Blog

Wilki do mięsa – czym się kierować przy wyborze?

Wilki do mięsa – czym się kierować przy wyborze?

Jednym z priorytetów lokali gastronomicznych i zakładów przetwórstwa mięsnego jest wydajność pracy. W związku z tym kluczowym elementem wyposażenia tego rodzaju obiektów stanowi profesjonalna maszynka do mielenia mięsa (potocznie –...
Szatkownica gastronomiczna – co warto wiedzieć?

Szatkownica gastronomiczna – co warto wiedzieć?

Profesjonalne szatkownice do warzyw należą do niezbędnych elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego. Tego rodzaju sprzęty sprawdzą się wszędzie tam, gdzie liczy się jakość, szybkość i precyzja przetwarzania żywności. Aby ułatwić Ci...
Waga do sklepu, cukierni, kawiarni – jaka?

Waga do sklepu, cukierni, kawiarni – jaka?

Planujesz zakup wagi do lokalu handlowego lub gastronomicznego? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, aby dokonać właściwego wyboru. W naszym artykule przedstawiamy Ci najpopularniejsze rodzaje urządzeń pomiarowych, zakres funkcji, jakie...
Szafki BHP – aktualne wymogi

Szafki BHP – aktualne wymogi

Metalowe meble do przechowywania odzieży to niezbędny element zaopatrzenia wielu zakładów pracy. W niniejszym artykule omawiamy najważniejsze uregulowania prawne w zakresie budowy i użytkowania szafek socjalnych BHP. Sprawdź, na co...
Etykiety energetyczne w urządzeniach chłodniczych – co przedstawiają?

Etykiety energetyczne w urządzeniach chłodniczych – co przedstawiają?

Chociaż etykiety energetyczne wprowadzono ponad 25 lat temu, ich prawidłowe odczytywanie wciąż może sprawiać pewne trudności. Z naszego artykułu dowiesz się, w jaki sposób interpretować przedstawione na nich litery, symbole...
Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Urządzenia chłodnicze w gastronomii Świeżość, wygląd oraz smak żywności, to podstawowe kryterium którym kierują się konsumenci. Nawet najbardziej wyszukany wystrój, profesjonalna obsługa czy niepowtarzalny klimat nie przesłonią doznań wzrokowych i...
Szafa medyczna – na co zwrócić uwagę?

Szafa medyczna – na co zwrócić uwagę?

Niektóre produkty lecznicze, a zwłaszcza szczepionki i antybiotyki wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych. Sprawdź, jakie kryteria musi spełniać szafa medyczna na leki, aby pozwoliła zachować cenne właściwości lecznicze trzymanych w...
Altana kwiatowa – czy warto?

Altana kwiatowa – czy warto?

Lady i altany kwiatowe to obecnie niezbędny element wyposażenia kwiaciarni. Dlaczego tak jest? W naszym artykule wyjaśniamy najważniejsze przyczyny rosnącej popularności urządzeń chłodzących w branży florystycznej. Krótko charakteryzujemy także ich...
Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Rodzaje zmywarek gastronomicznychTrudno wyobrazić sobie pracę lokalu gastronomicznego bez profesjonalnej zmywarki przemysłowej, umożliwiającej bieżące czyszczenie naczyń, tac i garnków. Od prędkości zmywania zależy szybkość oferowanej obsługi, a w konsekwencji poziom...
Makaroniarka – czy warto w nią inwestować?

Makaroniarka – czy warto w nią inwestować?

Pod presją czasu trudno jest zachować kontrolę nad każdą przygotowywaną porcją makaronu, co stwarza ryzyko jego przegotowania lub niedogotowania. Z tego powodu warto zadbać o profesjonalne wyposażenie, które pozwoli na...
Jaki konserwator do lodów wybrać? - Pomagamy dobrać odpowiedni

Jaki konserwator do lodów wybrać? - Pomagamy dobrać odpowiedni

Funkcjonalność i energochłonność konserwatora do lodów należą do czynników wpływających na dochodowość Twojego biznesu. W naszym artykule podpowiadamy, w jaki sposób odczytywać podstawowe parametry techniczne i ocenić przydatność danego modelu...
Zalety pakowania próżniowego

Zalety pakowania próżniowego

Jedną z najpopularniejszych metod konserwacji żywności jest pakowanie próżniowe. Posiłki przechowywane w ten sposób można spotkać dosłownie na każdym kroku – w sklepach, lokalach gastronomicznych, a coraz częściej również w...
Krajalnica gastronomiczna – jak jej używać i jak o nią dbać?

Krajalnica gastronomiczna – jak jej używać i jak o nią dbać?

Współcześnie trudno sobie wyobrazić lokal gastronomiczny lub sklep spożywczy np. z wędlinami i serami bez nowoczesnego sprzętu do krojenia. Teoretycznie krajalnica, tym bardziej automatyczna, nie powinna sprawiać kłopotu w obsłudze....
Szafy chłodnicze – na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Szafy chłodnicze – na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Nowoczesne szafy chłodnicze to urządzenia znajdujące zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i handlu. Żaden sklep spożywczy czy restauracja nie obejdą się bez sprawnie działających systemów chłodzenia pozwalających zachować świeżość produktów,...
Robot Coupe – czy warto przepłacać?

Robot Coupe – czy warto przepłacać?

Robot Coupe – czy warto przepłacać? Urządzenia Robot Coupe to szeroki wybór najróżniejszych narzędzi kuchennych, w tym przede wszystkim zaawansowanych szatkownic gastronomicznych, profesjonalnych wyciskarek i sokowirówek przemysłowych. Prosta budowa, łatwa...
Wagi z legalizacją – co musisz wiedzieć?

Wagi z legalizacją – co musisz wiedzieć?

Są to popularne urządzenia służące do określania masy towarów. W tradycyjnej wadze mechanicznej jedną z sił równoważących jest ciężar produktu, natomiast drugą odważników. Sprzęt stosowany w domu nie musi zapewniać...
Ekspres przelewowy – jak działa?

Ekspres przelewowy – jak działa?

Jesteś miłośnikiem tradycyjnej kawy zalewanej wrzątkiem? Jej zapach pobudza wyobraźnię i zachęca do chwili relaksu z filiżanką pełną aromatycznego napoju. Dlatego sięgnij po ekspres przelewowy, który ułatwi parzenie uwielbianej przez...
Chłodziarka do wina – jaką wybrać?

Chłodziarka do wina – jaką wybrać?

Przechowywanie wina wymaga zapewnienia odpowiednich warunków, dzięki którym zachowa ono swój niepowtarzalny smak i aromat. Specjalnie przystosowana chłodziarka pozwala cieszyć się pełnią walorów tego szlachetnego trunku. Jak wybrać idealny model...
Czynnik chłodniczy w lodówce - co musisz wiedzieć

Czynnik chłodniczy w lodówce - co musisz wiedzieć

Planujesz wymianę urządzeń chłodniczych w swoim sklepie? A czy wiesz, że niektóre stosowane w układach chłodniczych substancje (tzw. czynniki chłodnicze) zostaną wycofane z rynku wraz z końcem 2021 roku? Warto...
Sposoby na przechowywanie ciepłego jedzenia – podgrzewacze, witryny grzewcze, termosy

Sposoby na przechowywanie ciepłego jedzenia – podgrzewacze, witryny grzewcze, termosy

Prowadząc bar czy restaurację, warto zaopatrzyć się w podgrzewacze i pojemniki gastronomiczne, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniej temperatury serwowanego jedzenia. To znaczne usprawnienie w funkcjonowaniu lokalu. Wybór urządzeń jest ogromny,...
Wyposażenie lokalu serwującego Kebab – o czym pamiętać?

Wyposażenie lokalu serwującego Kebab – o czym pamiętać?

Wyposażenie lokalu serwującego Kebab – o czym pamiętać?Jak profesjonalnie wyposażyć lokal oferujący kebab? Które sprzęty są niezbędne? Na jakie parametry zwrócić uwagę przy wyborze i kupnie urządzeń? Rozważając otwarcie własnej...