Zamrażarka szokowa – czy warto w nią zainwestować?
Przechowywanie żywności tak, aby zachowała swoje walory smakowe, jak i estetyczne to spore wyzwanie. Tradycyjne metody, czyli korzystanie wyłącznie ze zwykłych chłodziarek i zamrażarek nie zawsze spisuje się w tym zadaniu. Inaczej to natomiast wygląda, jeśli na wyposażeniu restauracji czy innego lokalu gastronomicznego znajduje się schładzarka szokowa. Co ją wyróżnia? Jak działa? I czy faktycznie warto w nią zainwestować? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule. Zapraszamy do lektury!
Działanie zamrażarki szokowej – na czym polega?
Czym w ogóle jest zamrażarka szokowa? To urządzenie chłodnicze, które gwałtownie obniża temperaturę produktów. Wszystko to dzięki specjalnej konstrukcji, na jaką składa się silny agregat, a także system nawiewu, wymuszający obieg powietrza w środku schładzarki. Dzięki takim rozwiązaniom udaje się uzyskać nadmuch o temperaturze około -25 stopni Celsjusza. W efekcie więc żywność zostaje błyskawicznie schłodzona. Proces ten trwa do momentu, aż poddawane mu artykuły osiągną wewnętrzną temperaturę na poziomie około 3 stopni Celsjusza.
Dzięki takiemu zabiegowi da się łatwiej przechowywać składniki w chłodni przez kilka kolejnych dni lub – jeśli zapakowano ją próżniowo – nawet i dłużej. Co więcej – schładzarka pozwala zachować świeży wygląd i smak nie tylko poszczególnych produktów, ale i wcześniej przygotowanych potraw. Można w niej chłodzić jeszcze gorące dania, tuż po przyrządzeniu.
Należy wspomnieć o funkcji mrożenia szokowego. W tym przypadku urządzenie wykorzystuje nadmuch o temperaturze około -40 stopni Celsjusza, dzięki czemu w relatywnie krótkim czasie skutecznie mrozi liczne produkty, które, zachowują swoją strukturę. Wynika to z faktu, że zawarte w nich cząsteczki wody szybko zamieniają się w mikrokryształki lodu.
Zamrażarka szokowa – zabezpiecza żywność i zachowuje jej świeży wygląd
Choć zamrażarki sklepowe dobrze spisują się jako sprzęty służące do przedłużania trwałości żywności, to schładzarki szokowe mają nad nimi dużą przewagę pod kilkoma względami. To nie tylko kwestia tego, że przez gwałtowne schładzanie i mrożenie zachowuje się smak i atrakcyjny wygląd produktów spożywczych, ale przede wszystkim – udaje się zabezpieczyć je przed namnażaniem się bakterii.
Dzięki funkcjom schładzarko-zamrażarki szokowej można skutecznie zabezpieczyć poszczególne artykuły przed rozwojem drobnoustrojów. Kontrolę nad temperaturą zapewniają specjalne sondy, informujące, jaką mają one wewnętrzną temperaturę. To pozwala m.in. na przygotowywanie potraw metodami cook-chill i cook-freeze.
Inne, przydatne funkcje zamrażarki szokowej
Co jeszcze sprawia, że schładzarka szokowa to doskonałe urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej restauracji i nie tylko? Między innymi funkcja kontrolowanego rozmrażania. Dzięki niej szybciej rozmrozi się wybrane produkty, a do tego mają one bezpieczne warunki, co pozwala uniknąć namnażania się bakterii i innych potencjalnie szkodliwych drobnoustrojów.
Wybrane modele mogą być wyposażone także w opcję hartowania lodów. Co to oznacza? Nadmuch powietrza szybko je utwardza. Z drugiej strony, co w przypadku tych słodyczy jest bardzo istotne, zostaje zachowana ich kremowa konsystencja. Ponadto „szokówki” stanowią nieocenioną pomoc np. w utrzymywaniu temperatury potrawy, wyrastaniu ciasta czy gotowaniu niskotemperaturowym. Nowoczesne schładzarko-zamrażarki szokowe umożliwiają również przygotowanie kilku potraw jednocześnie, dzięki m.in. ustawieniu własnych cykli produkcyjnych.
Czy zamrażarka szokowa jest dla Ciebie?
Tego typu sprzęty stanowią idealne wyposażenie gastronomii, niezależnie od tego, czy jest to niewielka restauracja, piekarnia, cukiernia, czy inne miejsce, gdzie ważne jest zabezpieczenie produktów spożywczych przed namnażaniem się szkodliwych bakterii. W małych lokalach pomagają m.in. zwiększyć wydajność obsługi klientów – dzięki gwałtownemu schładzaniu lub mrożeniu udaje się zachować świeży wygląd i smak przygotowanych wcześniej potraw. Z tego samego powodu schładzarki doskonale spełniają swoją funkcję np. w garmażerii, chroniąc żywność przed utratą wilgotności. Chcesz poznać więcej zalet tych urządzeń i złożyć zamówienie? Sprawdź naszą ofertę!