Schładzarki szokowe

Do szybkiego schładzania przygotowanych potraw przydatnym urządzeniem będzie schładzarka szokowa. To sprzęt, który z pewnością sprawdzi się w niejednej restauracji, w firmie zajmującej się usługami cateringowymi czy w domu weselnym. Szybka zmiana temperatury w schładzarce szokowej uniemożliwia rozwój bakterii wewnątrz przyrządzonych potraw, które pojawiają się już w temperaturze 10-60 °C. Schładzarka pozwala również zamrozić świeżo przygotowane potrawy w bardzo krótkim czasie (około 270 minut) do -18 °C. Tym samym możliwe jest przechowywanie potraw w optymalnych warunkach bez utraty przez nie walorów smakowych i zdrowotnych. Schładzarka szokowa to inwestycja, którą warto wziąć pod uwagę, aby usprawnić sobie pracę, zwłaszcza, gdy przygotowywana jest większa ilość potraw. Szybkoschładzarka jest bardzo zaawansowanym technologicznie sprzętem dedykowanym szeroko pojętej gastronomii. Szybkie schłodzenie potraw zaraz po przygotowaniu? Z nowoczesną schładzarką nie będzie to już żaden problem! Jednak wyposażając swój lokal prócz schładzarek szokowych będą potrzebne również: wilki do mielenia mięsa, zapleczowe szafy chłodnicze czy okapy gastronomiczne.