Świeże warzywa przed 40 dni! Co jeszcze potrafi pakowarka próżniowa?
Świeże produkty to jedna z najważniejszych kwestii w każdej kuchni. Gwarantują nie tylko pyszne, ale również bogate w witaminy i wartości odżywcze potrawy. Z drugiej zaś strony, przechowywanie składników w idealnej kondycji wiąże się z ogromnymi kosztami oraz stratami. Rocznie wyrzucamy 2 miliony ton żywności, głównie z powodu jej zepsucia. Tymczasem istnieje niedrogi i skuteczny sposób przedłużenia przydatności jedzenia do spożycia – mowa o pakowaniu próżniowym. Metodzie, która zabezpieczy produkty spożywcze i gotowe potrawy oraz wydłuży ich przydatność do spożycia nawet dziesięciokrotnie!
Warzywa świeże przez 40 dni – zalety pakowarki próżniowej!
Pakowarka próżniowa to urządzenie pozwalające na szczelne zamknięcie produktu w worku oraz wyssanie z niego powietrza. W ten sposób ograniczamy do minimum kontakt żywności z wilgocią i bakteriami. Tak zapakowane jedzenie ma ładny i apetyczny wygląd, zajmuje mniej miejsca, jest łatwiejsze do transportowania oraz pozostaje dłużej świeże. A o ile dłużej? Poniżej przedstawiamy tabelę dla poszczególnych produktów:
Rodzaj produktu przechowywanego w lodówce | Świeżość produktów przechowywanych swobodnie | Świeżość produktów zapakowanych próżniowo |
dziczyzna | 2-3 dni | 30-40 dni |
wołowina | 3-4 dni | 30-40 dni |
drób | 2-3 dni | 6-9 dni |
pieczone mięso | 2-3 dni | 4-5 dni |
ugotowane zupy | 2-3 dni | 40-60 dni |
cała ryba | 1-3 dni | 13-15 dni |
twardy ser | 15-20 dni | 40-60 dni |
twaróg | 5-7 dni | 13-15 dni |
surowe warzywa | 5 dni | 30-40 dni |
Rodzaj produktu przechowywanego w zamrażarce | Świeżość produktów przechowywanych swobodnie | Świeżość produktów zapakowanych próżniowo |
mięso | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
mięso mielone | 4 miesiące | 12 miesięcy |
drób | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
ryby | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
warzywa | 8-10 miesięcy | 24-26 miesięcy |
owoce | 6-8 miesięcy | 24-26 miesięcy |
pieczywo | 6-8 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Jaką pakowarkę próżniową wybrać?
Pakowaczki próżniowe to sprzęty o uniwersalnym przeznaczeniu. Idealnie sprawdzą się w cateringu, każdym lokalu gastronomicznym, supermarkecie, sklepiku osiedlowym a nawet w domu. Rozróżniamy pakowarki próżniowe listwowe oraz komorowe. Te pierwsze, ze względu na swoje niewielkie gabaryty i wydajność zadowolą głównie mniejsze sklepiki osiedlowe i kuchnie domowe. Również z uwagi na niewielką pompę, nie podołają przy pracy ciągłej i pod dużym obciążeniem. Urządzeniem sugerowanym dla większych zakładów produkcji spożywczej jest pakowarka komorowa. Ten typ urządzeń jest zdecydowanie bardziej wydajny oraz posiada więcej opcji niż sprzęty listwowe. Ze względu na swoją pojemną komorę, możemy również zapakować więcej produktów w krótszym czasie. Rozwiązania techniczne pakowarki komorowej pozwalają także na pakowanie wilgotnych dań i produktów.
Ostateczny wybór pakowarki próżniowej zależy zatem od oczekiwanej wydajności, rodzaju pakowanego produktu oraz częstotliwości korzystania z maszyny. Każdy większy biznes gastronomiczny, który liczy na szybką i sprawną pracę - postawi na pakowarki komorowe. Jeśli natomiast zamierzamy pakować maksymalnie kilkanaście produktów dziennie - dobrym i niedrogim rozwiązaniem będzie pakowarka listwowa. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje oparte na najczęstszych preferencjach klientów:
1) Pakowarka gastronomiczna próżniowa Profi Line – komorowa Hendi 975251
2) Pakowarka gastronomiczna próżniowa komorowa | Stalgast 691310
3) Pakowarka gastronomiczna próżniowa CAS CVP 260/PD
4) Pakowarka próżniowa Budget Line - Listwowa | Hendi 975350
W przypadku jakichkolwiek pytań zachęcamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego z działem handlowym.