Jak wyposażyć kuchnię gastronomiczną?

Odpowiednie wyposażenie kuchni to jeden z najważniejszych kroków w procesie tworzenia restauracji, pizzerii, baru szybkiej obsługi lub dowolnego lokalu gastronomicznego. Sprawdź, jak dobrać odpowiednie urządzenia i zobacz, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni, jeśli otwierasz knajpę z jedzeniem.
Dopasuj wyposażenie do specyfiki i oferty lokalu
Oferta producentów i dystrybutorów profesjonalnych urządzeń kuchennych do gastronomii jest tak bogata, że wielu osobom bez odpowiedniego doświadczenia bardzo trudno jest wyselekcjonować te sprzęty, które w nowo projektowanym lokalu będą im naprawdę potrzebne. Aby nie wydawać zbędnie pieniędzy na urządzenia, które w Twojej kuchni nie będą używane w ogóle lub w znikomym stopniu, powinieneś gruntownie przemyśleć i zaplanować charakter swojego lokalu oraz oferowanego w nim menu. O ile w typowej restauracji niezbędna okaże się przemysłowa kuchnia gazowa 6-palnikowa, o tyle pizzeria będzie wymagała raczej specjalnego pieca do wypiekania ciast. Jeśli w twojej ofercie mają znaleźć się zimne przekąski lub desery, niezbędne będą szafy lub stoły chłodnicze. Wybór urządzeń wpisujących się w strategię biznesową lokalu pozwoli Ci ograniczyć koszty i zapewni maksymalnie efektywne wykorzystanie zakupionego sprzętu.
Kuchnie gazowe i piece konwencyjne
Niezależnie do tego, jakiego typu lokal zamierzasz uruchomić, podstawowym wyposażeniem kuchni będą urządzenia do termicznej obróbki żywności. W większości przypadków właściciele restauracji stawiają na przemysłowe kuchnie gazowe, które charakteryzują się dużą wydajnością i umożliwiają przygotowywanie wielu różnych posiłków naraz. W tego typu lokalach kuchnia gastronomiczna powinna być minimum 6-palnikowa, jednak wiele dużych restauracji stawia nawet na 8-palnikowe kuchnie gazowe, pozwalające obsłużyć jeszcze większą liczbę klientów.
W przypadku lokali gastronomicznych obsługujących różnego rodzaju imprezy okolicznościowe dobrze sprawdzają się również piece konwekcyjno-parowe. Są one niezwykle wydajne i pozwalają nasmażenie, duszenie, gotowanie, blanszowanie itp. Rozwiązanie to będzie więc dobrym pomysłem np. dla restauracji czy cateringu, gdzie często zachodzi potrzeba przygotowywania wielu posiłków w tym samym czasie. Kucharze bardzo cenią sobie możliwości jakie dają piece konwekcyjno-parowe.
Jakie meble do gastronomii?
Oferta mebli gastronomicznych jest równie szeroka, co gama pieców czy kuchni gazowych dla restauracji. Obejmuje ona m.in.: stoły, regały, szafy i stoły chłodnicze, a także wózki kelnerskie oraz wiele innych mebli o uniwersalnym i specjalistycznym zastosowaniu. Nieprzypadkowo, wśród mebli gastronomicznych, największą popularnością cieszą się produkty ze stali nierdzewnej, zapewniające optymalną ochronę przed wszechobecną w kuchni wilgocią i parą wodną. Stalowy stół będzie również znacznie odporniejszy na działanie bakterii i łatwiejszy do utrzymania w czystości niż meble drewniane, które nie nadają się do zastosowań na szeroką skalę w kuchniach gastronomicznych.
Dodatkowe wyposażenie kuchni gastronomicznej
O ile wybór podstawowych urządzeń, takich jak piece, kuchnie gazowe czy meble, będzie dotyczył wszystkich lokali gastronomicznych, o tyle decyzja o zakupie dodatkowego sprzętu, jak np. specjalistyczne patelnie uchylne, roboty kuchenne, frytkownice czy pakowarki próżniowe, uzależniona będzie od specyfiki danego lokalu. Z całą pewnością warto wyposażyć swoją kuchnię w wydajną zmywarkę, gdyż problem ręcznego mycia naczyń może okazać się zbyt poważny w miarę wzrostu liczby klientów. W obiektach gastronomicznych najlepiej sprawdzają się zmywarki kapturowe, pozwalające w wydajny i energooszczędny sposób czyścić większe ilości naczyń, niż w przypadku zmywarek domowych.
Planując wyposażenie kuchni gastronomicznej, należy pamiętać, że kupujemy sprzęt na długie lata, dlatego warto mieć pewność zakupu urządzeń najwyższej jakości. Kierowanie się wyłącznie niską ceną pieca lub kuchenki nie będzie dobrym pomysłem, biorąc pod uwagę skalę ich eksploatacji. Szukasz wydajnych i solidnych rozwiązań w zakresie wyposażenia kuchni przemysłowej? Potrzebujesz fachowej porady w kwestii wyboru niezawodnego sprzętu? Skontaktuj się z nami już dziś i sprawdź naszą bogatą ofertę wyposażenia restauracji.