Jaki konserwator do lodów wybrać? - Pomagamy dobrać odpowiedni
Funkcjonalność i energochłonność konserwatora do lodów należą do czynników wpływających na dochodowość Twojego biznesu. W naszym artykule podpowiadamy, w jaki sposób odczytywać podstawowe parametry techniczne i ocenić przydatność danego modelu chłodziarki. Sprawdź, jakie czynniki należy brać pod uwagę, nabywając nowe wyposażenie gastronomii.
Najważniejsze cechy i parametry konserwatorów do lodów
Wybór optymalnego konserwatora do lodów zależy zarówno od Twoich możliwości finansowych, jak i indywidualnych preferencji. Oferowane w naszym sklepie gastronomicznym modele różnią się w zakresie budowy i funkcjonalności. Poniżej przedstawiamy aspekty techniczne, które warto uwzględnić w pierwszej kolejności.
Układy chłodzenia
Wybór układu chłodniczego ma duże znaczenie zarówno z punktu widzenia kosztów użytkowania konserwatora, jak i jego funkcjonalności. Aktualnie w asortymencie wyposażenia dla gastronomii można znaleźć urządzenia zaopatrzone w dwa typy chłodzenia:
- statyczne, w którym ruch schłodzonego powietrza wywołuje oddziaływanie grawitacyjne,
- dynamiczne (wymuszone), oparte na działaniu wentylatora.
System statyczny jest z pewnością rozwiązaniem prostszym i korzystniejszym cenowo. Ma jednak sporą wadę – ryzyko nierównomiernego rozkładu temperatur. Jeżeli zależy Ci na utrzymaniu zbliżonego poziomu chłodu w każdym miejscu konserwatora do lodów, lepszą opcję dla Ciebie może stanowić chłodzenie wymuszone. W warunkach równomiernego rozkładu zimna w urządzeniu chłodzenie przebiegnie szybciej i skuteczniej niż w przypadku układu grawitacyjnego.
Czynnik chłodniczy
To substancja termodynamiczna, uczestnicząca w procesie wymiany ciepła. Wyznacznik jej jakości stanowi nie tylko skuteczność, ale także bezpieczeństwo dla środowiska. W ofercie naszego sklepu gastronomicznego możesz znaleźć wiele modeli konserwatorów do lodów przystosowanych do pracy z czynnikiem R-290. Pod tym symbolem kryje się propan – węglowodór, który występuje w postaci naturalnej jako składnik gazu ziemnego. Ze względu na zerowy potencjał do niszczenia warstwy ozonowej oraz bardzo niski współczynnik GWP nie podlega ustawie SZWO (tzw. F-gazowej). W praktyce oznacza to, że do obsługi oraz instalacji urządzeń wyposażonych w R-290 nie trzeba posiadać specjalnych uprawnień.
Klasa klimatyczna
Klasa klimatyczna sprzętu chłodniczego wchodzącego w skład wyposażenia gastronomii określa optymalną temperaturę otoczenia, w jakiej powinien on pracować. Aktualnie (od 1 lipca 2016 roku) wyróżnia się cztery kategorie, zaprezentowane w poniższej tabeli.
Klasa | Maksymalna temperatura | Maksymalna wilgotność względna |
3 | +25°C | 60% |
4 | +30°C | 55% |
5 | +40°C | 40% |
7 | +35°C | 40% |
Użytkowanie konserwatora do lodów w warunkach innych niż określone przez klasę klimatyczną grozi zwiększeniem zużycia energii oraz mniej efektywną pracą.
Ogólna funkcjonalność
Przy zakupie chłodziarek do lokalu gastronomicznego warto zwrócić uwagę na aspekty praktyczne, związane z Twoim indywidualnym zapotrzebowaniem. Jeżeli skala Twojej działalności jest względnie niewielka, najlepsze rozwiązanie stanowi małogabarytowy konserwator do lodów, z mniejszą liczbą pojemników (kuwet). W naszym sklepie możesz znaleźć urządzenia z bogatym wyposażeniem dodatkowym, w tym:
- oświetleniem LED,
- podświetlanym frontem,
- płuczką,
- automatycznym rozmrażaniem, odszranianiem lub odparowywaniem skroplin.
Funkcjonalność sprzętu w dużym stopniu zwiększają wysokiej jakości materiały wykonania. Warto zadbać o to, aby korpus wewnętrzny był zrobiony z nierdzewnego tworzywa, np. stalowej blachy.
Jaki konserwator do lodów wybierzesz?
Zakup optymalnego konserwatora do lodów to inwestycja, która będzie służyć Ci przez lata. Nasz sklep gastronomiczny proponuje wyposażenie o zróżnicowanej funkcjonalności oraz parametrach technicznych, które z łatwością dopasujesz do swoich wymagań. Jeżeli nadal nie masz pewności, jaki typ urządzenia dobrać do rodzaju prowadzonej działalności, zapraszamy do kontaktu. Oferujemy profesjonalne doradztwo i indywidualną negocjację cen.