Zalety i możliwości pieców konwekcyjnych
W profesjonalnej kuchni gastronomicznej liczy się nie tylko szybki czas przyrządzania potraw, ale również odpowiednia technika obróbki cieplnej, pozwalająca zachować ich naturalne walory smakowe i atrakcyjny wygląd. W przypadku dużych lokali, ale również mniejszych restauracji, barów czy knajp, doskonale sprawdzają się piece konwekcyjne i konwekcyjno-parowe. Poznaj ich najważniejsze zalety i możliwości oraz dowiedz się, na co zwracać uwagę, planując zakup pieca do kuchni w swoim lokalu.
Piece konwekcyjne
W przypadku małej gastronomii, fast-foodów oraz małych sklepów rozwiązaniem, które pozwoli połączyć efektywną obsługę klientów, energooszczędny charakter i wysoki komfort użytkowania, jest piec konwekcyjny, umożliwiający szybką obórkę termiczną potraw. Wykonany z wysokiej klasy materiałów, posiadający obudowę ze stali nierdzewnej piec konwekcyjny z nawilżaniem pozwoli przygotowywać jedzenie w krótkim czasie, oszczędzając energię i wodę. Przykładem jest piec konwekcyjny Hendi H90 pozwalający na przygotowanie zarówno świeżego i aromatycznego pieczywa, warzyw, mięs, ciast i wypieków, zapiekanek jak i wielu innych potraw. Dzięki niewielkim rozmiarom i niskiemu zużyciu energii będzie doskonałą alternatywą do każdej mniejszej kuchni gastronomicznej.
Piece konwekcyjno-parowe
Rozwiązaniem, które lepiej sprawdzi się w większych kuchniach, obsługujących duże grupy klientów, jest piec konwekcyjno-parowy. Tego rodzaju urządzenie znajdzie swoje zastosowanie również w supermarkecie, w kuchni przy domu weselnym, sali bankietowej czy hotelu. Konstrukcje konwekcyjno-parowe wykorzystują proces unoszenia się ciepłego powietrza ku górze w celu zapewnienia równomiernej i wydajnej obróbki termicznej żywności. Tego rodzaju urządzenia wyróżniają się przede wszystkim dodatkową funkcją naparowywania komory do wilgotności 100%, co pozwala przyrządzać potrawy, używając kombinacji suchego powietrza i pary wodnej, co jeszcze lepiej podkreśla naturalne walory smakowe obrabianej żywności. Większość dostępnych w ofercie marki Probox pieców gastronomicznych, jak np. piec konwekcyjno-parowy UNOX ChefTop Mind.Maps one 7x GN 1/1, wyposażonych zostało w zaawansowane, elektroniczne sterowanie oraz wbudowaną książkę kucharską, która pozwala zapamiętywać receptury i zapewnia powtarzalność w przygotowywaniu potraw, co przekłada się na niezmienny, doceniany przez klientów smak. Mimo zaawansowanych funkcji piec konwekcyjno parowy w dalszym ciągu pozostaje urządzeniem łatwym w eksploatacji i niewymagającym specjalistycznej obsługi.
Najważniejsze zalety pieców konwekcyjno-parowych
Do najważniejszych zalet i możliwości pieców konwekcyjno-parowych zalicza się:
- pełen zakres obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie, grillowanie, smażenie, blanszowanie, pieczenie z sondą, regeneracja potraw),
- solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej,
- doskonała izolacja termiczna,
- niskie zużycie wody,
- oszczędność energii elektrycznej lub gazu,
- znaczne zmniejszenie ilości tłuszczu niezbędnego do przygotowywania potraw,
- przyrządzanie dań bez utraty ich masy,
- doskonale zastępują wiele innych urządzeń gastronomicznych, takich jak: piekarnik, grill, patelnia, trzon kuchenny),
- zapewniają szybkie i efektywne przygotowywanie wszelkiego rodzaju potraw – od mięs i warzyw poprzez pieczywo, aż po wypieki,
- oszczędność miejsca w kuchni,
- łatwe, elektroniczne sterowanie,
- wbudowana książka kucharska,
- system zapamiętywania przepisów,
- automatyczne mycie,
- możliwość przygotowania zdrowej i pysznej żywności w krótszym czasie.
Jak wybrać piec konwekcyjny?
Jeśli interesuje Cię wydajny i łatwy w obsłudze piec gastronomiczny do niewielkiej restauracji, pomyśl o piecu konwekcyjnym – tego rodzaju rozwiązanie pozwala na błyskawiczną i precyzyjną obróbkę termiczną żywności, zajmuje niewiele miejsca w kuchni i jest energooszczędne. Jeśli zaś prowadzisz lokal obsługujący większe ilości klientów, dom weselny czy inne miejsce, które bardzo często wymaga obsłużenia licznych grup gości w tym samym czasie, bardziej przydatny w Twojej kuchni będzie piec konwekcyjno-parowy z dużo większą wydajnością i zaawansowanymi systemami kontroli. Eksploatację takiego urządzenia z pewnością ułatwią czytelny i łatwy w obsłudze panel sterowania czy system automatycznego mycia. W ofercie firmy Probox czeka na Ciebie szeroki wybór urządzeń konwekcyjnych i konwekcyjno-parowych od renomowanych producentów: UNOX, Hendi, Retigo, Rational czy Stalgast. Nie wiesz, który model wybrać do prowadzonej przez siebie gastronomii? Skontaktuj się z naszymi doradcami, którzy z chęcią pomogą w wyborze optymalnych rozwiązań.