Palnikowa, gazowa, indukcyjna? Którą kuchnię gastronomiczną wybrać?
Profesjonalna kuchnia gastronomiczna stanowi podstawowe wyposażenie każdej knajpy, baru czy bufetu. Powinna być wydajna, energooszczędna oraz łatwa w obsłudze. Na rynku znajdziemy szeroki wybór kuchenek gazowych, palnikowych oraz indukcyjnych dedykowanych restauracjom. Poznaj zalety i wady każdej z nich i zobacz, jak wybrać model, który idealnie pasować będzie do Twojego lokalu gastronomicznego.
Kuchnie przemysłowe – najpopularniejsze rodzaje
W branży gastronomicznej liczy się szybkość i wysoka jakość przygotowywanych potraw. Nic więc dziwnego, że właściciele tego typu lokali poszukują wyposażenia z tzw. górnej półki, które zapewni odpowiednią wydajność oraz niezawodność, także przy dużym obłożeniu sali. Najczęściej wybierane modele kuchenek przemysłowych to:
- kuchnie z palnikami gazowymi,
- kuchenki wyposażone w pola żeliwne rozgrzewane palnikami na gaz,
- płyty elektryczne z płytą ceramiczną,
- urządzenia gastronomiczne indukcyjne.
Podstawowe cechy kuchni gastronomicznej
Przygotowywanie posiłków w kuchni przemysłowej trwa niemal nieustannie przez kilkanaście godzin każdego dnia. Podstawą będzie więc solidna konstrukcja oraz łatwe utrzymanie urządzenia w czystości. Z tego powodu, standardem jest wykonywanie płyt przemysłowych z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, łączącej w sobie wytrzymałość i higienę. Oferowane na rynku modele dostępne są w wersjach z wieloma palnikami – od dwóch do nawet kilku. Choć standardem w wielu lokalach będzie np. kuchnia elektryczna lub gazowa 6-palnikowa. W profesjonalnej gastronomii liczy się również oszczędność kosztów. Stąd szeroki wybór kuchni gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych. Wyróżniają się one odpowiednio niskim poborem mocy przy jednoczesnym, szybkim i wydajnym nagrzewaniu.
Kuchnie gastronomiczne z palnikami gazowymi
Klasyczna kuchnia przemysłowa na gaz ziemny lub propan-butan (z butli) nadal stanowi sztandarowe wyposażenie wielu profesjonalnych lokali gastronomicznych. Zaletą tego rodzaju urządzenia jest szybkie nagrzewanie i możliwość stosowania dowolnych rodzajów naczyń – inaczej niż przy płytach indukcyjnych. Jednocześnie, palniki gazowe stygną bardzo powoli. Dzięki temu nawet po zakończeniu gotowania, pozostawione nad nimi potrawy przez długi czas będą ciepłe. Odmianą płyt na gaz są urządzenia wyposażone w pola żeliwne, zastępujące tradycyjne palnikowe źródła ciepła. Ich mocną stroną jest długotrwałe utrzymywanie temperatury oraz łatwiejsze niż w przypadku maszyn palnikowych czyszczenie urządzenia.
Kuchnie elektryczne
Alternatywą dla popularnych „gazówek” są gastronomiczne kuchnie elektryczne. Zastosowanie grzałki to bezpieczna i wydajna technologia, bez ryzyka ulatniającego się gazu. Naczynia stawiane są na powierzchni płyty, którą bardzo łatwo można doprowadzić do nieskazitelnej czystości. Wadą tego rodzaju sprzętów jest ich dłuższe nagrzewanie się w przeciwieństwie do klasycznych kuchenek gazowych.
Płyty grzewcze i kuchnie indukcyjne
Bardzo modne w domach i mieszkaniach indukcje dobrze sprawdzają się również na wyposażeniu lokali gastronomicznych. Płyta taka rozgrzewana jest poprzez pole elektromagnetyczne oddziałujące na dno naczynia. Zaletą w tym przypadku jest oszczędność energii elektrycznej oraz fakt, że nie nagrzewa się cała powierzchnia, a jedynie obszar pod naczyniem. To z kolei przekłada się na łatwiejsze utrzymanie urządzenia w czystości. Należy jednak pamiętać, że do kuchenek indukcyjnych niezbędne jest stosownie specjalnych naczyń.
Elektryczne, gazowe, indukcyjne – producenci oferują szeroki wybór wyposażenia kuchennego do lokalu gastronomicznego. Wybór odpowiedniego modelu zależy od osobistych preferencji, wielkości knajpy, rodzaju serwowanych dań, a także wielu innych kwestii. W ofercie firmy Probox dostępne są wszystkie prezentowane powyżej rodzaje kuchni przemysłowych. Zapraszamy do kontaktu, służąc jednocześnie profesjonalnym doradztwem.