Zalety pakowania próżniowego
Jedną z najpopularniejszych metod konserwacji żywności jest pakowanie próżniowe. Posiłki przechowywane w ten sposób można spotkać dosłownie na każdym kroku – w sklepach, lokalach gastronomicznych, a coraz częściej również w prywatnych domach. W naszym artykule wyjaśniamy, z jakiego powodu pakowarka stanowi obecnie podstawowe wyposażenie gastronomii. Przeczytaj i sprawdź, jakie korzyści może ona przynieść również Tobie i Twojej działalności.
Na czym polega proces pakowania próżniowego?
Proces pakowania próżniowego polega na usunięciu z opakowania całego znajdującego się w nim powietrza, bez zastępowania go innymi gazami. Do jego przeprowadzenia konieczne jest wyposażenie sklepu w pakowarkę (komorową lub listwową) oraz specjalistyczne worki do pakowania próżniowego – o ograniczonej przepuszczalności par i gazów. Jakie korzyści takie pakowanie przynosi z punktu widzenia lokalu gastronomicznego? Wyjaśniamy w dalszej części tekstu.
Przedłużenie trwałości produktów spożywczych
Konserwacja z wykorzystaniem pakowarki próżniowej pozwala ograniczyć powszechny w gastronomii trend marnotrawienia żywności. Głównym powodem psucia się pokarmów jest utlenianie się ich składników bądź też niekontrolowany rozwój bakterii tlenowych. W warunkach próżni powyższe procesy nie zachodzą, co pozwala przechowywać produkty spożywcze przez dłuższy czas – bez utraty świeżości i wartości odżywczych. Szczególnie sprawdza się to w przypadku artykułów o krótkim terminie przydatności, np. mięsa i ryb.
Pakowarki listwowe
Jak długo może być przechowywana żywność pakowana próżniowo?
Odpowiedź na powyższe pytanie zależy od rodzaju żywność i warunków przechowywania. Najdłużej świeżość zachowają produkty składowane w chłodniach – w lodówkach i zamrażarkach. Niskie temperatury dodatkowo ograniczają rozwój bakterii i drobnoustrojów. Poniżej prezentujemy porównanie terminów przydatności najpopularniejszych w gastronomii artykułów spożywczych. Jak widać w poniżej tabeli, pakowarka próżniowa pozwala przedłużyć trwałość żywności nawet do dwóch lat.
Poprawa walorów smakowych posiłków
Dania przygotowane na bazie żywności zapakowanej próżniowo smakują niemal identycznie jak te, które zostały ugotowane ze świeżych składników. Produkty przechowywane w warunkach beztlenowych zachowują swoją wilgotność, a także wartości odżywcze. Woreczki zamykane hermetycznie znakomicie sprawdzą się również podczas marynowania potraw. Po umieszczeniu mięsa w pakowarce dochodzi nie tylko do odessania powietrza, lecz także natychmiastowego wchłonięcia przypraw. Dzięki szczelnemu zamknięciu aromaty nie ulatniają się, co pozwoli Ci uzyskać pełnię smaku.
Zmniejszenie objętości pakowanego produktu
Konserwacja żywności za pomocą pakowarek pozwala zoptymalizować wykorzystanie przestrzeni dostępnej w lokalu gastronomicznym. Dzięki całkowitemu usunięciu powietrza opakowanie zamykane próżniowo ma mniejszą objętość, przez co możliwe jest składowanie lub przewożenie większej ilości towaru. Szczelne, hermetyczne zamknięcie przyczynia się do tego, że bez przeszkód można przechować obok siebie produkty różnego typu. Z dużym prawdopodobieństwem nie dojdzie do zanieczyszczenia artykułów żywnościowych znajdujących się na niższych półkach lodówek lub zamrażarek.
Pakowarka próżniowa – niezbędne wyposażenie gastronomii
Przechowywanie w warunkach próżniowych stanowi obecnie najpopularniejszą w gastronomii metodę konserwacji żywności. Wynika to z jej skuteczności – wyjątkowej zdolności do zachowywania produktów w świeżości, walorów smakowych i składników odżywczych. Sklep gastronomiczny Probox oferuje Ci zróżnicowany asortyment pakowarek (listwowych i komorowych), wraz z niezbędnymi akcesoriami. Sprawdź, a w razie pytań lub wątpliwości skontaktuj się z nami.