Stoły gastronomiczne – poznaj ich rodzaje!
Profesjonalna kuchnia bez profesjonalnych mebli nierdzewnych nie istnieje! Nierdzewne stoły gastronomiczne obecne są na wyposażeniu każdego lokalu. Ich funkcjonalność sprawdza się zarówno w niewielkich punktach, jak i w dużych zakładach produkujących żywność. Dzięki nim Twoi pracownicy mogą wykonywać swoje obowiązki wygodnie i higienicznie, szybko i sprawnie – przygotowując posiłki dla gości. Wesprzyj ich w codziennych czynnościach, wyposażając miejsce pracy w dobrej jakości stoły. Dowiedz się, jakie są ich rodzaje i dlaczego warto je kupić!
Stoły ze stali nierdzewnej – zalety
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności to podstawa funkcjonowania każdego zakładu produkującego pożywienie oraz wszelkich lokali gastronomicznych. Dlatego bardzo ważne jest wyposażanie ich w stoły nierdzewne, które posiadają wymagane certyfikaty, uprawniające do kontaktu z jedzeniem. Charakteryzują się one wieloma zaletami:
- są odporne na działanie kwasów zawartych w produktach spożywczych,
- nie ulegają działaniu niskim i wysokim temperaturom, nie odkształcają się wskutek podgrzewania,
- nie reagują z chemicznymi środkami czystości,
- nie poddają się korozji,
- są łatwe do utrzymania w stanie wysokiej higieny,
- nie ułatwiają rozwoju bakteriom,
- spełniają normy sanitarne.
Każdy stół nierdzewny gastronomiczny z łatwością dopasujesz do planu Twojej kuchni i potrzeb pracowników. Ustaw je w odpowiedni sposób, by zapewnić sprawny ciąg produkcyjny i przyczynić się do utrzymania idealnej czystości.
Rodzaje stołów gastronomicznych
Kuchnia to miejsce, w którym wykonuje się wiele różnorodnych czynności. Mycie, zmywanie czy przygotowywanie posiłku wymagają komfortowej, odpowiedniej przestrzeni. Każde stanowisko pracy wyposażysz więc w inny model stołu gastronomicznego. Stoły robocze gastronomiczne są niezastąpione w każdym lokalu. Szeroki wybór pozwala dobrać idealny mebel do potrzeb każdego klienta. W ofercie naszego sklepu posiadamy stoły przyścienne, centralne, stoły ze zlewem, stoły z basenem, a także stoły z półką lub bez. Takie rozwiązanie sprawia, że z pewnością każdy znajdzie odpowiedni sprzęt do potrzeb swojego lokalu.
Stoły przyścienne
Ustawia się je przy ścianach, okalając kuchnię zwartą ramą blatów gotowych do wykorzystania. Posiadają listwę ograniczającą przedostawanie się płynów i resztek żywności za meble. Dzięki temu zapobiegają zaleganiu zanieczyszczeń i powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Zależnie od potrzeb możesz zdecydować się na model z dodatkowymi półkami, jak i taki wyposażony w szafkę z drzwiami przesuwnymi.
Stoły centralne
Najczęściej używane do gotowania, krojenia i innych czynności przygotowawczych. One również mogą posiadać półki czy szafki z drzwiczkami skrzydłowymi lub przesuwnymi. Te drugie wybierz, zwłaszcza gdy Twoja kuchnia nie jest duża i często zdarzają się w niej zatory spowodowane brakiem miejsca. Stoły centralne bez półki nierzadko są wyposażone w kółka, dzięki którym szybko i z łatwością dopasujesz ich miejsce do zmiennych wymagań dynamicznej pracy kucharzy i ich pomocników.
Stoły ze zlewem
Niezbędnymi punktami kuchni są zlewy nierdzewne gastronomiczne, w których usuwa się zanieczyszczenia z produktów spożywczych, myje ręce czy też naczynia. Zwykle w każdym lokalu obecne są co najmniej dwie komory, co związane jest z wymaganiami sanitarnymi. W wygodnej formie łączy się je ze stołami nierdzewnymi, wbudowując je w blaty. Wiele dostępnych wariantów mebli pomoże Ci wyposażyć Twoją kuchnię tak, by maksymalnie wykorzystać potencjał jej przestrzeni.
Stoły chłodnicze
Stoły chłodnicze to jeden z obowiązkowych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Sprzęt ten umożliwia przygotowywanie posiłków na blacie roboczym stołu, a także na przechowywanie produktów, i gotowych potraw w obniżonej temperaturze. Jest to zatem idealna propozycja zarówno dla małych, średnich jak i dużych obiektów. W zależności od potrzeb klienta, w swojej ofercie posiadamy wiele modeli o różnych wymiarach i konfiguracji.
Nierdzewny stół gastronomiczny – sprzęt do zadań specjalnych
Codzienna praca w kuchni jest pełna wyzwań. Pod presją czasu Twoi pracownicy przygotowują bezpieczne i smakowite posiłki wiele razy dziennie. Umożliwia to nie tylko zgrany zespół, ale też odpowiednie wyposażenie pomieszczeń gastronomicznych. Aby kucharze mogli pracować skutecznie i komfortowo, zapewnij im odpowiedni sprzęt. Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej, jakie znajdziesz w naszej ofercie, spełniają wszelkie normy względem kontaktu z żywnością i pozwalają na utrzymanie porządku w kuchennej przestrzeni. Daj się zaskoczyć ich funkcjonalnością i wytrzymałością!