Blog

Co to jest prasa do mięsa? Nowość dla dużej gastronomii!

Co to jest prasa do mięsa? Nowość dla dużej gastronomii!

Prasa do mięsa – czyli co to właściwie jest? Konieczność przygotowywania dużej ilości kotletów w bardzo krótkim czasie powoduje, że restauratorzy szukali rozwiązania, które zastąpi tradycyjny tłuczek do mięsa. Jako rozwiązanie pojawiły się nowatorskie prasy do mięsa, które poza dużą wydajnością w automatycznym procesie rozbijania mięsa przynoszą restauratorom szereg innych...
Wybieramy piece do pizzy – wskazówki i porady

Wybieramy piece do pizzy – wskazówki i porady

Pizza to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie. Sekret idealnego i chrupiącego placka wymaga nie tylko perfekcyjnie dobranych składników i zachowanych proporcji, ale również odpowiedniego pieczenia. Współczesne pizzerie używają specjalistycznych pieców konwekcyjno-parowych o przeznaczeniu stricte do pizzy, bo to właśnie te urządzenia wpływają na smak i chrupkość ciasta....
Warniki do wody – jaki zaparzacz wybrać?

Warniki do wody – jaki zaparzacz wybrać?

Warnik do wody to profesjonalny sprzęt gastronomiczny przeznaczony do gotowania oraz dystrybucji ciepłej wody. Urządzenie w bardzo krótkim czasie potrafi zagotować lub podgrzać do wybranej temperatury duże ilości wody i napojów, a także utrzymywać temperaturę płynu na określonym poziomie. Zaparzacze do wody to niezbędne wyposażenie każdego bufetu, restauracji czy sali...
Jak wybrać najlepszą szafę chłodniczą dla swojego biznesu?

Jak wybrać najlepszą szafę chłodniczą dla swojego biznesu?

Świeżość przedmiotów i potraw to w gastronomii jedna z ważniejszych zasad obowiązujących w całej branży. By zapewnić klientom świeże dania, potrzebujesz nie tylko najwyższej jakości składników, ale również szaf chłodniczych, które nawet w najtrudniejszych warunkach staną na wysokości zadania. Muszą być solidne, trwałe, ale przede wszystkim – niezawodne. Zakup takiego...
Schładzarka szokowa - jak działa i czemu musisz ją mieć?

Schładzarka szokowa - jak działa i czemu musisz ją mieć?

Wraz z rozwojem gastronomii coraz więcej kuchni zaczyna dostrzegać korzyści płynące z posiadania zamrażarki szokowej. Zamrażarka szokowa, to urządzenie, za pomocą którego można błyskawicznie obniżyć temperaturę ugotowanej żywności. Oprócz oszczędności czasu, sprzęt zapewnia szereg innych argumentów przemawiających za jego posiadaniem. Zaledwie po 90 minutach potrawy z temperatury 70°C zostają schłodzone...
Jaką zmywarkę gastronomiczną kupić?

Jaką zmywarkę gastronomiczną kupić?

Wybór odpowiedniej profesjonalnej zmywarki do naczyń stanowi istotny element w procesie wyposażania zaplecza kuchennego. To urządzenie ma ogromny wpływ na pracę Twojej kuchni – odpowiednio dopasowane sprawi, że kuchnia będzie działać płynnie oraz przyczyni się do zwiększenia zysków. Jednak dokonanie złej decyzji może spowodować niemałe komplikacje oraz dodatkowe koszty. Jak...
Fakty i mity na temat maszynek do mielenia mięsa

Fakty i mity na temat maszynek do mielenia mięsa

Wydajność Profesjonalne maszynki do mielenia tzw. wilki do mięsa w porównaniu do ich domowych odpowiedników charakteryzuje zdecydowanie wyższa wydajność oraz jakość wykonania. W przypadku urządzeń dedykowanych do gastronomi przepustowość maszynek waha się od 120kg/h do nawet 500kg/h w zależności od modelu. Zwracamy jednak uwagę, aby przewidywanej wydajności podawanej przez producentów nie...
4 powody, dla których musisz mieć kotleciarkę!

4 powody, dla których musisz mieć kotleciarkę!

Jak działa kotleciarka? Kotleciarka elektryczna, zwana często potocznie maszynką do rozbijania kotletów jest urządzeniem przeznaczonym do zmiękczania mięsa. Stekownica służy do szybkiego nacinania wcześniej przygotowywania płatów mięsa, zapewniając ich odpowiednią wielkość i grubość.
Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Okapy gastronomiczne są urządzeniami nieodzownymi w każdej kuchni gastronomicznej. Pozwalają prawidłowo funkcjonować instalacjom wentylacyjnym. Ich zadaniem wbrew pozorom jest nie tylko usuwanie pojawiającej się pary wodnej znad urządzeń gastronomicznych, lecz także usuwanie nadmiaru ciepła, pojawiających się zapachów oraz cząsteczek tłuszczu.
Czy wiesz wszystko o piecach konwekcyjno-parowych?

Czy wiesz wszystko o piecach konwekcyjno-parowych?

Piec konwekcyjno-parowy stanowi bardziej zaawansowaną i rozwiniętą wersję zwykłego pieca konwekcyjnego. Oprócz wielu nowych zastosowań, podstawową zasadą pomiędzy urządzeniami jest funkcja naparowania komory w nowszym sprzęcie. Pieczenie w suchym potwierzu z zastosowaniem pary pozwala zachować aromat, głębszy smak, barwę potraw a nawet ograniczyć ubytek masy związany z obróbką termiczną.
Wyposażenie kuchni do cateringu – sprzęt niezbędny do cateringu

Wyposażenie kuchni do cateringu – sprzęt niezbędny do cateringu

Rynek cateringu w Polsce z roku na rok notuje nieustanny wzrost. Dziś coraz bardziej poświęcamy się pracy i obowiązkom, a co za tym idzie – znaczną część dnia spędzamy poza domem. To właśnie bardzo aktywny tryb życia przyczynia się do poszukiwania nowych rozwiązań, które pozwolą odżywiać się szybko oraz zdrowo....
Meble nierdzewne do gastronomii

Meble nierdzewne do gastronomii

Meble nierdzewne to podstawowy element wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni. Za ich popularność oraz szerokie zastosowanie odpowiada szereg właściwości. Spośród zalet można wyróżnić trwałość, odporność na korozję czy łatwość w utrzymaniu czystości. Popularna nierdzewka zapewnia również najwyższy poziom higieny, która w gastronomii odgrywa kluczową rolę. Niezwykła dbałość o szczegóły i jakość...
Czy wiesz wszystko o krajalnicach? Kompendium wiedzy

Czy wiesz wszystko o krajalnicach? Kompendium wiedzy

Krajalnice żywności Ma-Ga są urządzeniami dedykowanymi do gastronomii i sklepów w celu sprawnego i dokładnego krojenia wędlin i serów na plastry o grubości do 24mm. Urządzenia opracowano i wykonano w sposób gwarantujący zachowanie najwyższych standardów higienicznych i sanitarnych. Wszystkie elementy krajalnic mające bezpośredni kontakt z krojonym produktem wykonano ze stali...
TOP-5 krajalnic gastronomicznych, które warto kupić (jesień 2017)

TOP-5 krajalnic gastronomicznych, które warto kupić (jesień 2017)

Jaką krajalnicę kupić? Najlepiej wydajną, świetnie wykonaną z mocnym silnikiem, wyposażoną w cichy napęd i odpowiednim dla nas rozmiarze. Takie właśnie modele krajalnic znajdziesz w TOP5 najlepszych krajalnic według PROBOX.pl W zestawieniu najlepszych krajalnic nowości jest dużo i rynek urządzeń gastronomicznych, a użytkownicy mogą wybierać przeróżne modele urządzeń służących do...
Jak otworzyć sklep mięsny?

Jak otworzyć sklep mięsny?

Pomysł na biznes jakim jest sklep mięsny może okazać się trafionym w dziesiątkę. Polacy lubią dobre wędliny i wszystkie mięsne potrawy. Świadomość wśród konsumentów jest coraz większa – ludzie chcą kupować zdrową i świeżą żywność przygotowaną wedle tradycyjnych receptur, a nie nafaszerowane konserwantami wędliny z supermarketów.
Krajalnice – serwis i konserwacja

Krajalnice – serwis i konserwacja

Brak odpowiedniej konserwacji może okazać się przykry w skutkach nawet dla najwyższej jakości krajalnic cieszących się nieskazitelną opinią. Łatwy i szybki dostęp do serwisu jest jednym z ważniejszych kryteriów, którymi należy kierować się przy wyborze takiego urządzenia. Tak naprawdę reklamacje krajalnic zdarzają się rzadko. Najczęstszą przyczyną usterek jest brak odpowiedniego...
Wszystko o krajalnicach #1

Wszystko o krajalnicach #1

Krojenie wyrobów jest nieodłącznym elementem sprzedaży, a co za tym idzie w każdym, zarówno małym sklepie osiedlowym, jak i w hipermarkecie niezbędna jest krajalnica. Klienci kupują coraz więcej krojonych wędlin i serów, a z tym wiąże się wzrost popularności krajalnic.
Jak i czym odpowiednio naostrzyć nóż?

Jak i czym odpowiednio naostrzyć nóż?

Na rynku dostępnych jest wiele ostrzałek różniących się rozmiarami, materiałami, cenami jak i sposobem ostrzenia. Ich wybór może wydawać się pozornie prosty, natomiast odpowiednia decyzja wymaga niemałej wiedzy. Sprawdź, co musisz wiedzieć, aby Twoje noże zachowały wzorową kondycję i ostrość.
Meble gastronomiczne i ich rodzaje

Meble gastronomiczne i ich rodzaje

Wybór konkretnych sprzętów może okazać się trudny i na pewno wymaga odpowiedniego przemyślenia wszystkich decyzji, bowiem lista pozycji na mapie mebli nierdzewnych liczy w sumie nawet kilkadziesiąt pozycji. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej wiedzy z tego zakresu warto jest skorzystać z porad specjalisty i zaczerpnąć od niego niezbędną wiedzę.
Czy piec konwekcyjno-parowy jest potrzebny w gastronomii ?

Czy piec konwekcyjno-parowy jest potrzebny w gastronomii ?

Dzięki funkcjonalności pieca konwekcyjno-parowego możemy m.in. gotować na parze, piec oraz gotować w temperaturze poniżej 100 stopni, dzięki temu przygotowane potrawy będą delikatne, rozpływające się w ustach. Nowoczesne rozwiązania technologiczne pozwalają otrzymać jednolitą obróbkę cieplną w każdym z pojemników w komorze. Piec pozwala również na jednoczesne przygotowywanie potraw bez wzajemnego...
Czy jakość wody może wpływać na myte naczynia ?

Czy jakość wody może wpływać na myte naczynia ?

Aby naczynia były czyste i błyszczące musimy zadbać nie tylko o rodzaj czy jakość chemii stosowanej do mycia i płukania, ale też o jakość wody. Główną rolę odgrywa tu twardość wody, którą stanowią głównie sole wapnia i magnezu rozpuszczone w wodzie. Dzięki idealnemu składowi wody, której używamy do mycia naczyń,...