Jak przyrządzić idealne naleśniki?
Naleśniki należą do najsmaczniejszych i popularnych dań, które można serwować na wiele sposobów. Sprawdzają się zarówno w karcie dań restauracji, jak również kawiarni czy baru mlecznego. Kluczem do sukcesu potrawy, której protoplastów należy szukać w starożytnej Grecji, jest niemal dowolność w sposobach przyrządzania i podawania. Także szybkość wykonania ma znaczenie. W gastronomii świetnym rozwiązaniem jest patelnia z powłoką teflonową, dzięki której rzadkie ciasto nie przywiera i nie przypala się. Doskonałą alternatywą jest profesjonalna naleśnikarka – można znaleźć modele z jedną bądź z dwiema płytami.
Na słodko, na słono i wytrawnie
Naleśniki zyskały powodzenie także dlatego, że można je przyrządzać i jako deser, i jako danie główne lub jako wyborną przekąskę. Najbardziej znane są słodkie naleśniki z owocami czy z serem. Dobrze smakują i na ciepło, i na chłodno. Wiele restauracji i barów ma w karcie dań naleśniki z farszem warzywnym, często dodatkiem jest słony ser typu feta. Przygotowując ciasto na naleśniki, do spulchniania mąki przyda się sito gastronomiczne. Można wybrać nie tylko białą mąkę, ale też wzorem kuchni francuskiej - mąkę gryczaną, a jej dopełnieniem będzie warzywne nadzienie.
Przygotowanie
Przy smażeniu naleśników ważne jest, aby mąka była jak najbardziej puszysta. Dzięki temu ciasto jest lekkie i ma przyjemna konsystencję. Sitko kuchenne zda egzamin. Jeżeli zaś chodzi o składniki i proporcje, to jest tak wiele możliwości, że lepiej skupić się na sprzęcie. Każdy dobry kucharz ma swoje tajniki, często też modyfikuje receptury ciasta i farszu. Istotne jest, żeby przygotować odpowiednią ilość ciasta o powtarzalnych parametrach – doświadczeni kucharze chętnie sięgają po profesjonalne miksery planetarne – Yato Gastro. Producent ma ich spory wybór; w zależności od modelu pojemność misy oscyluje w granicach od 7 do 60 l. Oczywiście mikser planetarny posłuży zarówno do ubijania ciast lekkich, jak również do kremów czy piany.
Smażenie doskonałych naleśników nie jest trudne także w warunkach gastronomii, gdzie często brakuje czasu. Kluczem do sukcesu, poza odpowiednim ciastem jest temperatura – zbyt niska grozi przywieraniem do patelni oraz niewłaściwym wysmażeniem. Można zdecydować się zarówno na naleśnikarkę, jak i na patelnię teflonową. Ta druga opcja jest o tyle ciekawa, że łatwiej smażyć naleśniki o zróżnicowanej wielkości. Przy naleśnikarce gastronomicznej jesteśmy poniekąd skazani na jedną średnicę. Oczywiście przy wyborze patelni z powłoką teflonową należy kierować się najwyższą jakością, a tę gwarantują wyroby z opatentowaną powłoką DuPont – Stalgast ma w katalogu wiele modeli i wielkości, w tym patelnie przystosowane do smażenia indykcyjnego.
Naleśniki można serwować na wiele sposobów. Pomysłów jest na tyle dużo, że można niemal codzienne modyfikować menu, wprowadzając nowe propozycje. Na słodko, na słono czy wytrawne – w lokalu gastronomicznym, gdzie jakość i szybkość mają ogromne znaczenie, warto korzystać z porządnego sprzętu, jak również ze sprawdzonych przepisów. Inwencja własna kucharza jest jak najbardziej wskazana!