Jak przygotować swój lokal na weekend majowy?
Polska majówka to tradycyjnie jeden z najdłuższych weekendów w ciągu roku. Słoneczna pogoda sprzyja turystycznym wyjazdom i rozmaitym aktywnościom, z którymi nierozłącznie wiąże się chęć skosztowania pysznego jedzenia. Doskonale wiedzą o tym restauratorzy oraz właściciele gastronomii, którzy w związku z weekendem majowym często szykują dla swoich klientów specjalne oferty. Jeśli odpowiednio wcześniej przygotujesz swój lokal do tego wyjątkowego okresu, możesz znacznie zwiększyć obroty. Sprawdź, jak do maksimum wykorzystać potencjał majówki, prowadząc biznes w branży gastro!
Weekend majowy – nawet tydzień wolnego
Weekend majowy to czas, w którym tradycyjnie startuje sezon imprez plenerowych, restauracyjnych ogródków oraz grillowania w gronie rodziny i przyjaciół. W zależności od układu kalendarza w danym roku możemy w tym okresie zyskać nawet 9 dni wolnego od pracy – wystarczy odpowiednio zaplanować dni urlopowe i wkomponować je w tydzień, w którym przypadają 1 i 3 maja.
Podczas gdy w majówkę niemal wszyscy odpoczywają, pracownicy gastronomii właśnie wtedy pracują na zwiększonych obrotach. Właściciele restauracji w popularnych turystycznych miejscowościach powoli przygotowują się więc na oblężenie, gdyż wydłużone wolne tradycyjnie zachęca Polaków do wyjazdów i odwiedzania kawiarni, barów, pizzerii oraz wielu innych lokali, w których można nasycić się i odpocząć po plenerowych aktywnościach. Naturalne wydaje się więc pytanie o to, jak wykorzystać te sprzyjające okoliczności, by zwiększyć zyski z prowadzonego biznesu.
Jak przygotować się do długiego weekendu?
Czas pędzi, a rzeczy do zrobienia jest naprawdę sporo. Jeśli nie wiesz, jak przygotować restaurację na przyjęcie większej liczby klientów i w jakie wyposażenie gastronomii zainwestować, poniżej znajdziesz gotowe podpowiedzi, które sprawdzą się wszędzie – bez względu na to, czy prowadzisz niewielkie bistro nad jeziorem, modną knajpkę w centrum, czy zajazd położony przy ruchliwej drodze. Rzeczy, o które warto zadbać, to z pewnością:
- rozstawienie ogródka plenerowego,
- włączenie do karty dań potraw z grilla oraz sezonowych przysmaków,
- szybsze otwarcie i późniejsze zamknięcie lokalu,
- zadbanie o odpowiednią liczbę osób do obsługi,
- skuteczny marketing i dotarcie do klientów.
Ogródek gastronomiczny
Nie ulega wątpliwości, że lokale, które nie dają możliwości jedzenia na świeżym powietrzu, tracą mnóstwo klientów na rzecz konkurencji. Często nawet najsmaczniejsze menu nie wystarczy jeśli nie można skosztować go w ogródku. Dlatego, jeśli tylko masz taką możliwość, zorganizuj go, umieszczając w nim wygodne meble, solidne zadaszenie oraz pozostałe niezbędne wyposażenie. Pamiętaj, że nie musisz dysponować własnym terenem – możesz wystąpić do lokalnego samorządu o zgodę na zajęcie chodnika, stosując się do obowiązujących przepisów.
Menu na majówkę
Doskonałym pomysłem na przyciągnięcie dodatkowych klientów jest także rozszerzenie karty dań o potrawy, które w tym okresie cieszą się szczególną popularnością. Bardzo często wystarczą dwa lub trzy dodatkowe dania, które zwrócą uwagę gości i zachęcą ich do skorzystania z oferty restauracji. Okres wiosenny daje pod tym względem naprawdę sporo możliwości.
Dania z grilla pasują idealnie…
Jeśli na co dzień nie serwujesz doskonale wypieczonych steków, karkówki czy innych potraw z rusztu, włączenie ich do menu podczas majówki może okazać się strzałem w dziesiątkę. Nie musisz jednak ograniczać się wyłącznie do dań mięsnych – grillowane sery, warzywa, a nawet owoce smakują równie wyśmienicie i mogą sprawić, ze Twoja gastronomia zyska popularność wśród wielu nowych gości.
… podobnie jak sezonowe przekąski
Dobrej jakości grill elektryczny, węglowy lub gazowy pozwoli Ci nie tylko znacznie rozszerzyć kartę dań, ale również gotować szybko i zdrowo, dlatego warto w niego zainwestować. Na tym jednak nie kończą się zmiany w menu, które możesz wprowadzić w związku z długim weekendem. Warto pomyśleć również o ciepłych oraz zimnych przekąskach, takich jak m.in.:
- owocowe musy,
- gofry,
- sałatki ze świeżych warzyw,
- tosty oraz zapiekanki,
- panierowane sery,
oraz o wielu innych daniach, których smak doskonale podkreślą np. robione na miejscu sosy.
Wydłużenie godzin otwarcia i liczniejsza obsługa
Długie weekendy rządzą się swoimi prawami – klienci już od wczesnych godzin południowych szukają otwartych restauracji, są również skłonni spędzać w nich więcej czasu. Zmiana grafiku może być świetnym pomysłem na przyciągnięcie gości, jednak warto liczyć się również z tym, że do ich sprawnej obsługi potrzebnych będzie więcej rąk niż zwykle. Jeśli więc nastawiasz się na zwiększony ruch w majówkę, zadbaj również o więcej osób do pracy w kuchni oraz na sali i w ogródku.
Promocja i marketing
Na koniec nasza specjalna rada – pamiętaj, że nawet wszystkie powyższe zmiany nie zapewnią Ci sukcesu, jeśli z odpowiednim wyprzedzeniem i w czytelny sposób nie zakomunikujesz ich potencjalnym klientom. Media społecznościowe świetnie sprawdzą się nie tylko do poinformowania o godzinach otwarcia, ale także do zaprezentowania odświeżonego, majówkowego menu lub pokazania nowego wyposażenia restauracji. Jeśli Twój lokal posiada stronę internetową lub wizytówkę Google Moja Firma, nie zapomnij, by również tam wyeksponować najważniejsze zmiany, dbając o spójność przekazu we wszystkich kanałach.
Przygotuj się do majówki – zadbaj o wyposażenie swojej restauracji!
Jesteśmy przekonani, że po przeczytaniu tego artykułu wiesz już, jak przygotować swój biznes na zwiększone obłożenie w długi majowy weekend. Jeśli planujesz zakupy nowego sprzętu do kuchni lub na restauracyjną salę, to pamiętaj, że właśnie teraz jest na to najlepszy moment. Już dziś odwiedź internetowy sklep PROBOX i zamów profesjonalne wyposażenie dla gastronomii. U nas niedrogo kupisz nowy grill, witrynę lub ladę chłodniczą, piec do pizzy oraz wiele więcej wysokiej klasy urządzeń w atrakcyjnych cenach. Nie wiesz, jak dobrać sprzęt maksymalnie dopasowany do Twoich potrzeb? Chcesz połączyć niezawodność i wydajność z kompaktową budową oraz przystępnym kosztem? Zobacz naszą ofertę dla restauracji, barów i kawiarni i skorzystaj ze wsparcia doświadczonych ekspertów.