Porady

Krajalnica gastronomiczna – jak jej używać i jak o nią dbać?

Krajalnica gastronomiczna – jak jej używać i jak o nią dbać?

Współcześnie trudno sobie wyobrazić lokal gastronomiczny lub sklep spożywczy np. z wędlinami i serami bez nowoczesnego sprzętu do krojenia. Teoretycznie krajalnica, tym bardziej automatyczna, nie powinna sprawiać kłopotu w obsłudze. Jak jednak jej używać, by w pełni korzystać z jej możliwości? Tego dowiesz się z poniższego artykułu. Przekonaj się, w jaki sposób stosować tego typu sprzętu oraz jak o niego dbać, by służył Ci jak najdłużej. Zachęcamy do lektury.

Krajalnica gastronomiczna – gwarant precyzji cięcia i wydajności

Sprzęt ten zyskał ogromną popularność, bo pozwala szybko i bezpiecznie przygotować dużą ilość plastrów czy kromek (jeśli to krajalnica do pieczywa) o jednolitej grubości. Powstało wiele modeli przeznaczonych do użytku domowego, jak i w gastronomii czy sklepach spożywczych. Profesjonalne urządzenia, takie jak specjalistyczna krajalnica do wędlin MaGa 310p, charakteryzują się wysoką wydajnością i są w stanie intensywnie pracować przez długi czas. Prawidłowe użytkowanie krajalnic gastronomicznych w dużej mierze zależy od ich przeznaczenia. Ponadto pracownicy sklepów np. z wędlinami czy serami muszą dostosowywać się do indywidualnych oczekiwań poszczególnych klientów.  Jak korzystać z tych maszyn?

Po pierwsze – bezpieczeństwo

Podstawowym źródłem informacji na temat użytkowania są instrukcje do konkretnych modeli i BHP. W nich znajdują się nie tylko wiadomości dotyczące bezpieczeństwa w pracy z wybranym egzemplarzem, ale i funkcji, jakie on posiada. Do najbezpieczniejszych sprzętów należy krajalnica automatyczna

  • sera
  • wędlin
  • pieczywa.

Ich ogromną zaletą jest fakt, że wystarczy tylko umieścić wybrany produkt na podajniku i włączyć, a w szybkim tempie uzyska się potrzebną ilość plastrów czy kromek.

2021-06__1622541425-krajalnice-gastronomiczne 

Praca z krajalnicą w zależności od produktu

Praca tego urządzenia zależy od tego, co znajduje się na podajniku. I nie chodzi tu tylko o rozróżnienie, czy to nabiał, chleb czy przetwory mięsne. Regulacja uzależniona jest też od typów produktów z każdej z tych kategorii. Inną grubość stosuje się przy krojeniu szynki parmeńskiej, a odmienną – przy podpiekanym boczku. W pierwszym przypadku zazwyczaj używa się najmniejszej grubości, czyli około 1 mm. W drugim – można ciąć na cienkie plastry, jak i nieco grubsze. Natomiast pieczenie z mielonego mięsa i inne wędliny, mające tendencję do rozpadania się przy krojeniu, zazwyczaj lepiej ciąć na szersze plastry. Podobne zasady obowiązują w przypadku pieczywa i serów. Wiele zależy także od indywidualnych oczekiwań kupujących, bo to ich preferencje stanowią główną wskazówkę. Krajalnice gastronomiczne pozwalają uzyskać precyzyjnie powtarzalne plastry.

Higiena jest niezwykle istotna

Choć urządzenia te są produkowane z materiałów, mających zapobiegać rozwojowi bakterii i innych drobnoustrojów – należy pamiętać o ich starannym czyszczeniu. Resztki żywności stanowią dogodne warunki do namnażania się m.in. listerii, będącej przyczyną listeriozy, czyli groźnej choroby, zagrażającej zdrowiu i życiu. Czyszczenie po każdym zastosowaniu to podstawa. Wskazówki dotyczące mycia konkretnej krajalnicy znajdują się w instrukcji, która powinna być stale dostępna dla pracowników. Ogólne zasady wskazują, że do tego celu należy używać miękkiej ściereczki i specjalnego środka czyszczącego – przeciwko drobnoustrojom i brudowi, a jednocześnie bezpiecznego dla ludzi. Po umyciu – trzeba wytrzeć maszynę do sucha. Do czyszczenia krajalnic nie należy używać ostrych przedmiotów, mogących zarysować ich powierzchnię, w tym szczotek czy noży. W rysach mogą pozostawać i namnażać się bakterie.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Oprócz dbania o czystość urządzenia należy pamiętać o konserwowaniu go przez specjalistów. Tym powinien zajmować się autoryzowany serwis. Tam też krajalnice będą nie tylko o wiele dokładniej oczyszczane, ale i przeprowadzone zostaną wszelkie niezbędne prace, takie jak ostrzenie noża czy wymiana zużytych części. Odpowiednie użytkowanie i dbanie o to wyposażenie skutkuje zadowoleniem klientów. To także pewność, że wszystkie sprzęty działają tak, jak powinny, a pracownicy obsługujący krajalnice nie są narażenie na niebezpieczeństwo. Dlatego już teraz zajrzyj do naszego asortymentu, gdzie znajdziesz nie tylko zaawansowane maszyny gastronomiczne, ale i profesjonalną chemię do ich czyszczenia.

Top produkt
Promocja
-17%
Krajalnica do sera sklepowa i do gastronomii oraz cateringu Ma-Ga 612pT CE
Kod produktu:  MaGa 612pT CE
2-3 dni
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  7 600,00 zł 6 308,00 zł
Cena brutto:  9 348,00 zł 7 758,84 zł
Fachowe doradztwo
Promocja
-17%
Krajalnica półautomatyczna do cateringu, sklepu, gastronomii Ma-Ga A2-812
Kod produktu:  MaGa A2-812
2-3 dni
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  14 500,00 zł 12 035,00 zł
Cena brutto:  17 835,00 zł 14 803,05 zł
Promocja
-17%
Profesjonalna krajalnica automatyczna Ma-Ga A912 do sklepów, gastronomii, cateringu
Kod produktu:  Ma-Ga A912
2-3 dni
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  20 200,00 zł 16 766,00 zł
Cena brutto:  24 846,00 zł 20 622,18 zł
Komentarze

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Ustawienia regionalne
Lokalizacja
Język
Waluta