Krajalnica gastronomiczna – jak jej używać i jak o nią dbać?
Współcześnie trudno sobie wyobrazić lokal gastronomiczny lub sklep spożywczy np. z wędlinami i serami bez nowoczesnego sprzętu do krojenia. Teoretycznie krajalnica, tym bardziej automatyczna, nie powinna sprawiać kłopotu w obsłudze. Jak jednak jej używać, by w pełni korzystać z jej możliwości? Tego dowiesz się z poniższego artykułu. Przekonaj się, w jaki sposób stosować tego typu sprzętu oraz jak o niego dbać, by służył Ci jak najdłużej. Zachęcamy do lektury.
Krajalnica gastronomiczna – gwarant precyzji cięcia i wydajności
Sprzęt ten zyskał ogromną popularność, bo pozwala szybko i bezpiecznie przygotować dużą ilość plastrów czy kromek (jeśli to krajalnica do pieczywa) o jednolitej grubości. Powstało wiele modeli przeznaczonych do użytku domowego, jak i w gastronomii czy sklepach spożywczych. Profesjonalne urządzenia, takie jak specjalistyczna krajalnica do wędlin MaGa 310p, charakteryzują się wysoką wydajnością i są w stanie intensywnie pracować przez długi czas. Prawidłowe użytkowanie krajalnic gastronomicznych w dużej mierze zależy od ich przeznaczenia. Ponadto pracownicy sklepów np. z wędlinami czy serami muszą dostosowywać się do indywidualnych oczekiwań poszczególnych klientów. Jak korzystać z tych maszyn?
Po pierwsze – bezpieczeństwo
Podstawowym źródłem informacji na temat użytkowania są instrukcje do konkretnych modeli i BHP. W nich znajdują się nie tylko wiadomości dotyczące bezpieczeństwa w pracy z wybranym egzemplarzem, ale i funkcji, jakie on posiada. Do najbezpieczniejszych sprzętów należy krajalnica automatyczna.
- sera
- wędlin
- pieczywa.
Ich ogromną zaletą jest fakt, że wystarczy tylko umieścić wybrany produkt na podajniku i włączyć, a w szybkim tempie uzyska się potrzebną ilość plastrów czy kromek.
Praca z krajalnicą w zależności od produktu
Praca tego urządzenia zależy od tego, co znajduje się na podajniku. I nie chodzi tu tylko o rozróżnienie, czy to nabiał, chleb czy przetwory mięsne. Regulacja uzależniona jest też od typów produktów z każdej z tych kategorii. Inną grubość stosuje się przy krojeniu szynki parmeńskiej, a odmienną – przy podpiekanym boczku. W pierwszym przypadku zazwyczaj używa się najmniejszej grubości, czyli około 1 mm. W drugim – można ciąć na cienkie plastry, jak i nieco grubsze. Natomiast pieczenie z mielonego mięsa i inne wędliny, mające tendencję do rozpadania się przy krojeniu, zazwyczaj lepiej ciąć na szersze plastry. Podobne zasady obowiązują w przypadku pieczywa i serów. Wiele zależy także od indywidualnych oczekiwań kupujących, bo to ich preferencje stanowią główną wskazówkę. Krajalnice gastronomiczne pozwalają uzyskać precyzyjnie powtarzalne plastry.
Higiena jest niezwykle istotna
Choć urządzenia te są produkowane z materiałów, mających zapobiegać rozwojowi bakterii i innych drobnoustrojów – należy pamiętać o ich starannym czyszczeniu. Resztki żywności stanowią dogodne warunki do namnażania się m.in. listerii, będącej przyczyną listeriozy, czyli groźnej choroby, zagrażającej zdrowiu i życiu. Czyszczenie po każdym zastosowaniu to podstawa. Wskazówki dotyczące mycia konkretnej krajalnicy znajdują się w instrukcji, która powinna być stale dostępna dla pracowników. Ogólne zasady wskazują, że do tego celu należy używać miękkiej ściereczki i specjalnego środka czyszczącego – przeciwko drobnoustrojom i brudowi, a jednocześnie bezpiecznego dla ludzi. Po umyciu – trzeba wytrzeć maszynę do sucha. Do czyszczenia krajalnic nie należy używać ostrych przedmiotów, mogących zarysować ich powierzchnię, w tym szczotek czy noży. W rysach mogą pozostawać i namnażać się bakterie.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Oprócz dbania o czystość urządzenia należy pamiętać o konserwowaniu go przez specjalistów. Tym powinien zajmować się autoryzowany serwis. Tam też krajalnice będą nie tylko o wiele dokładniej oczyszczane, ale i przeprowadzone zostaną wszelkie niezbędne prace, takie jak ostrzenie noża czy wymiana zużytych części. Odpowiednie użytkowanie i dbanie o to wyposażenie skutkuje zadowoleniem klientów. To także pewność, że wszystkie sprzęty działają tak, jak powinny, a pracownicy obsługujący krajalnice nie są narażenie na niebezpieczeństwo. Dlatego już teraz zajrzyj do naszego asortymentu, gdzie znajdziesz nie tylko zaawansowane maszyny gastronomiczne, ale i profesjonalną chemię do ich czyszczenia.