Elektryczna czy gazowa – ułatwiamy wybór odpowiedniej patelni gastronomicznej
Jednymi z najpopularniejszych urządzeń do obróbki termicznej mięs, warzyw i wielu innych produktów spożywczych w profesjonalnej kuchni, są patelnie gastronomiczne. Na rynku znajdziemy szeroki wybór tego rodzaju urządzeń, różniących się pomiędzy sobą mocą, budową, funkcjonalnością czy rozmiarem. Sprawdź, jak wybrać odpowiednią patelnię do kuchni gastronomicznej i poznaj zalety najpopularniejszych typów patelni – gazowej i elektrycznej.
Patelnia elektryczna – właściwości i zastosowanie
O ile w domowej kuchni tradycyjne patelnie znajdą zastosowanie, o tyle profesjonalne kuchnie gastronomiczne wymagają znacznie bardziej wydajnych rozwiązań. Możliwość przygotowania w szybkim czasie nawet kilkudziesięciu porcji mięsa wymaga nie tylko odpowiednio dużej powierzchni grzewczej, ale również dużej mocy. Nic dziwnego, że gdy zachodzi pilna potrzeba przygotowania wielu porcji naraz (np. podczas organizacji wesel lub przyjęć okolicznościowych), patelnie elektryczne doskonale się sprawdzają. Urządzenia tego typu zasilane są prądem z sieci energetycznej, przykładowo – uchylna patelnia gastronomiczna Stalgast 778002 dysponuje mocą 6.3 kW, co pozwala na wydajną i szybką obróbkę termiczną mięs oraz wielu innych rodzajów dań gorących. Wysokiej klasy patelnie elektryczne posiadają szereg dodatkowych elementów wyposażenia, takich jak: płynna regulacja temperatury, możliwość wykonywania różnych form obróbki termicznej, przechył misy umożliwiający usunięcie tłuszczu czy odpowiednio duża pojemność i powierzchnia robocza. Najlepsze patelnie elektryczne pozwalają na przygotowanie nawet 100 porcji mięsa w ciągu godziny.
Podsumowując, najważniejsze zalety patelni elektrycznej, to:
- duża wydajność urządzenia,
- łatwe czyszczenie i usuwanie tłuszczu z misy,
- solidna obudowa ze stali nierdzewnej,
- łatwe sterowanie, płynna regulacja temperatury,
- niemal natychmiastowa gotowość do pracy,
- duży wybór urządzeń w różnych przedziałach cenowych.
Patelnia gazowa
Alternatywą dla urządzeń zasilanych prądem są patelnie gastronomiczne gazowe. Wykonane ze stali nierdzewnej, doskonale sprawdzają się w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych, dlatego coraz częściej wyposaża się w nie restauracje, bary, fast-foody, ale także hotele czy sale weselne. Solidna konstrukcja, bezpieczeństwo i komfort oraz tańsze koszty użytkowania tego typu urządzeń powodują, że w wielu kuchniach sprawdzają się one znacznie lepiej niż patelnie elektryczne. Przykładem jest gazowa patelnia gastronomiczna Lozamet L900.PAG.040, wyposażona m.in. w elektromagnetyczny zawór gazowy czy ogranicznik temperatury, chroniący żywność przed przypalaniem.
Do najważniejszych zalet patelni gazowych należą:
- tańsze koszty użytkowania w porównaniu do urządzeń elektrycznych
- solidna i wytrzymała konstrukcja (stal nierdzewna),
- precyzyjne sterowanie temperaturą bez ryzyka przypalania,
- możliwość wykonywania wszystkich rodzajów obróbki termicznej (smażenie, gotowanie, duszenie),
- szybkie przyrządzanie potraw,
- bardzo duża wydajność urządzeń,
- możliwość zasilania gazem ziemnym lub z butli,
- funkcjonalność i uniwersalne zastosowanie – sprawdzą się w każdej kuchni gastronomicznej.
PROBOX – patelnie nierdzewne do kuchni gastronomicznych
Jak doskonale widać, zarówno patelnia elektryczna, jak i gazowa, posiadają liczne zalety, a kwestia wyboru urządzenia zazwyczaj jest przedmiotem indywidualnych preferencji użytkownika. W ofercie firmy PROBOX dostępny jest szeroki wybór patelni gazowych i elektrycznych, o zróżnicowanych parametrach i zakresach funkcjonalności. Nasi specjaliści chętnie doradzą wybór optymalnego rozwiązania, aby zakup patelni do kuchni w Twojej restauracji był dla Ciebie korzystną inwestycją.