Blog

Jak wyposażyć ogródki restauracyjne?

Jak wyposażyć ogródki restauracyjne?

Coraz dłuższe dni, więcej słońca za oknem i wyższe temperatury do dla restauratorów i całej branży gastro znak, że czas rozpoczynać przygotowania do sezonu letniego. Jeśli dysponujesz odpowiednią ilością własnego...
Jak przygotować swój lokal na weekend majowy?

Jak przygotować swój lokal na weekend majowy?

Jak przygotować swój lokal na weekend majowy? Polska majówka to tradycyjnie jeden z najdłuższych weekendów w ciągu roku. Słoneczna pogoda sprzyja turystycznym wyjazdom i rozmaitym aktywnościom, z którymi nierozłącznie wiąże...
Jak przygotować restaurację na sezon wiosenny?

Jak przygotować restaurację na sezon wiosenny?

Coraz wyższe wskazania termometrów oraz słonce, które świeci częściej i dłużej, dla branży gastro oznaczają jedno: po długich zimowych miesiącach zbliża się wiosenne ożywienie. Jeśli właśnie teraz zastanawiasz się, co...
Środki na założenie działalności - wykorzystaj je z PROBOX.pl!

Środki na założenie działalności - wykorzystaj je z PROBOX.pl!

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Urząd Pracy na przełomie lutego i marca 2023 r. ogłoszono termin naboru wniosków o uzyskanie środków pieniężnych na założenie działalności gospodarczej. Można było je składać...
Posiłek w szkole i w domu - jak skorzystać z dotacji?

Posiłek w szkole i w domu - jak skorzystać z dotacji?

"Posiłek w szkole i w domu" to rządowy program ukierunkowany na dzieci i młodzież w wieku szkolnym oraz osoby w wieku dojrzałym. Jeden z trzech modułów wchodzących w jego skład...
Laboratoria Przyszłości - zrealizuj dofinansowanie z PROBOX!

Laboratoria Przyszłości - zrealizuj dofinansowanie z PROBOX!

Laboratoria Przyszłości to nazwa programu ukierunkowanego na szkoły podstawowe oraz ogólnokształcące szkoły artystyczne. Zakłada on budowę oraz rozwój technicznych i kreatywnych umiejętności uczniów. Jednym z założeń Programu jest dofinansowanie do...
Meble nierdzewne - najlepsza opcja dla gastronomii

Meble nierdzewne - najlepsza opcja dla gastronomii

W gastronomii zdecydowanie dominują meble ze stali nierdzewnej. Nie powinno to jednak dziwić. Materiał ten ma wiele zalet, dzięki czemu świetnie sprawdza się w warunkach kuchennych, gdzie jest dużo wilgoci oraz panuje...
Jak zrobić miękkiego i soczystego schabowego w lokalu gastronomicznym?

Jak zrobić miękkiego i soczystego schabowego w lokalu gastronomicznym?

Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Bywa serwowany zarówno w restauracjach, jak i w barach. Należy wspomnieć, że schabowy nie jest, jak wielu uważa, stricte polską potrawą. Trop...
Jak przyrządzić idealne naleśniki?

Jak przyrządzić idealne naleśniki?

Naleśniki należą do najsmaczniejszych i popularnych dań, które można serwować na wiele sposobów. Sprawdzają się zarówno w karcie dań restauracji, jak również kawiarni czy baru mlecznego. Kluczem do sukcesu potrawy,...
Sokowirówka czy wyciskarka? Urządzenie do profesjonalnej kuchni

Sokowirówka czy wyciskarka? Urządzenie do profesjonalnej kuchni

Uzyskiwanie soku z owoców i warzyw wydaje się łatwym procesem. Jednak droga do celu będzie różna, w zależności od wybranego urządzenia. Zarówno sokowirówki gastronomiczne, jak i wyciskarki profesjonalne pozwalają na przygotowanie soku, ale ich...
Krajalnica gastronomiczna - dlaczego jej wybór jest tak ważny?

Krajalnica gastronomiczna - dlaczego jej wybór jest tak ważny?

Stoiska z żywnością sprzedawaną na wagę to niezbędne elementy wielu obiektów handlowych. Szybkie i precyzyjne porcjowanie artykułów spożywczych nie byłoby możliwe bez profesjonalnej krajalnicy gastronomicznej. W naszym artykule prezentujemy aktualny asortyment tego rodzaju urządzeń...
Użyteczność i zastosowanie blendera w gastronomii

Użyteczność i zastosowanie blendera w gastronomii

Rozdrabnianie to jedna z czynności, którą często wykonuje się przy przygotowaniu określonych potraw oraz napojów. Można użyć do niej ręcznego blendera lub urządzenia stacjonarnego. Choć mikser ręczny to urządzenie, które...
Wyposażenie bufetu w restauracji lub hotelu

Wyposażenie bufetu w restauracji lub hotelu

Szwedzki stół to bardzo popularna forma serwowania posiłków. Dzieje się tak ze względu na zużywanie mniejszej ilości naczyń oraz czasu potrzebnego do przygotowania potraw. Daje też możliwość różnorodności dań, dzięki czemu...
Umywalki gastronomiczne - na co zwrócić uwagę?

Umywalki gastronomiczne - na co zwrócić uwagę?

Zlewozmywaki i umywalki przemysłowe to jedne z najważniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Niezależnie od tego, czy prowadzisz małą kawiarnię, bar, czy dużą restaurację w centrum miasta, działalność w branży bez  tych urządzeń  jest...
Piec do pizzy - sprawdź propozycje

Piec do pizzy - sprawdź propozycje

Lokale z włoską kuchnią to miejsca, które chętnie odwiedzają bywalcy restauracji. Dlatego, aby zaspokoić potrzeby klientów, warto postawić na przygotowywanie tego przysmaku we własnym obiekcie gastronomicznym. Nie trzeba się przy tym...
Na co zwrócić uwagę wybierając warnik do wody?

Na co zwrócić uwagę wybierając warnik do wody?

W profesjonalnej gastronomii, czy branży cateringowej, nierzadko zachodzi potrzeba przygotowania gorącego napoju dla kilkudziesięciu osób jednocześnie. Rozwiązaniem, które pozwala zaparzyć wodę bez zbędnego oczekiwania, jest profesjonalny warnik do wody. Podpowiadamy, jak wybrać...
Piec do pizzy idealny do małej pizzerii

Piec do pizzy idealny do małej pizzerii

Lokale z włoską kuchnią to miejsca, które chętnie odwiedzają bywalcy restauracji. Dlatego, aby zaspokoić potrzeby klientów, warto postawić na przygotowywanie tego przysmaku we własnym obiekcie gastronomicznym. Nie trzeba się przy tym...
Umywalki gastronomiczne - na co zwrócić uwagę?

Umywalki gastronomiczne - na co zwrócić uwagę?

Zlewozmywaki i umywalki przemysłowe to jedne z najważniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Niezależnie od tego, czy prowadzisz małą kawiarnię, bar, czy dużą restaurację w centrum miasta, działalność w branży bez  tych urządzeń  jest...
Profesjonalne wyposażenie bufetu w restauracji lub hotelu

Profesjonalne wyposażenie bufetu w restauracji lub hotelu

Szwedzki stół to bardzo popularna forma serwowania posiłków. Dzieje się tak ze względu na zużywanie mniejszej ilości naczyń oraz czasu potrzebnego do przygotowania potraw. Daje też możliwość różnorodności dań, dzięki czemu...
Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii

Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii

Wyposażenie profesjonalnej kuchni wymaga zadbania o różnego rodzaju elementy, które składają się na zaplecze gastronomiczne danego miejsca. Jedną z najbardziej istotnych kwestii jest zapewnienie odpowiedniego miejsca do przechowywania produktów oraz gotowych dań w niskiej...
Wyposażenie włoskiej restauracji

Wyposażenie włoskiej restauracji

Dla właścicieli restauracji, którzy dopiero rozpoczynają działalność, poszukiwanie odpowiedniego wyposażenia i materiałów może być trudne. Sprzęt powinien spełniać określone funkcje i zapewniać realizację dań z menu. Aby pomóc rozpocząć zakupy,...