Mikrofalówki gastronomiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Choć kojarzą nam się z przyrządzaniem potraw typu fast food, mikrofale gastronomiczne sprawdzają się w codziennej pracy profesjonalnych kucharzy. Posiadają znacznie więcej funkcji niż znane domowe modele, dzięki czemu usprawniają i przyspieszają procesy podgrzewania, rozmrażania czy nawet grillowania. Poszczególne urządzenia mogą być mniej lub bardziej rozbudowane, zależnie od potrzeb Twojego zespołu. Wyposażenie do zadań profesjonalnych zaskoczy Cię swoją mocą. Zobacz, na co zwrócić uwagę, rozważając zakup mikrofali.
Mikrofala gastronomiczna – czym się charakteryzuje?
Jest obszerniejsza, solidniejsza i ma większą moc – wszystko po to, by móc sprostać wyzwaniom przygotowywania posiłków na dużą skalę. Mikrofala ogrzewa żywność za pomocą fal, które wprawiają w drgania cząsteczki wody zawarte w jedzeniu. Stanowi zamkniętą, nieprzepuszczalną komorę, dzięki czemu skutecznie i szybko podnosi temperaturę umieszczonego w niej produktu. Umiejętne jej wykorzystanie bezzwłocznie przeprowadzi Cię przez różne procesy przyrządzania potraw. Zarówno modele, które kupujemy na użytek domowy, jak i te profesjonalne, działają podobnie, jednak różnią się od siebie pod kątem budowy, funkcji i mocy, zapewniając restauracji dodatkowe wsparcie podczas gotowania. Nie może ich zabraknąć na wyposażeniu gastronomii!
Pojemność
Sprzęty przeznaczone do użytku profesjonalnego są na ogół znacznie większe niż te znane z blatów domowych kuchni. Restauracja, stołówka czy bar szybkiej obsługi wymagają często podgrzewania produktów umieszczonych w dużych naczyniach, dlatego za optymalny przyjmuje się przedział pojemności między 20 a 40 litrów. Do takiej mikrofali włożysz nawet kilka mniejszych garnków czy dużą paterę z mięsem. Dzięki temu z łatwością odgrzejesz dania i półprodukty, które w krótkim czasie powinny znaleźć się na stole Twoich gości.
Moc
Wśród kuchenek mikrofalowych, jakie posiadamy w naszej ofercie wyposażenia gastronomii, znajdziesz takie o średniej i wysokiej mocy. Proponujemy Ci przedział między 900 a 1850 W. Duża moc zwiększa możliwości mikrofali gastronomicznej, dając jej przewagę nad przeciętnymi sprzętami.
Funkcje
Dużym zainteresowaniem osób pracujących w gastronomii cieszą się programy mikrofalówek automatycznie zaplanowane tak, by odpowiednio wpływać na różnorodne rodzaje potraw. Jedną funkcję wybierzesz, by rozmrozić mięso, drugą posłużysz się przy podgrzewaniu gotowego posiłku w temperaturze pokojowej, a trzecią – podniesiesz temperaturę napojów i zup. W ciągu kilku minut otrzymasz idealnie przygotowaną potrawę, której stan możesz na bieżąco monitorować przez szybę w drzwiczkach.
Co oferują producenci mikrofalówek gastronomicznych?
Przodujący wytwórcy sprzętu do małej i dużej gastronomii prześcigają się w produkcji mocnych, niezawodnych urządzeń. Stalgast oferuje kuchenki mikrofalowe obudowane stalą nierdzewną, która doskonale znosi towarzystwo pryskającego tłuszczu czy mocnych środków czyszczących. Z łatwością utrzymasz ją w higienicznym stanie, nie narażając na niebezpieczeństwo swoich gości. Regulowane poziomy mocy i podwójne źródło emisji mikrofal ułatwiają właściwe przygotowania dań, a 30 programów do wyboru pomaga odnaleźć ten idealny dla każdej potrawy.
Wyposażenie gastronomii w najlepszym wydaniu
Jesteś na etapie meblowania zaplecza swojej restauracji? Poszukując sprzętu do Twojej kuchni, wybieraj spośród modeli, które charakteryzują się korzystną ceną i dobrą jakością. Dzięki temu zyskujesz ergonomicznie zaprojektowane wnętrza, w których praca załogi idzie sprawnie i bezkolizyjnie. Dobra mikrofala gastronomiczna również zwiększa komfort wykonywania codziennych czynności. Wiesz już, jak może ułatwić działanie kuchni. Przebieraj wśród produktów od renomowanych producentów wyposażenia gastronomii dostępnych w naszym sklepie. Sprawdź ofertę już dziś!