Piece gastronomiczne – Hendi, Stalgast, Bartscher

Niezależnie od tego, czy posiadamy mały lokal gastronomiczny, czy też restaurację, procesy technologiczne są zawsze takie same: gotujemy, dusimy, smażymy i pieczemy. Zazwyczaj wykorzystujemy obróbkę cieplną w tradycyjny sposób poprzez znane wszystkim urządzenia i sprzęt kuchenny typu kuchnie gazowe, płyty grillowe czy patelnie gastronomiczne. Problem zaczyna się wtedy, gdy kuchnia posiada małą przestrzeń, a popyt na urozmaicone i smaczne dania wzrasta. Najrozsądniejszym rozwiązaniem, które w krótkiej perspektywie czasowej przyniesie nam znaczne korzyści, jest zakup pieca konwekcyjno-parowego. Ten rodzaj urządzenia zmienia praktycznie całą organizację kuchni, pozwalając na przygotowywanie wielu posiłków w znacznie krótszym czasie.

Dostępne w naszej ofercie konwekcyjno-parowe piece gastronomiczne to urządzenia takich firm jak UNOX, Rational, Retigo. Dzięki wykorzystaniu profesjonalnych pieców dla gastronomii w kuchni możemy między innymi gotować na parze, piec mięso i ciasta w gorącym powietrzu, smażyć, grillować, gotować i piec w temperaturach pozwalających na przygotowanie delikatnych potraw z zachowaniem np. soczystości mięs.

Piece konwekcyjno-parowe za sprawą komputerowego sterowania zapamiętują receptury, co sprawia, że jakość potraw jest powtarzalna, a obsługa ogranicza się do minimum: nie ma wymogu ciągłej kontroli, nie ma potrzeby obracania i polewania np. pieczeni, nie występuje obawa o przypalenie potraw. W porównaniu do tradycyjnego przygotowania potraw, wykorzystując np. konwekcyjno-parowy piec UNOX, możesz oszczędzić zarówno energię jak i wodę, przy czym w znaczny sposób ograniczone zostają ubytki masy produktowej. Przy tym musimy dodać, że zyskujemy na czasie, przygotowując wiele potraw bez przenikania zapachów oraz powierzchnię pomieszczenia kuchennego, ponieważ piec konwekcyjno-parowy zajmuje niewiele miejsca.

Piece konwekcyjne i piece konwekcyjno-parowe

W tej kategorii znajdą Państwo piece konwekcyjne oraz konwekcyjno – parowe. Oferowane piece przez PROBOX skierowane są do profesjonalnego użytku w restauracjach, hotelach, szkołach czy przedszkolach. Dzięki piecowi konwekcyjno parowemu przygotujemy posiłek w bardzo krótkim czasie. Poza asortymentem pieców PROBOX posiada w swojej ofercie szeroką gamę produktów do wyposażenia hoteli, przedszkoli, szkół oraz hoteli gastronomicznych. PROBOX zaprasza z zapoznaniem się z ofertą sklepu internetowego jak i odwiedzenia salonu !

Piec konwekcyjno parowy - co to jest?

Piec konwekcyjno-parowy to wielofunkcyjne urządzenie, które odgrywa bardzo ważną rolę w kuchni profesjonalnej. Zaawansowane możliwości obróbki termicznej pozwalają na gotowanie na parze, blanszowanie, grillowanie, pieczenie czy regenerowanie potraw (podtrzymywanie temperatury). Jest to zatem nieoceniona pomoc w kuchni, dająca wiele możliwości. Nic dziwnego, że jest jednym z ważniejszych elementów wyposażenia lokali gastronomicznych. Piec konwekcyjno-parowy, dzięki zastosowaniu pary wodnej zapobiega wysuszaniu potraw. Dzięki czemu wszystkie dania są zawsze idealnie wilgotne.