Warniki do wody – jaki zaparzacz wybrać?
Warnik do wody to profesjonalny sprzęt gastronomiczny przeznaczony do gotowania oraz dystrybucji ciepłej wody. Urządzenie w bardzo krótkim czasie potrafi zagotować lub podgrzać do wybranej temperatury duże ilości wody i napojów, a także utrzymywać temperaturę płynu na określonym poziomie. Zaparzacze do wody to niezbędne wyposażenie każdego bufetu, restauracji czy sali bankietowej i weselnej. Warniki swoje zastosowanie znajdują również w procesie warzenia piwa czy wina. Sprzęty wykonane są ze stali nierdzewnej, co zapewnia łatwe czyszczenie. Warnik do wody to również oszczędność czasu i pieniędzy, a także wygoda dla użytkownika.
Jaki warnik do wody wybrać?
Zakup warnika wiąże się z rozpatrzeniem kilku cech, które musimy wziąć pod uwagę.
1) Pojemność – parametr warunkowany przez rodzaj biznesu i zapotrzebowanie. Niewielkiej kawiarni powinien wystarczyć warnik 8 lub 10L, natomiast większa sala bankietowa czy firma cateringowa będzie potrzebować urządzenie o pojemności 15-30L. Przy wybieraniu odpowiedniego warnika zawsze warto postawić na litraż gwarantujący zapas na przyszłość.
2) Moc – przy zakupie warnika warto również zwrócić uwagę na jego moc. Większa moc warnika zagwarantuje szybsze podgrzanie wody, ale również większe zapotrzebowanie energetyczne. Decydując się na mocne urządzenie warto zapoznać się z warnikami marki Stalgast czy zaparzaczami do wody YATO.
3) Czas podgrzewania wody – ostateczny wynik warunkowany jest przez takie czynniki jak pojemność warnika, moc, grzałkę oraz temperaturę otoczenia i wody. Małemu warnikowi na zagotowanie wody wystarczy 20 minut, natomiast największe sprzęty będą potrzebowały około godziny.
4) Wygoda użytkowania i jakość wykonania – z racji, że warnik będzie użytkowany przez Klientów, warto zwrócić również uwagę na jakość stali nierdzewnej oraz pozostałych elementów – kranik, uchwyty do przenoszenia czy nóżki stabilizujące.
Warniki czy zaparzacze do wody to niedrogie sprzęty, które skutecznie przyspieszają oraz ułatwiają prace wykonywane w gastronomii. Sprawdzą się nie tylko w komercyjnej pracy, ale również w domowej kuchni. Należy również pamiętać, że każdy warnik wymaga podłączenia do prądu. Jako dodatkowy element do wyposażenia warnika Klienci często decydują się na tackę ociekową. Jej zastosowanie eliminuje możliwość rozlania się wody w przypadku omylnego włączenia kraniku.
Jeśli poszukujesz warnika do wody i potrzebujesz porady – zadzwoń lub napisz do nas. Na Twoje pytania czekają doświadczeni eksperci!