Wybór idealnego pieca do pizzy - przewodnik dla restauratorów
Przygotowanie tradycyjnych potraw kuchni włoskiej wymaga odpowiedniego sprzętu. Decydując się na otwarcie własnej pizzerii, musisz przede wszystkim zaopatrzyć się w dobry piec do pizzy. Obecnie masz do dyspozycji kilka rodzajów tego urządzenia, przede wszystkim gazowe i elektryczne. Przeczytaj poniższy tekst i wybierz idealne wyposażenie!
Tradycyjny piec do pizzy
Placek na bazie mąki i wody z lokalnymi dodatkami znany jest od czasów starożytnych. Jednak to we Włoszech stworzono oryginalną recepturę pizzy, która wykorzystywana jest w dzisiejszych czasach. Nazwa tej smacznej, gorącej potrawy pojawiła się w przekazie pisemnym w 997 roku lecz dopiero w XVII wieku zaczęła ona określać danie z sosem pomidorowym i serem wypiekane w piecu. Współcześnie znana jest też odmiana amerykańska tego aromatycznego wypieku, która jest jednak znacznie grubsza i może zawierać niestandardowe składniki, np. kawałki ananasa.
Tradycyjny piec do pizzy, wykorzystywany przez włoskich kucharzy już od wieków, jest opalany drewnem. Generuje bardzo wysoką temperaturę, dochodzącą do 800 stopni Celsjusza i zapewnia przygotowywanym wypiekom wspaniały aromat oraz smak. Niestety, nie jest to rozwiązanie praktyczne. Regulacja poziomu ciepła w takim urządzeniu wymaga dużej wprawy. Poza tym ze względu na przepisy przeciwpożarowe oraz antysmogowe pozwolenie na montaż takiego elementu wyposażenia jest bardzo trudno uzyskać.
Nowoczesny piec do pizzy
Jeśli nie masz możliwości korzystania w swojej restauracji z klasycznego pieca na drewno, nie ma powodu do zmartwień! Obecnie na rynku znajdziesz alternatywne rodzaje tego elementu wyposażenia, które polecane są do tradycyjnych włoskich pizzerii. Takie urządzenia co prawda generują niższe temperatury, jednak przyrządzane w nich wypieki zadowolą każdego miłośnika neapolitańskiej margherity! Musisz tylko zadbać o najwyższą jakość składników do przygotowywania potraw, pochodzących najlepiej od sprawdzonych, włoskich producentów.
W zależności od maksymalnej kwoty, jaką chcesz przeznaczyć na zakupy, a także warunków panujących w kuchni Twojej restauracji, możesz zdecydować się na piec do pizzy elektryczny lub gazowy. Oba warianty mają swoje zalety, a także wady, dlatego wybór konkretnego rozwiązania musisz uzależnić od indywidualnych preferencji. Zanim jednak zamówisz wyposażenie do pizzerii, pamiętaj, aby sprawdzić jakie możliwości daje Ci lokal, w którym je zamontujesz. W nowoczesnych budynkach możesz mieć bowiem problem z dostępnością gazu. W takiej sytuacji będziesz musiał postawić na urządzenie na prąd lub zainwestować w kosztowną modernizację.
Piec do pizzy elektryczny
Rozwiązaniem praktycznym i uniwersalnym, które wykorzystasz w dowolnym lokalu gastronomicznym, jest elektryczny piec do pizzy. Wyróżnia się on imponującą stabilnością w utrzymaniu stałej temperatury (wynoszącej do 450 stopni Celsjusza), która jest jednak niższa od tej generowanej w modelach na drewno, a także gazowych. Mimo to stanowi popularne wyposażenie we włoskich pizzeriach, ponieważ przyrządzane w nim potrawy są równomiernie przyrumienione. Taki sprzęt jest stosunkowo łatwy w obsłudze dla mniej doświadczonych kucharzy i występuje w różnych rozmiarach, również kompaktowych, polecanych do małej gastronomii.
Jeśli chcesz, aby potrawy serwowane w Twojej pizzerii zadowoliły wytrawnych smakoszy, powinieneś zainwestować w konwekcyjny elektryczny piec do pizzy. Jest to nowoczesny rodzaj urządzenia, które zaopatrzono w specjalny wiatrak. Wśród jego najważniejszych cech należy wymienić:
- równomierne rozprowadzanie ciepła w środku,
- krótszy czas przygotowywania dań,
- oszczędność energii elektrycznej,
- możliwość pieczenia kilku placków jednocześnie.
Gazowy piec do pizzy
Jednym z popularniejszych rozwiązań jest gazowy piec do pizzy, który stosunkowo szybko się nagrzewa, generując temperaturę do 500 stopni Celsjusza. Jej zakres możesz regulować z użyciem zaworu. Przy rosnących cenach gazu takie rozwiązanie może z czasem stać się mniej opłacalne, jednak nadal koszt jego eksploatacji jest niższy niż w przypadku modeli elektrycznych.
Ciekawą propozycją do tradycyjnej pizzerii włoskiej jest zakup pieca gazowego wolnostojącego, który wygląda bardzo podobnie do modelu opalanego drewnem. Jego wnętrze jest kamienne, dzięki czemu przygotowana w nim pizza jest pięknie przyrumieniona od spodu. Możesz też zdecydować się na sprzęt przeznaczony do małej gastronomii, który ma niewielkie rozmiary, przez co wykorzystasz go w dowolnym lokalu przyłączonym do sieci gazowej.
Na co zwrócić uwagę, wybierając piec do pizzy?
Zakup takiego sprzętu musisz dobrze przemyśleć, aby wybrane wyposażenie do pizzerii służyło Ci dobrze przez wiele lat. Decyzja, którą należy podjąć, nie ogranicza się jednak wyłącznie do rodzaju urządzenia, ponieważ poszczególne modele gazowe oraz elektryczne dodatkowo różnią się między sobą, dlatego warto je ze sobą porównać. Przeglądając ofertę dystrybutora, zwróć szczególną uwagę na:
- wielofunkcyjność – funkcje grillowania czy pieczenia przydadzą się przy przygotowywaniu innych potraw,
- czas pieczenia – w obleganej pizzerii może liczyć się każda minuta,
- koszty eksploatacji – związane nie tylko z rachunkami za energię, ale też z konserwacją,
- wydajność – czyli liczbę pizz, jakie przygotujesz w tym samym czasie.
Zaopatrując się w taki element wyposażenia do lokalu gastronomicznego, musisz zainwestować w urządzenie przemysłowe, które ma znacznie większą wydajność od produktu przeznaczonego do domowego użytku. Dobry piec do pizzy gazowy lub elektryczny możesz kupić nie tylko za gotówkę, ale też na raty, alternatywnym rozwiązaniem jest wzięcie go w leasing. Zwróć szczególną uwagę na producenta wybranego modelu oraz opinie, jakie zebrał on wśród dotychczasowych użytkowników.
Zamów najlepsze wyposażenie pizzerii!
Postaw na najlepsze wyposażenie do swojej pizzerii, zamawiając urządzenia w naszym sklepie online! Znajdziesz w nim rozmaite piece do pizzy – gazowe, elektryczne i konwekcyjne, które mają konkurencyjne ceny. Oferujemy sprzęt do gastronomii marki Stalgast, Resto Quality, Gredil i innych sprawdzonych producentów.