Fakty i mity na temat maszynek do mielenia mięsa
Wydajność kotleciarki
Profesjonalne maszynki do mielenia tzw. wilki do mięsa w porównaniu do ich domowych odpowiedników charakteryzuje zdecydowanie wyższa wydajność oraz jakość wykonania. W przypadku urządzeń dedykowanych do gastronomi przepustowość maszynek waha się od 120kg/h do nawet 500kg/h w zależności od modelu. Zwracamy jednak uwagę, aby przewidywanej wydajności podawanej przez producentów nie rozumieć w sensie dosłownym, ponieważ jest to wydajność teoretyczna, chwilowa. Mierzona jest przez producenta jako przelicznik wagi mięsa przechodzącego przez sitko w jednostce czasu przy pełnym załadunku gardzieli. Do placówek gastronomicznych mielących do kilkudziesięciu kilogramów dziennie w kilku partiach polecamy urządzenia o średnicy sitek 70mm i o sygnaturach TS12, TS-12, TC-12. W przypadku sklepów mięsno-wędliniarskich lub zakładów zbiorowego żywienia, w których jest konieczność zmielenia kilkudziesięciu kilogramów mięsa w maksymalnie dwóch podejściach polecane będą urządzenia o większej średnicy sita tj. 82mm i sygnaturach TS22, TS-22, TC-22.
Praca ciągła - czy na pewno?
Wbrew zapewnieniom producentów, żadne z urządzeń kosztujących do kilku tysięcy złotych nie będzie przeznaczone do pracy ciągłej. Przeciążanie urządzenia i ciągła praca może skutkować krótszą żywotnością urządzenia. Zarówno urządzenia chłodzone powietrzem, jak i wyposażone w silniki zanurzone w kąpieli olejowej, będą się grzać, powodując że po około 15-25 minutach pracy muszą zostać wyłączone, aby ostygnąć. Niezależnie od sposobu izolacji stopień rozgrzania silnika będzie przejawiał się nagrzaniem obudowy. Uczulamy na możliwość poparzenia.
Moc
Porównując domowe maszynki do mielenia mięsa do profesjonalnych wilków możemy zauważyć, że urządzenia dedykowane do użytku domowego mają często większą moc od profesjonalnych. Nijak ma się do rzeczywistych osiągów urządzenia, gdyż urządzenia w plastikowej obudowie, o mocy od 600 do 1900W są zdecydowanie słabsze od najbardziej typowych wilków gastronomicznych o mocy 750W do 1100W. Do mniejszej gastronomii w której mieli się niewielkie ilości mięsa lub sklepów spożywczych mielących mięso na życzenie wystarczające będą urządzenia o mocy 750W. Każdy sklep mięsny sprzedający kilkadziesiąt kilogramów mięsa dziennie lub zakład zbiorowego żywienia powinien szukać urządzenia o mocy powyżej 1kW.