Blog

Krajalnica gastronomiczna – jak jej używać i jak o nią dbać?

Krajalnica gastronomiczna – jak jej używać i jak o nią dbać?

Współcześnie trudno sobie wyobrazić lokal gastronomiczny lub sklep spożywczy np. z wędlinami i serami bez nowoczesnego sprzętu do krojenia. Teoretycznie krajalnica, tym bardziej automatyczna, nie powinna sprawiać kłopotu w obsłudze....
Szafy chłodnicze – na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Szafy chłodnicze – na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Nowoczesne szafy chłodnicze to urządzenia znajdujące zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i handlu. Żaden sklep spożywczy czy restauracja nie obejdą się bez sprawnie działających systemów chłodzenia pozwalających zachować świeżość produktów,...
Robot Coupe – czy warto przepłacać?

Robot Coupe – czy warto przepłacać?

Robot Coupe – czy warto przepłacać? Urządzenia Robot Coupe to szeroki wybór najróżniejszych narzędzi kuchennych, w tym przede wszystkim zaawansowanych szatkownic gastronomicznych, profesjonalnych wyciskarek i sokowirówek przemysłowych. Prosta budowa, łatwa...
Wagi z legalizacją – co musisz wiedzieć?

Wagi z legalizacją – co musisz wiedzieć?

Są to popularne urządzenia służące do określania masy towarów. W tradycyjnej wadze mechanicznej jedną z sił równoważących jest ciężar produktu, natomiast drugą odważników. Sprzęt stosowany w domu nie musi zapewniać...
Ekspres przelewowy – jak działa?

Ekspres przelewowy – jak działa?

Jesteś miłośnikiem tradycyjnej kawy zalewanej wrzątkiem? Jej zapach pobudza wyobraźnię i zachęca do chwili relaksu z filiżanką pełną aromatycznego napoju. Dlatego sięgnij po ekspres przelewowy, który ułatwi parzenie uwielbianej przez...
Chłodziarka do wina – jaką wybrać?

Chłodziarka do wina – jaką wybrać?

Przechowywanie wina wymaga zapewnienia odpowiednich warunków, dzięki którym zachowa ono swój niepowtarzalny smak i aromat. Specjalnie przystosowana chłodziarka pozwala cieszyć się pełnią walorów tego szlachetnego trunku. Jak wybrać idealny model...
Czynnik chłodniczy w lodówce - co musisz wiedzieć

Czynnik chłodniczy w lodówce - co musisz wiedzieć

Planujesz wymianę urządzeń chłodniczych w swoim sklepie? A czy wiesz, że niektóre stosowane w układach chłodniczych substancje (tzw. czynniki chłodnicze) zostaną wycofane z rynku wraz z końcem 2021 roku? Warto...
Sposoby na przechowywanie ciepłego jedzenia – podgrzewacze, witryny grzewcze, termosy

Sposoby na przechowywanie ciepłego jedzenia – podgrzewacze, witryny grzewcze, termosy

Prowadząc bar czy restaurację, warto zaopatrzyć się w podgrzewacze i pojemniki gastronomiczne, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniej temperatury serwowanego jedzenia. To znaczne usprawnienie w funkcjonowaniu lokalu. Wybór urządzeń jest ogromny,...
Wyposażenie lokalu serwującego Kebab – o czym pamiętać?

Wyposażenie lokalu serwującego Kebab – o czym pamiętać?

Wyposażenie lokalu serwującego Kebab – o czym pamiętać?Jak profesjonalnie wyposażyć lokal oferujący kebab? Które sprzęty są niezbędne? Na jakie parametry zwrócić uwagę przy wyborze i kupnie urządzeń? Rozważając otwarcie własnej...
Mikrofalówki gastronomiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Mikrofalówki gastronomiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Choć kojarzą nam się z przyrządzaniem potraw typu fast food, mikrofale gastronomiczne sprawdzają się w codziennej pracy profesjonalnych kucharzy. Posiadają znacznie więcej funkcji niż znane domowe modele, dzięki czemu usprawniają...
Stoły gastronomiczne – poznaj ich rodzaje!

Stoły gastronomiczne – poznaj ich rodzaje!

Profesjonalna kuchnia bez nich nie istnieje! Nierdzewne stoły gastronomiczne obecne są na wyposażeniu każdego lokalu. Ich funkcjonalność sprawdza się zarówno w niewielkich punktach, jak i w dużych zakładach produkujących żywność....
Rok 2021 – jakie trendy w gastronomii przyniesie?

Rok 2021 – jakie trendy w gastronomii przyniesie?

Rok 2020 nie był łatwy dla gastronomii, ale wszyscy liczymy, że 2021 będzie bardziej pomyślny. Wciąż staramy się dostosować do nowej rzeczywistości, wprowadzając w lokalach wymagane przez rząd standardy. Wraz...
Firma cateringowa – jakiego sprzętu potrzebuje?

Firma cateringowa – jakiego sprzętu potrzebuje?

Ze względu na coraz większe zainteresowanie usługami cateringowymi wielu właścicieli punktów gastronomicznych decyduje się na poszerzenie swojej działalności. Czy Ty również chcesz dobrze wyposażyć swój biznes? Aby zrobić to profesjonalnie...
Utrzymanie czystości w lokalu gastronomicznym

Utrzymanie czystości w lokalu gastronomicznym

Utrzymanie czystości w lokalu gastronomicznymZachowanie należytej higieny jest jednym z najistotniejszych elementów pracy w lokalu gastronomicznym. Utrzymanie w czystości baru, restauracji, czy kawiarni jest podstawą bezpieczeństwa pracowników i gości. Ważne,...
Sprawdź, jak wybrać taboret gazowy

Sprawdź, jak wybrać taboret gazowy

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni gastronomicznej jest taboret gazowy. Urządzenie to pozwala na szybkie przygotowywanie posiłków w dużych ilościach. Ze względu na relatywnie niskie ceny gazu, paliwo...
Wilki gastronomiczne – dowiedz się, jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa

Wilki gastronomiczne – dowiedz się, jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa

Choć nazwa tego urządzenia wielu niezorientowanym może kojarzyć się co najmniej nietypowo, a nawet groźnie, wilk gastronomiczny to po prostu rodzaj maszynki do mielenia mięsa. Znacznie większy i bardziej wydajny...
Jaką pakowarkę próżniową kupić do restauracji?

Jaką pakowarkę próżniową kupić do restauracji?

Pakowarki próżniowe stanowią coraz częściej spotykane wyposażenie kuchni restauracji lub innego lokalu gastronomicznego. Mięso, sery, nabiał i inne produkty spożywcze pakowane próżniowo, mogą być przechowywane znacznie dłużej niż w tradycyjnych...
TOP 3 piece konwekcyjno-parowe

TOP 3 piece konwekcyjno-parowe

Piec konwekcyjno-parowy to jeden z tych sprzętów, bez których trudno wyobrazić sobie wyposażenie kuchni w pizzerii, kababie, restauracji czy barze szybkiej obsługi. Wielofunkcyjne, ekonomiczne urządzenie o uniwersalnym zastosowaniu, pozwala na...
Termosy transportowe – poznaj 3 sprawdzone produkty

Termosy transportowe – poznaj 3 sprawdzone produkty

Pojemne termosy transportowe to niezbędny sprzęt gastronomiczny w każdej firmie cateringowej, kawiarni lub restauracji oferującej jedzenie na wynos. Tego rodzaju wyposażenie pozwala zapewnić optymalną temperaturę gorących dań nawet przez kilka...
Jak prawidłowo wyposażyć sklep mięsny? Podpowiadamy

Jak prawidłowo wyposażyć sklep mięsny? Podpowiadamy

Profesjonalna lada chłodnicza, waga, lodówka gastronomiczna czy solidna krajalnica to urządzenia, bez których nie da się prowadzić sklepu mięsnego. Warto wybierać wyposażenie od renomowanych producentów, gwarantujących najwyższą jakość w rozsądnej...
Ekspres do biura? Postaw na ekspresy do kawy Nivona!

Ekspres do biura? Postaw na ekspresy do kawy Nivona!

Jednym z coraz częściej spotykanych elementów wyposażenia biura jest profesjonalny ekspres do kawy. Przy natłoku obowiązków, przerwa na gorący, pobudzający napój o intensywnym aromacie często bywa zbawienna. Każdy, kto miał...