Blog

Profesjonalne wyposażenie bufetu w restauracji lub hotelu

Profesjonalne wyposażenie bufetu w restauracji lub hotelu

Szwedzki stół to bardzo popularna forma serwowania posiłków. Dzieje się tak ze względu na zużywanie mniejszej ilości naczyń oraz czasu potrzebnego do przygotowania potraw. Daje też możliwość różnorodności dań, dzięki czemu...
Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii

Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii

Wyposażenie profesjonalnej kuchni wymaga zadbania o różnego rodzaju elementy, które składają się na zaplecze gastronomiczne danego miejsca. Jedną z najbardziej istotnych kwestii jest zapewnienie odpowiedniego miejsca do przechowywania produktów oraz gotowych dań w niskiej...
Podgrzewacze, witryny grzewcze, termosy - sposoby na przechowywanie ciepłego jedzenia

Podgrzewacze, witryny grzewcze, termosy - sposoby na przechowywanie ciepłego jedzenia

Prowadząc bar czy restaurację, warto zaopatrzyć się w podgrzewacze i pojemniki gastronomiczne, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniej temperatury serwowanego jedzenia. To znaczne usprawnienie w funkcjonowaniu lokalu. Wybór urządzeń jest ogromny, a dostęp do nich nieograniczony, co...
Wyposażenie włoskiej restauracji

Wyposażenie włoskiej restauracji

Dla właścicieli restauracji, którzy dopiero rozpoczynają działalność, poszukiwanie odpowiedniego wyposażenia i materiałów może być trudne. Sprzęt powinien spełniać określone funkcje i zapewniać realizację dań z menu. Aby pomóc rozpocząć zakupy,...
Jak wyposażyć food truck?

Jak wyposażyć food truck?

W każdym większym mieście możemy zauważyć poruszające się po ulicach mobilne jadłodajnie, czyli tzw. food trucki. Kiedyś były to zwyczajne przyczepy kempingowe, które oferowały najpopularniejsze szybkie dania, takie jak: zapiekanki i hot...
Pojemniki gastronomiczne - praktyczny i bezpieczny dowóz żywności

Pojemniki gastronomiczne - praktyczny i bezpieczny dowóz żywności

Rosnące zapotrzebowanie na obsługę imprez, ale także coraz większa popularność nowych usług, jak catering z dostawą do domu, wymaga od firm z branży gastronomicznej profesjonalnego podejścia do transportu żywności. Aby...
Patelnie uchylne elektryczne - jakie wybrać?

Patelnie uchylne elektryczne - jakie wybrać?

Trudno wyobrazić sobie wyposażenie kuchni gastronomicznej bez elektrycznej lub gazowej patelni przemysłowej. Tego rodzaju produkt pozwala na szybką, wydajną i zaawansowaną obróbkę termiczną mięs i wielu innych potraw. Za pomocą patelni gastronomicznych przygotujesz nawet kilkadziesiąt porcji posiłków jednocześnie, co...
Jak wybrać witrynę chłodniczą?

Jak wybrać witrynę chłodniczą?

W sklepach, restauracjach, bufetach czy cukierniach od lat doskonale sprawdzają się witryny chłodnicze. Te funkcjonalne urządzenia nie tylko pozwalają zachować świeżość produktów spożywczych, ale jednocześnie umożliwiają ich efektowną ekspozycję. Z tego...
Rękawice gastronomiczne i ochronne – rodzaje

Rękawice gastronomiczne i ochronne – rodzaje

Praca kucharzy, pomocy kuchennej, piekarzy, cukierników i innych osób zatrudnionych w gastronomii wymaga zapewnienia odpowiednich środków ochrony. Podczas krojenia mięs i warzyw czy wyjmowania gorących ciast bądź pizzy z pieca...
Konkursy gastronomiczne 2022

Konkursy gastronomiczne 2022

Co roku mają miejsce różne wydarzenia w branży gastronomicznej. Chodzi nie tylko o targi, ale i m.in. konkursy, które odbywają się na całym świecie. Są to prestiżowe eventy, podczas których...
Targi gastronomiczne 2022

Targi gastronomiczne 2022

Jak co roku w każdym sektorze organizowane są targi branżowe. Nie inaczej to wygląda w przypadku gastronomii. Podczas takich eventów poznaje się nowe trendy, ale i nowoczesne wyposażenie do restauracji,...
Trendy w gastronomii w 2022 r.

Trendy w gastronomii w 2022 r.

Zmiany W GASTRONOMII W 2022 R. Zwiększone obciążenia finansowe Ograniczenia, które dotknęły gastronomię na przestrzeni ostatnich dwóch lat przełożyły się na ogromne straty. Jak poinformowała IGGP w roku 2021 branża...
Zamrażarka szokowa – czy warto w nią zainwestować?

Zamrażarka szokowa – czy warto w nią zainwestować?

Przechowywanie żywności tak, aby zachowała swoje walory smakowe, jak i estetyczne to spore wyzwanie. Tradycyjne metody, czyli korzystanie wyłącznie ze zwykłych chłodziarek i zamrażarek nie zawsze spisuje się w tym...
Mikser planetarny czy miesiarka spiralna?

Mikser planetarny czy miesiarka spiralna?

Wybierając wyposażenie do gastronomii, należy precyzyjnie dobrać sprzęt do określonych wymagań. Teoretycznie wydaje się to dość proste. Mimo że niektóre urządzenia wyglądają podobnie, to jednak ich zastosowanie może być skrajnie...
Taboret gazowy – zastosowanie w gastronomii i zalety

Taboret gazowy – zastosowanie w gastronomii i zalety

Szukasz urządzenia, które umożliwi Ci przygotowywanie potraw w każdych warunkach? Sprawdź, na czym polega działanie przenośnego taboretu gazowego. W naszym artykule prezentujemy sugerowane zastosowanie tego rodzaju sprzętów oraz najważniejsze korzyści...
Lady chłodnicze – jakie warto wybrać?

Lady chłodnicze – jakie warto wybrać?

Świeżość produktów to jeden z kluczowych czynników wpływających na ich jakość. Profesjonalne chłodnicze witryny sklepowe pozwolą Ci przechować i efektownie wyeksponować żywność wrażliwą na działanie wysokich temperatur. Sprawdź, jakich korzyści...
Czym jest kocioł warzelny?

Czym jest kocioł warzelny?

Jednoczesne przygotowywanie dużej ilości potraw to spore wyzwanie, które wiąże się z koniecznością nabycia odpowiedniego wyposażenia. Dlatego prezentujemy Ci kocioł warzelny – sprzęt o wielu funkcjach i zastosowaniach, dostępny w...
Wilki do mięsa – czym się kierować przy wyborze?

Wilki do mięsa – czym się kierować przy wyborze?

Jednym z priorytetów lokali gastronomicznych i zakładów przetwórstwa mięsnego jest wydajność pracy. W związku z tym kluczowym elementem wyposażenia tego rodzaju obiektów stanowi profesjonalna maszynka do mielenia mięsa (potocznie –...
Szatkownica gastronomiczna – co warto wiedzieć?

Szatkownica gastronomiczna – co warto wiedzieć?

Profesjonalne szatkownice do warzyw należą do niezbędnych elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego. Tego rodzaju sprzęty sprawdzą się wszędzie tam, gdzie liczy się jakość, szybkość i precyzja przetwarzania żywności. Aby ułatwić Ci...
Waga do sklepu, cukierni, kawiarni – jaka?

Waga do sklepu, cukierni, kawiarni – jaka?

Planujesz zakup wagi do lokalu handlowego lub gastronomicznego? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, aby dokonać właściwego wyboru. W naszym artykule przedstawiamy Ci najpopularniejsze rodzaje urządzeń pomiarowych, zakres funkcji, jakie...
Szafki BHP – aktualne wymogi

Szafki BHP – aktualne wymogi

Metalowe meble do przechowywania odzieży to niezbędny element zaopatrzenia wielu zakładów pracy. W niniejszym artykule omawiamy najważniejsze uregulowania prawne w zakresie budowy i użytkowania szafek socjalnych BHP. Sprawdź, na co...