Praktyczne porady w wyborze sprzętu gastronomicznego

Szykujesz się do otwarcia nowego lokalu? Zadbaj o wysokiej jakości urządzenia dla gastronomii! Ich wybór może wydawać się na początku skomplikowany, ponieważ masz do dyspozycji sprzęt z różnych półek cenowych. Przeczytaj nasz krótki poradnik i kup najlepsze wyposażenie do restauracji!
Wysoka jakość sprzętu gastronomicznego to podstawa
Przy zakupie wyposażenia do swojego lokalu nie powinieneś zbytnio oszczędzać. Sprzęt gastronomiczny musi wyróżniać się wysoką jakością wykonania, która przekłada się na jego trwałość, lecz nie tylko. Nowoczesne urządzenia premium oferują szereg funkcji, dzięki którym smak i aromat przyrządzanych w nich potraw zadowoli nawet największych smakoszy. Decydując się na model lepszej klasy, otrzymujesz też produkt wyróżniający się długim czasem eksploatacji. Najlepiej postaw na propozycje od sprawdzonych marek, takich jak Redfox, Stalgast czy Hendi.
Współcześnie produkowane elementy wyposażenia dla gastronomii przeważnie posiadają obudowy wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to znakomity materiał do wykorzystania przemysłowego i gastronomicznego, ponieważ charakteryzuje się wysoką wytrzymałością mechaniczną oraz odpornością na korozję, wilgoć i inne czynniki zewnętrzne. Wykonane z niego urządzenia możesz też łatwo utrzymać w czystości, dzięki czemu Twoja kuchnia będzie spełniać wyśrubowane normy sanitarne, jakie obowiązują w Polsce.
Jakie urządzenia dla gastronomii warto wybrać?
Nie ma uniwersalnego wyposażenia do każdej restauracji. Wybór konkretnych opcji powinien być uzależniony przede wszystkim od rodzaju potraw, jakie chcesz serwować swoim gościom. Obecnie masz do dyspozycji różnego rodzaju produkty przeznaczone do dużych lokali, a także do małej gastronomii. Dobrym rozwiązaniem jest sprzęt wielofunkcyjny, w którym przyrządzisz rozmaite potrawy jednocześnie. Niektóre modele pieców czy kuchenek są zasilane na gaz, dlatego zwróć na tę kwestię szczególną uwagę jeśli w swojej kuchni nie masz dostępu do tego źródła energii.
Poniżej znajdziesz przykładowe urządzenia gastronomiczne, jakie sprawdzą się w restauracji:
- włoskiej – piec do pizzy gazowy lub elektryczny,
- azjatyckiej – kuchenka z wieloma palnikami,
- polskiej – piekarnik konwekcyjny.
Wyposażenie restauracji – czym kierować się przy wyborze?
Dostępność różnego rodzaju urządzeń przeznaczonych do użytku przemysłowego jest bardzo duża, dlatego masz w czym wybierać! Do zakupów musisz się dobrze przygotować, aby mieć pewność, że wyposażenie do gastronomii, na które się zdecydujesz, rzeczywiście sprosta Twoim wymaganiom. W asortymencie wymienionych wyżej producentów znajdziesz propozycje do każdego typu restauracji. Jednak niezależnie od rodzaju kuchni, w jakiej będzie specjalizować się Twój lokal, zwróć szczególną uwagę na cechy sprzętu, które opisujemy poniżej.
Rozmiar sprzętów
Praca w kuchni powinna być dobre rozplanowana, aby kucharze mogli sprawnie przyrządzać potrawy, z zachowaniem norm bezpieczeństwa oraz sanitarnych. Dlatego, wybierając wyposażenie do restauracji, zwróć uwagę na rozmiar jego poszczególnych elementów, zwłaszcza jeśli dysponujesz ograniczoną powierzchnią. Wyzwaniem jest zakup urządzenia dla małej gastronomii, czyli różnego rodzaju food trucków czy klasycznych budek. Aby wszystko wygodnie pomieścić, wykonaj dokładne pomiary i w celu zaoszczędzenia przestrzeni postaw na sprzęt wielofunkcyjny lub w wersji kompaktowej.
Cena i koszty eksploatacyjne
Zakup wyposażenia do restauracji to wyzwanie dla jej budżetu. Pamiętaj jednak, że większość sklepów oferuje możliwość spłaty kosztów zamówionego towaru w systemie ratalnym, dlatego nie musisz dysponować dużą ilością gotówki. W trakcie wybierania asortymentu do kuchni kieruj się nie tylko ceną. Istotnym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji powinny być także koszty eksploatacyjne danego urządzenia. Przykładowo, tańszy w utrzymaniu jest sprzęt gastronomiczny w wersji gazowej niż elektryczny.
Funkcjonalność sprzętu
Niekiedy dobrze jest nieco dopłacić i zdecydować się na wielofunkcyjne urządzenie gastronomiczne. Jego najlepszym przykładem jest piec konwekcyjny, w którym możesz przygotowywać kilka rodzajów potraw w tym samym czasie, przez co jego zakup to gwarancja oszczędności miejsca. Z drugiej strony musisz się zastanowić, czy rzeczywiście będziesz korzystać w swojej restauracji ze wszystkich funkcji sprzętu, za które dopłacasz. Warto mieć to na uwadze w trakcie komponowania menu i dostosować jego pozycje do posiadanego wyposażenia.
Trwałość urządzeń
Do użytku komercyjnego możesz wykorzystać wyłącznie profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Wykonany z najlepszych gatunkowo materiałów, takich jak stal nierdzewna, wyróżnia się on bowiem wysoką trwałością. Wytrzymałość jest niezwykle istotna, ponieważ wyposażenie w restauracji jest każdego dnia intensywnie eksploatowane, co przekłada się też na zwiększone ryzyko jego awarii oraz ewentualnych uszkodzeń, zwłaszcza mechanicznych. Dotyczy to nie tylko dużych urządzeń, jak piece czy kuchnie, ale też przyrządów i akcesoriów do gotowania.
Sprzęt gastronomiczny – czyszczenie i konserwacja
Jeśli chcesz, aby wyposażenie Twojej restauracji służyło w niej dobrze przez długi czas, musisz o nie odpowiednio dbać. Przede wszystkim w trakcie użytkowania sprzętu dla gastronomii kieruj się instrukcją producenta, przestrzegając wymienionych w niej zasad dotyczących ustawień oraz konserwacji. Przykładowo w przypadku ekspresu, zmywarki i innych urządzeń wykorzystujących wodę w swoim obiegu pamiętaj o regularnym odkamienianiu.
Zainwestuj też w dobre jakości preparaty do pielęgnacji stali nierdzewnej, z której wykonane jest wyposażenie gastronomiczne. Najlepiej sięgnąć po środki czystości przeznaczone dla gastronomii, które lepiej radzą sobie z usuwaniem tłustych plam, niż te do użytku domowego. Zadbaj też o regularny przegląd techniczny wszystkich urządzeń, w którego trakcie specjalista zauważy ewentualne usterki.
Zamów najlepsze urządzenia dla gastronomii!
Mamy nadzieję, że nasz poradnik ułatwi Ci zakup idealnego wyposażenia do restauracji! Możesz zaopatrzyć się w nie w naszym sklepie internetowym, w którym oferujemy tylko wyselekcjonowane urządzenia dla gastronomii. Masz do dyspozycji specjalistyczny sprzęt, przyrządy oraz akcesoria w dobrych cenach.