX jest ich sprawne usunięcie. Przykładowe z możliwych usterek wymieniamy poniżej starając się wyjaśnić ich przyczyny.

– Urządzenie nie włącza się. Możliwe przyczyny: brak napięcia w sieci, uszkodzenie instalacji elektrycznej, źle zamontowana pokrywa noża, uszkodzony kondensator, uszkodzony silnika

– Złe krojenie. Możliwe przyczyny: tępy nóż, zabrudzenie urządzenia, zabrudzenie prowadnicy stołu podawczego

– Hałas po włączeniu urządzenia. Możliwe przyczyny: zużyte łożyskowanie noża, zużyte łożysko silnika.