Sposoby na przechowywanie ciepłego jedzenia – podgrzewacze, witryny grzewcze, termosy
Prowadząc bar czy restaurację, warto zaopatrzyć się w podgrzewacze i pojemniki gastronomiczne, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniej temperatury serwowanego jedzenia. To znaczne usprawnienie w funkcjonowaniu lokalu. Wybór urządzeń jest ogromny, a dostęp do nich nieograniczony, co ma swoje zalety. Jednak z drugiej strony bogata oferta sprawia, że podjęcie ostatecznej decyzji co do zainwestowania w konkretny model staje się trudnym zadaniem. Na co w takim razie zwracać uwagę, kupując podgrzewacze i pojemniki gastronomiczne? Jakie parametry są najważniejsze? Jakiego rozmiaru wyposażenie sprawdzi się najlepiej w lokalu? Przeczytaj artykuł i poznaj odpowiedzi na te pytania.
Podgrzewacze gastronomiczne – gdzie się sprawdzą?
Różnice występujące pomiędzy podgrzewaczami gastronomicznymi dotyczą przede wszystkim budowy i przeznaczenia. Poszczególne typy urządzeń są zaprojektowane najczęściej do konkretnego rodzaju dań. Podgrzewacze stołowe w kształcie garnków służą do podgrzewania zup, rosołów, wywarów czy gulaszów. Urządzenia do posiłków o stałej konsystencji są natomiast szersze i płytsze – po to, żeby wygodnie wyjmowało się z nich jedzenie.
Podgrzewacze zazwyczaj wyposaża się w przykrywkę i podstawkę z palnikami lub grzałkami. Urządzenie znajduje zastosowanie podczas wesel, przyjęć czy innych spotkań towarzyskich. Za sprawą estetycznego wykonania udostępnienie go gościom jest możliwe niezależnie od okazji. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na typ – dostępne są podgrzewacze elektryczne i gazowe. Istotną rolę odgrywa także materiał, z którego sprzęt został wykonany. Dobrym wyborem jest stal nierdzewną, m.in. z uwagi na odporność na uszkodzenia i korozję.
Kiedy wybrać witrynę grzewczą?
Witryny grzewcze najlepiej sprawdzają się, gdy oprócz utrzymania ciepła chce się dodatkowo wyeksponować potrawy, a więc na przykład w lokalach samoobsługowych czy restauracjach hotelowych oferujących śniadania i kolacje w formie szwedzkiego stołu. Z urządzeń tych często korzystają też punkty, w których znaczenie ma szybkość obsługi – kawiarnie, piekarnie, fast foody czy bary z przekąskami.
Wybierając witrynę grzewczą, powinno się zwrócić uwagę na:
- wymiary,
- układ półek,
- ich wielkość i głębokość,
- system regulacji temperatury,
- wygląd.
Dostępne są minimalistyczne i proste, jak i nowoczesne oraz eleganckie.
Pojemniki termoizolacyjne – gdzie znajdą zastosowanie?
Zadaniem pojemników gastronomicznych również jest utrzymywanie ciepła posiłków. Służą głównie do przechowywania i transportu dań. Znajdują zastosowanie w barach, restauracjach i innych lokalach oferujących dowóz, ale przede wszystkim w firmach zajmujących się cateringiem – w tej działalności są po prostu niezbędne. Oprócz profesjonalnej kuchni pojemniki termoizolacyjne sprawdzają się także w domach.
Materiały, z których najczęściej są wykonywane, to m.in.:
- poliwęglan,
- polipropylen,
- emalia
- teflon
- stal nierdzewna.
Najpopularniejsze i wysoko cenione są jednak modele ze stali nierdzewnej. Dokonując zakupu, trzeba wziąć pod uwagę zastosowanie. Dostępne są bowiem pojemniki stołowe – estetyczne i stylowe, a także warianty bardziej wytrzymałe i mniej finezyjne, przeznaczone głównie do transportu posiłków.
Termosy
Oprócz urządzeń do utrzymywania odpowiedniej temperatury posiłków potrzebne jest też wyposażenie do przechowywania i transportowania wody, gorących napojów, a także jednolitych w konsystencji zup i wywarów. Termos gastronomiczny jest więc kolejnym niezbędnym sprzętem, o którym muszą pamiętać firmy cateringowe i lokale oferujące jedzenie na dowóz. Wybór termosów cateringowych jest bardzo duży. Można zamówić małe i średnie modele stołowe, na przykład do kawy czy herbaty. Są stylowo zaprojektowane i mają kranik spustowy, który ułatwia nalewanie. W transporcie natomiast zastosowanie znajdą egzemplarze o zdecydowanie większej pojemności.
Interesującą kategorią są termosy stalowe. Wybierając tego rodzaju urządzenia, należy pamiętać o określonym przeznaczeniu – co będzie w nich przechowywane, do czego będą służyć, jakie rozmiary będą najodpowiedniejsze. Trzeba zwrócić uwagę także na jakość materiałów i sposób wykonania, co dotyczy przede wszystkim termosów ekspozycyjnych.
Podsumowanie
Wybór akcesoriów i urządzeń do przechowywania jedzenia jest szeroki, dlatego przed złożeniem zamówienia dokładnie przeanalizuj wymagania i potrzeby Twojej firmy. Ostateczna decyzja zależy przede wszystkim od specyfiki oferowanych potraw. Niezależnie od tego, jakie dania dostarczasz, odpowiednie produkty znajdziesz w naszej ofercie!