Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Okapy gastronomiczne są urządzeniami nieodzownymi w każdej kuchni gastronomicznej. Pozwalają prawidłowo funkcjonować instalacjom wentylacyjnym. Ich zadaniem wbrew pozorom jest nie tylko usuwanie pojawiającej się pary wodnej znad urządzeń gastronomicznych, lecz także usuwanie nadmiaru ciepła, pojawiających się zapachów oraz cząsteczek tłuszczu. Profesjonalne okapy gastronomiczne zwiększają higienę, bezpieczeństwo oraz komfort pracy osób pracujących w kuchni.
Rodzaje okapów gastronomicznych
Podstawowy podział okapów gastronomicznych wynika z jego miejsca montażu. Wyróżniamy okapy przyścienne (gdy ciąg kuchenny znajduje się przy ścianie) oraz okapy centralne (gdy mamy do czynienia z ciągami kuchennymi umieszczonymi na środku kuchni).
Ze względu na kształt okapy możemy podzielić na skośne, trapezowe (ze ścięciem) oraz skrzyniowe, a biorąc pod uwagę sposób działania wyróżniamy okapy wyciągowe oraz nawiewno-wyciągowe. Okapy wyciągowe odpowiadają jedynie za wyciąganie oparów zawierających tłuszcz, natomiast wśród okapów nawiewno-wyciagowych możemy wymienić:
- Okapy kompensacyjne – strumień powietrza kompensacyjnego nawiewany jest do pomieszczenia,
- Okap indukcyjne – strumień powietrza indukcyjnego nawiewany jest na filtry,
- Okapy kompensacyjno – indukcyjne - oba strumienie powierza, zarówno kompensacyjny, jak i indukcyjny nawiewane są równocześnie.
Jaki okap gastronomiczny wybrać?
Dobór wymiaru okapu do gastronomii zależy od rodzaju urządzeń grzewczych pod nim zlokalizowanych. W przypadku małych urządzeń typu frytownica gastronomiczna lub kontakt grill wystarczający będzie okap nie wykraczający znacząco głębokością ponad wymiar stołów gastronomicznych, na których zostały postawione w/w urządzenia. Gdy potrzebujemy okap nad piec konwekcyjno-parowy musimy wziąć pod uwagę fakt, że okap identycznej głębokości nie zbierze całości pary wodnej, zapachów i ciepła, które wydostają się za zewnątrz pieca po otwarci drzwiczek. W takim przypadku należy dobrać okap o głębokości większej nawet o 20-30 cm niż głębokość pieca.
Dobór odpowiedniej liczby króćców w okapie z kwasówki jest bardzo istotny, z punktu widzenia odpowiedniej wentylacji. Zależy on od wielkości okapu, liczby i rodzaju urządzeń grzewczych znajdujących się pod okapem. Powyższa kwestia uzależniona jest również od wielkości kuchni oraz zastosowanego systemu wentylacyjnego i mocy wentylatora. Do okapu gastronomicznego z turbiną możemy wybrać króćce okrągłe lub kwadratowe w różnych wariantach wymiarowych z rozmieszczeniem wg preferencji klienta.
Zalecamy doposażenie okapów w filtry labiryntowe (łapacze tłuszczu) wychwytujące drobiny i kropelki tłuszczu znajdujące się w parze wodnej. Okapy gastronomiczne z filtrem przedłużają żywotność wentylatorów, zmniejszają częstotliwość konieczności czyszczenia przewodów wentylacyjnych oraz zabezpieczają przed samozapłonem tłuszczu w okapie i kanałach wyciągowych.
Wszystkie okapy do gastronomii można wyposażyć dodatkowo w oświetlenie. Rodzaj oświetlenia zależy od preferencji klienta, który może wybierać spomiędzy oświetlenia jarzeniowego, halogenowego czy też coraz częściej stosowanych ledów. Okapy z oświetleniem ułatwiają pracę osób w kuchni, a zastosowany sposób montażu oświetlenia zapewnia łatwość czyszczenia, dłuższą żywotność elementów świetlnych oraz wygodę użytkowania.
Okap gastronomiczny na zamówienie
Okapy gastronomiczne na wymiar w ofercie PROBOX wykonywane są na dowolną wielkość. Okap przyścienny na wymiar oferowany jest najczęściej w długościach od 100cm do 500cm i głębokości od 70cm do 120cm. Okap gastronomiczny na zamówienie w wersji centralnej można wykonać między innymi w długościach od 120cm do 500cm oraz głębokości od 90cm do 140cm.
Wszystkie okapy kuchenne nierdzewne wykonujemy z wysokiej jakości stali nierdzewnej gatunków: OH18N8 / 1.4301 / AISI 304 (stal nierdzewna kwasoodporanka „kwasówka”) lub stali nierdzewnej ferrytycznej chromowej X6CR17 / 1.4016 / AISI 430 / H17 (stal austeniczna, magnetyczna). Okapy standardowo wykonywane są z blachy grubości 0,8mm, natomiast na życzenie występuje możliwość wykonania z materiałów wyższej grubości np. blachy 1,2mm.
Jak zamontować okap gastronomiczny?
Okapy nierdzewne w wersji przyściennej możemy po prostu przykręcić do ściany, jeśli są niewielkich rozmiarów. Co w przypadku gdy mamy kilkumetrowy okap o dużej głębokości lub okap centralny? Z pomocą przychodzą nam zawiesia łańcuchowe lub szpilkowe. W przypadku większych okapów bardziej sprawdzają się szpilki, ponieważ gwarantują większą stabilność konstrukcji.
Okap gastronomiczny na jakiej wysokości?
Dylemat wyboru odpowiedniej wysokości pomiędzy okapem gastronomicznym, a urządzeniami grzewczymi jest jednym z najczęściej spotykanych problemów podczas montażu okapu gastronomicznego. Kluczowe znaczenie ma w tym przypadku dobór odpowiedniego wentylatora, ale zbyt duża odległość może przełożyć się na gorsze pochłanianie oparów i ich rozchodzenie się po sali kuchennej. Zbyt nisko zawieszony okap może być przyczyną narażenia użytkowników na otarcia i urazy głowy.