4 powody, dla których musisz mieć kotleciarkę!
Jak działa kotleciarka?
Kotleciarka elektryczna, zwana często potocznie maszynką do rozbijania kotletów schabowych jest urządzeniem przeznaczonym do zmiękczania mięsa. Stekownica służy do szybkiego nacinania wcześniej przygotowywania płatów mięsa, zapewniając ich odpowiednią wielkość i grubość. Mięso wrzucane przez górny otwór wlotowy jest automatycznie zaciągane w dół przez zespół dwóch wałków tnących, które je delikatnie nacinają, nie niszcząc przy tym jego struktury. Proces spulchniania może zostać kilkukrotnie powtarzany w celu uzyskania zadowalającego efektu zmiękczenia poprzez kilkukrotne przepuszczenie kawałka kotleta pod innym kątem. Stopień nacięcia zależy od preferencji klienta oraz rodzaju i struktury danego mięsa.
Co zyskujemy dzięki kotleciarce?
- CICHA PRACA
Jednym z głównych atutów urządzenia jest 20-krotnie niższy hałas jaki emituje urządzenie w porównaniu z klasycznym tłuczkiem do mięsa. Steaker pracuje bardzo cicho, co ma kluczowe znaczenie dla komfortu pracy w małych pomieszczeniach jakimi są kuchnie. Ponadto urządzenie gwarantuje, że już nigdy więcej nasi klienci czekający na posiłek nie będą słyszeć uciążliwych odgłosów rozbijanych kotletów w kuchni.
- OSZCZĘDNOŚĆ CZASU I PRACY
Czas przygotowania kotletów jest nawet 5-krotnie krótszy od ich rozbijania standardowym tłuczkiem do mięsa, ponadto nasz personel nie odczuje zmęczenia, ponieważ praca na steakerze jest łatwa i przyjemna. Dodatkowo kotlety przygotowane w ten sposób, szybciej poddają są procesowi marynowania, dzięki czemu szybciej możemy przystąpić do ich kolejnego etapu obróbki.
- OSZCZĘDNOŚĆ PIENIĘDZY
Czas obróbki termicznej kotleta przepuszczonego przez wałki nacinające skruszacza do mięsa jest do 40% krótszy, co przekłada się na niższe zużycie energii elektrycznej lub gazu przy pomocy których kotlet jest poddawany obróbce termicznej. Ubytek wagowy kotletów, bitek, czy też steków jest znacznie mniejszy w porównaniu z tradycyjną metodą rozbijania .
- JAKOŚĆ MIĘSA
Kotlet zmiękczony przy pomocy nacinarki do mięsa jest jednocześnie kruchy i soczysty, ponieważ włókna i ścięgna są nacinane, a nie miażdżone, a dodatkowo mięso zachowuje swoje soki i jest bardziej pulchne. Dzięki podanemu procesowi walory smakowe mięsa podnoszą się, a jego smakiem mogą się zachwycać także dzieci i osoby starsze ze względu na łatwość spożycia. Ponadto kotlet jest zawsze równej grubości, dzięki czemu będzie zawsze idealnie usmażony.
Kotleciarka – do jakiego mięsa?
W większości przypadków kotleciarki przeznaczone są do nacinania płatów mięsa pochodzenia zwierzęcego – wieprzowego i wołowego. Struktura schabu, steków, karkówki powoduje, że nacinane mięso jest zmiękczone, bardziej ciągliwe, natomiast cały czas zachowuje ciągłość i nie rozpada się.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku drobiu, który po przepuszczeniu przez standardowe wałki nacinające nie zachowuje swojej struktury i może się rozpadać. W tym przypadku niektóre modele kotleciarek do schabu oferowanych przez PROBOX wyposażyć można również w wymienne wałki ugniatające wykonane z polipropylenu, które równomiernie spłaszczą pierś z kurczaka nie przerywając struktury delikatnego mięsa drobiowego.”