Schładzarka szokowa - jak działa i czemu musisz ją mieć?
Wraz z rozwojem gastronomii coraz więcej kuchni zaczyna dostrzegać korzyści płynące z posiadania zamrażarki szokowej. Zamrażarka szokowa, to urządzenie, za pomocą którego można błyskawicznie obniżyć temperaturę ugotowanej żywności. Oprócz oszczędności czasu, sprzęt zapewnia szereg innych argumentów przemawiających za jego posiadaniem. Zaledwie po 90 minutach potrawy z temperatury 70°C zostają schłodzone do około 3°C. To urządzenie to pozycja obowiązkowa dla każdej nowoczesnej restauracji, firmy cateringowej czy domu weselnego.
Odpowiednia temperatura – czemu to aż takie ważne?
Schładzanie i przechowywanie potraw w temperaturze pokojowej sprzyja do rozwoju i namnażania się mikroorganizmów chorobotwórczych. Gdy żywność pozostaje zbyt długo w „strefie zagrożenia”, która wynosi od +70°C do +5°C – staje się niebezpieczna dla przyszłej konsumpcji. Mroźne temperatury hamują rozwój bakterii oraz gwarantują mikrobiologiczne bezpieczeństwo. Wszystko to, a nawet więcej zapewnia zamrażarka uderzeniowa. Oprócz zwiększenia bezpieczeństwa żywności, szybko zamrażarka pomoże zachować kolor, jakość, smak, zapach i wygląd żywności, przedłużając jej okres przydatności do spożycia.
Jak działa schładzarka szokowa?
Po zamrożeniu żywności wszystkie zawarte w niej cząsteczki wody zamieniają się w kryształy. W zwykłej zamrażarce proces zaczyna się od wysokiej temperatury i trwa kilka godzin. Takie warunki sprzyjają powstawaniu dużych kryształów, które z kolei nie służą mrożonym potrawom. Im większe są kryształy lodu, tym więcej szkód wyrządzają komórkom. Podczas procesu roztapiania woda powoduje rozerwanie cząsteczek komórkowych zamrożonego jedzenia. Wpływa to bezpośrednio na kolor potraw, konsystencję i ich jakość. Cała ciecz, która wycieka z rozmrożonego jedzenia powoduje również utratę smaku, wagi i składników odżywczych.
Schładzarka szokowa pomaga wyeliminować wszystkie te błędy, dbając przy tym o najwyższą jakość potraw. Dzięki błyskawicznemu zamrażaniu kryształy są mniejsze, co w rezultacie pozwala zachować wszystkie najlepsze cechy żywności. Gdy produkty zostaną zamrożone, możesz przenieść je do innych zamrażarek w celu ich przechowywania. Podczas odszraniania nie nastąpi utrata jędrności, cieczy ani smaku. Aby szybkoschładzarka działała w pełni swojej wydajności, żywność umieszcza się w niej na pojemnikach GN, zachowując odpowiednią odległość pomiędzy tacami. Następnie wentylatory przepuszczają chłodne powietrze nad powierzchnią jedzenia, co powoduje szybką utratę temperatury żywności.
Dostosuje się do Twoich potrzeb
Omawiane urządzenia zostały wyposażone w odpowiednie programy w celu optymalizowania procesu chłodzenia w zależności od produktu:
- Schładzanie delikatne
Polegające na wolnym schładzaniu produktu w taki sposób, aby temperatura powietrza wewnątrz chłodziarki uderzeniowej (szokowej) nigdy nie spadła poniżej 0°C - stosuje się do produktów o małej gęstości lub cienko pokrojonych
- Schładzanie mocne
Polegające na stosowaniu w początkowej fazie bardzo niskich temperatur (od -15°C do -18°C) do momentu uzyskania w potrawie +15°C, a następnie podwyższeniu temp. powietrza do wartości 0-3°C - stosuje się do produktów o dużej gęstości lub w dużych kawałkach.
Schładzarki szokowe to wyjątkowe urządzenia, które są coraz bardziej powszechnym zjawiskiem w profesjonalnej gastronomii. Dzięki swoim właściwościom potrafią zoptymalizować pracę w restauracji, hotelu czy cateringu. Zobacz oferowane przez nas szokówki, a w razie pytań – zadzwoń kub wypełnij formularz kontaktowy (kliknij tutaj). Na wszystkie pytania odpowiadamy tak szybko jak to możliwe i nie dłużej niż w 24h!