Rok 2021 – jakie trendy w gastronomii przyniesie?
Rok 2020 nie był łatwy dla gastronomii, ale wszyscy liczymy, że 2021 będzie bardziej pomyślny. Wciąż staramy się dostosować do nowej rzeczywistości, wprowadzając w lokalach wymagane przez rząd standardy. Wraz z obostrzeniami nadchodzą trendy, o których do tej pory nigdy nie myśleliśmy. Ich ślady widoczne są nie tylko w nowych nawykach higienicznych, ale też wpływają na sprzęt i wyposażenie gastronomii. Co warto wprowadzić do swojej restauracji w tym roku? Jakich nowości nie można pominąć? Czytaj dalej!
Gastronomia zmienia się w trakcie pandemii
Rygorystyczne zasady panujące z przerwami już od niemal roku, sprawiają wiele trudności w obsłudze klientów. Właściciele barów i restauracji radzą sobie z nimi kreatywnie rozwiązując problemy. Wspierają ich w tym hurtownie gastronomiczne, w których pojawiają się sprzęty ułatwiające życie w tych szalonych czasach. Najtrudniejszym wyzwaniem, stojącym przed właścicielami restauracji i punktów gastronomicznych jest niepewność dnia jutrzejszego. Dynamicznie zmieniająca się sytuacja epidemiczna niejednokrotnie zmuszała rządy poszczególnych krajów do radykalnych decyzji. O konieczności zamknięcia lokalu często informowano w ostatniej chwili, co powodowało uzasadnione obawy o nabyte już zaopatrzenie - w przypadku gastronomii jest to o tyle trudne, iż każdy produkt spożywczy ma określony, zazwyczaj stosunkowo krótki termin przydatności. W procesie dbania o zakupione pożywienie pomocne okazują się profesjonalne urządzenia chłodnicze, które mogą wpłynąć pozytywnie na długość zdatności do spożycia, eliminując tym samym część kosztów, które ponieślibyśmy wyrzucając zepsute jedzenie.
Zabezpieczenia dla pracowników
Różne modele maseczek i przyłbic to obowiązkowa forma ochrony osobistej – są podstawowym narzędziem ograniczającym transmisję wirusa. W lokalu powinna nosić je obsługa, ale też goście, gdy przemieszczają się między stolikami. W małych punktach gastronomicznych oraz na wyposażeniu sklepów popularne stały się pleksiglasowe szyby, osłaniające kasjera przy ladzie. Wszelkie sposoby na zabezpieczenie obsługi przed zakażeniem są mile widziane. Zwłaszcza te, które nie utrudniają kontaktu z klientem.
Odległości między gośćmi
Największe zmiany wprowadzają nowe przepisy sanitarne, co jakiś czas dopasowywane do dynamicznej sytuacji w kraju i na świecie. Rozstawione stoliki i ograniczona liczba osób na sali to powszechny widok w gastronomii A.D. 2020. W bieżącym roku raczej nic się w tej kwestii nie zmieni – nadal będziemy zmuszeni do zwiększania pustej, niezagospodarowanej przestrzeni wewnątrz lokalu. Inaczej sprawa może wyglądać na zewnątrz. Skorzystają z tego lokale posiadające ogródek, gdzie można dowolnie umieścić wygodne meble i pozwolić sobie na więcej. Przewiewne lokalizacje coraz częściej wpadają w oko gościom. Jeśli więc masz do dyspozycji taras, balkon czy kawałek dachu – wykorzystaj potencjał tego miejsca!
Podano na wynos
W czasie lockdownu jedyną szansą na funkcjonowanie punktu gastronomicznego jest przygotowywanie jedzenia na wynos. Taka forma nadal cieszy się dużym wzięciem, szczególnie w porach obiadu i wieczorami. Nawet te miejsca, które nie wydawały do tej pory posiłków w ten sposób, zaopatrują się w lady z oknem umocowane w witrynie. Takie rozwiązanie bardzo ułatwia funkcjonowanie lokalu i nie wymaga posiadania sali ze stolikami. Jeśli szukasz oszczędności, w ten sposób możesz zamienić duże pomieszczenie na samą kuchnię. Zamówienia będziesz zbierać i wydawać przez wygodne okienko. Zmiana strategii funkcjonowania lokalów, polegająca na wyeliminowaniu możliwości spożywania posiłków wewnątrz, wiąże się nierozerwalnie z koniecznością poprawy lub też rozbudowy asortymentu pozwalającego na bezproblemowe dostarczenie jedzenia do klienta.
Siłą rzeczy, coraz większą popularność zyskują produkty, pozwalające na transport żywności bez obawy o utratę temperatury - wszak nikt z nas nie będzie zachwycony dostawą zimnego obiadu. Nie bez znaczenia jest także forma, w jakiej otrzymamy zamówiony posiłek - rozlana w transporcie zupa, czy też "wymieszanie się" poszczególnych składników nie świadczą dobrze o punktach gastronomicznych. Pojemniki termoizolacyjne, bądź też termosy transportowe to odpowiedź na wyzwanie, jakie niesie ze sobą konieczność funkcjonowania w reżimie sanitarnym. Za ich pomocą właściciel lokalu zyskuje pewność, iż potrawy dostarczane klientom będą wyglądały estetycznie i nie utracą na wartości. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza teraz, gdy profesjonalna dostawa staje się podstawą oceny danego punktu gastronomicznego.
Ekologicznie!
Opakowania z papieru, recyklingowanego plastiku czy nawet wielorazowe stają się już powoli obowiązkowymi na wyposażeniu gastronomii. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi i pragną ograniczać swój wpływ na zanieczyszczenie środowiska. Przyjrzyj się ruchom "less" i "zero waste" i zastanów się, jak zastąpić obecne pojemniki bardziej ekologicznymi.
Nowoczesne formy
Zastanawiasz się, jak zadziwić swoich gości? Zmień formę podania ich ulubionego smakołyku na łatwiejszą do skonsumowania od razu, w biegu. Przykładem niech będą gofry na patyku. Można łatwo złapać je w rękę i zjeść bez brudzenia dłoni i konieczności ich wielokrotnego mycia.
Nie zgub siebie w pogoni za trendami
Nowości nowościami, ale Twoi goście odwiedzają Cię przede wszystkim ze względu na dobre jedzenie! Nowe meble sklepowe i sprzęt gastronomiczny nie zastąpią wyrobionej na podstawie dobrego smaku i jakości renomy. Nie zapominaj o tym, co jest wyjątkowe w Twojej restauracji. W trudnych czasach postaw właśnie na sprawdzone, charakterystyczne przysmaki i serwuj je w oryginalnych, ulubionych formach. W ten sposób podkreślisz znaczenie swojej marki i pozwolisz, by jej charakter przebijał się na pierwszy plan. Pomocne przy gotowaniu, podawaniu, jak i dowożeniu posiłków wyposażenie znajdziesz w ofercie naszej hurtowni gastronomicznej – sprawdź!