10 urządzeń niezbędnych w Twojej kuchni gastronomicznej

Sprzęt znajdujący się w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych jest niezbędnym, a przy okazji kosztownym elementem udanej restauracji. Każda kuchnia - w zależności od swojego menu - wybierze urządzenia, które ułatwią przygotowanie potraw i posiłków. Wyposażenie używane do gotowania prostego menu z obiadami domowymi będzie wyglądało zupełnie inaczej niż skomplikowane gadżety używane w restauracjach specjalizujących się w danej kuchni. Przy tak zróżnicowanym sprzęcie możemy mieć problem z wyborem odpowiednich urządzeń, dlatego zachęcamy do zapoznania się z najpopularniejszymi urządzeniami, które znajdą zastosowanie w każdej gastronomicznej kuchni.
SPRZĘT DO ZMYWANIA
W czyszczeniu naczyń w profesjonalnym zapleczu gastronomicznym liczy się czas, oszczędność i dokładność. Każda restauracja musi zostać wyposażona w basen do opłukiwania naczyń, ale przede wszystkim w profesjonalną zmywarkę. Może być to zmywarka uniwersalna, kapturowa albo tunelowa. Większe restauracje bardzo często dzielą zadania na poszczególne wyspecjalizowane typy urządzeń. Używają oddzielnej zmywarki do mycia szkła, garnków czy tac.
SPRZĘT DO OBRÓBKI MECHANICZNEJ ŻYWNOŚCI
Wszystkie urządzenia z tej grupy posiadają wspólną - niezwykle istotną cechę. Są stworzone, aby przyspieszyć Twoją pracę na kuchni, zapewnić najwyższą wydajność oraz ułatwić podstawowe czynności jak mieszanie, blendowanie, cięcie czy szatkowanie.
- Szatkownice gastronomiczne
Posiadają wymienne tarcze, które przyspieszają proces powtarzalnych czynności podczas obróbki mechanicznej. Idealnie sprawdzą się przy siekaniu, cięciu i krojeniu. Wiele modeli szatkownic gastronomicznych przystosowanych jest do siekania nawet całej główki kapusty jednocześnie. To urządzenie to podstawa w każdej profesjonalnej kuchni.
- Profesjonalne blendery
Blendery są stosowane do emulgowania i upłynniania, dzięki czemu idealnie nadają się do sosów, zup i koktajli.
- Krajalnice żywności
Są używane głównie do krojenia wędlin i serów, ale także wielu innych produktów spożywczych. Potną żywność w cienkie, jednolite plasterki w celu udoskonalenia prezentacji. Mogą być obsługiwane ręcznie lub automatycznie.
- Miksery
Miksery spiralne oraz planetarne to urządzenia przeznaczone do przygotowania idealnego ciasta. W zależności od urządzenia, przystosowane są do mieszania ciast lekkich lub ciężkich. Miesiarki znajdą swoje zastosowanie nie tylko w profesjonalnych kuchniach, ale również w piekarniach czy pizzeriach.
SPRZĘT DO OBRÓBKI TERMICZNEJ ŻYWNOŚCI
Ta grupa to najbardziej istotny a zarazem obszerny element wyposażenia kuchni dla gastronomii. Bez urządzeń do obróbki termicznej właściwie nie możemy mówić o istnieniu jakiejkolwiek kuchni. Spośród niżej wyodrębnionych sprzętów znajdziemy takie, które pieką, gotują smażą czy opiekają.
- Piece konwekcyjno-parowe – są dostępne w różnych kształtach i rozmiarach. Służą nie tylko do pieczenia, ale również do smażenia czy gotowania. To urządzenie potrafi zastąpić kilka sprzętów, ułatwić obróbkę oraz zaoszczędzić cenne miejsce na kuchni.
- Płyty grillowe grzewcze – umożliwiają szybkie oraz równomierne smażenie. Są używane do przyrządzania różnych potraw - od steków aż po naleśniki.
- Salamandry – salamandry to niewielkie jednostki grzewcze, które można wykorzystywać do wielu celów kuchennych. Na przykład do topienia sera, przygotowania zapiekanek, rozmrażania, opiekania czy grillowania kiełbasek, szaszłyków etc.
- Frytownice gastronomiczne – są kolejnym ważnym urządzeniem do gotowania, które można spotkać w wielu miejscach. Profesjonalne frytownice można wykorzystać do przygotowania różnych produktów spożywczych, od ryb i gorących frytek aż po pączki. Występują w wielu pojemnościach i rozmiarach.
- Urządzenia do gotowania sous-vide – Sous vide odnosi się do metody gotowania, w której żywność jest zamykana próżniowo w plastikowym woreczku i gotowana na parze przez długi czas w niskich temperaturach. Żywność przygotowana w ten sposób charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, aromatem i strukturą. W tym wypadku niezbędnym elementem będzie również pakowarka próżniowa komorowa.