Meble gastronomiczne i ich rodzaje

Meble gastronomiczne i ich rodzaje
Poza urządzeniami służącymi bezpośrednio do przygotowywania posiłków, które są podstawą w każdej gastronomii, w wyposażeniu profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć mebli gastronomicznych. Na zapleczu wykorzystywane są do przechowywania, a także do obróbki poszczególnych produktów spożywczych. Meble tego rodzaju muszą spełniać wiele funkcji. Ważne jest to, aby były trwałe i wykonane z najwyższą starannością – a to dlatego, że będą narażone na pracę w podwyższonej temperaturze i dużej wilgotności powietrza.
Ze względu na potrzebę zachowania maksymalnego poziomu higieny na stanowisku pracy, meble gastronomiczne wykonywane są ze stali nierdzewnej. Bardzo ważne jest to, aby połączenia poszczególnych elementów były wykonane z niezwykła precyzją, dzięki temu unikniemy wnikania okruszków i kawałków przygotowywanych potraw w trudno dostępne miejsca, a czyszczenie będzie o wiele łatwiejsze.
Wśród mebli gastronomicznych możemy wyróżnić:
STOŁY – są to podstawowe i najczęściej spotykane meble gastronomiczne. Mogą mieć kilka zastosowań, a podstawowym z nich jest oczywiści przygotowywanie dań. Kolejnym zastosowaniem jest możliwość przechowywania składników przypraw oraz kuchennych akcesoriów. Zależnie od modelu do dyspozycji mamy zamykaną szafkę lub półkę umiejscowioną pod blatem. Dzięki temu kucharz zapewnia sobie łatwy dostęp do niezbędnych akcesoriów.
SZAFY WOLNOSTOJĄCE – szafy, a także regały i półki to również bardzo ważny element wyposażenia kuchni. Cześć z nich może mieć charakter podwieszany. Służą przeważnie do przechowywania wszelkich produktów do których powinniśmy mieć dostęp „od ręki”.
OKAPY GASTRONOMICZNE – podobnie jak większość mebli gastronomicznych są wykonane ze stali nierdzewnej. Mogą pracować w dwóch trybach – aktywnym i pasywnym. W trybie aktywnym okap należy podłączyć bezpośrednio do ciągu wentylacyjnego i pominąć filtry znajdujące się w jego wnętrzu. Zaś w trybie pasywnym okapu nie podłączamy do ciągu wentylacyjnego – elementami, które oczyszczają powietrze są specjalne filtry zamontowane w urządzeniu.
UMYWALKI – jest to jeden z elementów, którego nie może zabraknąć w lokalu gastronomicznym. Zastosowanie stali nierdzewnej jest również wykorzystywane w domowych kuchniach, a to z racji tego, że wyróżnia się dużą trwałością, co jest niezwykle istotne w przypadku lokali gastronomicznych, bowiem umywalki są używane praktycznie bez przerwy.
WÓZKI GATRONOMICZNE – meble, które służą nam codziennie do transportu dań, różnych artykułów spożywczych, naczyń itp.
Wybór konkretnych sprzętów może okazać się trudny i na pewno wymaga odpowiedniego przemyślenia wszystkich decyzji, bowiem lista pozycji na mapie mebli nierdzewnych liczy w sumie nawet kilkadziesiąt pozycji. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej wiedzy z tego zakresu warto jest skorzystać z porad specjalisty i zaczerpnąć od niego niezbędną wiedzę. Dzięki temu niewątpliwie zaoszczędzimy sporo czasu, a przy tym wybierzemy optymalne rozwiązania dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb i możliwości finansowych.