Wybór lodówki podblatowej – czym się kierować?

W gastronomii, ale nie tylko, stosuje się wiele specjalnych rozwiązań, jeśli chodzi o chłodnictwo. Wśród urządzeń służących do tego celu wyróżnia się m.in. lodówki podblatowe. Sprzęt gastronomiczny tego typu rewelacyjnie spisuje się w różnych miejscach, w tym w restauracjach i wszędzie tam, gdzie potrzebne są kompaktowe produkty. Czym się natomiast kierować przy ich zakupie? Na jakie kryteria należy zwrócić szczególną uwagę? Przekonaj się o tym sam. Zachęcamy do lektury artykułu szerzej omawiającego tę kwestię.
Lodówka podblatowa – zastosowanie
Urządzenia, jakimi są lodówki gastronomiczne, znajdują zastosowanie przede wszystkim w branży HoReCa. Korzysta się z nich m.in. w restauracjach, kawiarniach, a także w barach hotelowych i wielu innych miejscach. W ich komorach można przechowywać najróżniejsze produkty, w tym przede wszystkim napoje i szereg innych artykułów spożywczych. Modele podblatowe, ze względu na swoje kompaktowe wymiary, mieszczą się pod stołem czy blatem, dzięki czemu pozostają bardzo dyskretne. Jednocześnie sprawia to, że sprawdzają się one również w innych miejscach. Jakich?
Niektórzy decydują się na tego typu sprzęt do domu. Zwykle tyczy się to niewielkich mieszkań, kawalerek, gdzie nie ma miejsca na większe urządzenie. Lodówka podblatowa jednak doskonale spisuje się nie tylko w barach hotelowych, ale i pokojach czy innych lokalach do wynajęcia. Montując te chłodziarki – przykładowo – w wynajmowanym apartamencie, można pozostawić w nich gościom np. płatne napoje. Jeśli zaś drzwiczki są przeszklone najpewniej będą skutecznie przyciągać uwagę.
Zalety lodówek podblatowych
Zarówno przeznaczone do pokojów hotelowych, jak i lodówki podblatowe gastronomiczne, mają szereg zalet, jakie warto wziąć pod uwagę, zastanawiając się nad zakupem takiego produktu. Należą do nich m.in.:
- oszczędność miejsca,
- dyskrecja,
- ergonomia pracy,
- wydajność chłodzenia.
Oszczędność miejsca
Jednym z głównych atutów tego typu sprzętu jest niewielka ilość zajmowanego miejsca, choć naturalnie zależy to od wielkości zakupionego modelu. Kompaktowa lodówka podblatowa jednak mieści się pod większością blatów sklepowych czy gastronomicznych. Można ją też schować pod barem albo ladą kawiarni lub cukierni. Dzięki temu nie koliduje z innymi elementami wyposażenia.
Dyskrecja
Lokale gastronomiczne czy sklepy często mają swoją specyficzną estetykę. Ewentualne urządzenie chłodnicze zaś mogłoby ją zaburzać. Dzięki temu jednak, że sprzęt ten da się łatwo schować za kontuarem, nie ma on najmniejszego wpływu na wygląd wnętrza. Dodatkowo te lodówki gastronomiczne są często bardzo ciche, co stanowi kolejny atut. Oprócz tego warto podkreślić, że producenci również stawiają na zróżnicowany, elegancki design, dzięki czemu produkty te dobrze komponują się z przestrzenią roboczą.
Ergonomia pracy
Dzięki temu, że urządzenie schowane jest pod ladą, pracownik nie musi oddalać się od swojego stanowiska, by wyjąć np. kupowany przez klienta napój. To znacznie ułatwia pracę i przyspiesza obsługę, co szczególnie robi różnicę, jeśli w lokalu panuje duży ruch.
Wysoka wydajność chłodzenia
Sprawdzone, pochodzące od dobrej firmy lodówki gastronomiczne podblatowe wyposażone są nie tylko w wydajne agregaty, ale i szereg funkcji (o których więcej poniżej). Dzięki temu skutecznie chłodzą trzymane w nich artykuły, pomagając zachować ich świeżość oraz wysoką jakość.
Jakie kryteria należy wziąć pod uwagę przy wyborze lodówki podblatowej?
Przy zakupie tego typu sprzętu trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. To one decydują, czy taka lodówka w ogóle będzie pasowała do danego lokalu, a także – czy spełni powierzone jej zadanie. Sprawdź poniżej najważniejsze kryteria.
Wymiary
Do najważniejszych czynników, jakie musisz wziąć pod uwagę, kupując podblatową lodówkę gastronomiczną, należą jej wymiary. Powinna ona bowiem zmieścić się pod ladą, przy której pracownicy obsługują klientów. Obmierz więc dokładnie wnękę pod barem czy w innym miejscu, gdzie będziesz chciał zainstalować to urządzenie, a następnie sprawdź, jaki model się w niej zmieści. Pamiętaj przy tym, że sprzęt musi mieć także nieco przestrzeni umożliwiającej prawidłową cyrkulację powietrza!
Pojemność
To drugie istotne kryterium, jakie trzeba wziąć pod uwagę, gdy wybiera się lodówkę podblatową. Powinna ona zapewniać odpowiednią przestrzeń, abyś mógł trzymać w niej produkty, które chciałbyś mieć „pod ręką”. Zazwyczaj mają one pojemność wahającą się między 40 a nawet około 350 litrami. Tym samym, jeśli w Twoim lokalu znajduje się długi kontuar – możesz zainwestować w większy model, umożliwiający przechowywanie w nim licznych produktów, co znacznie usprawni obsługę klientów.
Klasa energetyczna
Pojemność i wymiary to jednak nie wszystko. Bardzo ważne wszak jest to, ile lodówka gastronomiczna zużywa energii, gdyż opłaty za prąd stanowią newralgiczny punkt prowadzenia każdej działalności. Na szczęście – urządzenia te często mają relatywnie niski pobór. Warto jednak zwrócić uwagę na klasę energetyczną i upewnić się, że dany produkt będzie energooszczędny. Choć często wiąże się to z większym wydatkiem na wstępie, to w praktyce (i to w krótkim czasie) może zwrócić się w oszczędnościach.
Dodatkowe funkcje
Często lodówki podblatowe i inne gastronomiczne mają szereg dodatkowych funkcji, usprawniających ich działanie. Na nie również warto zwrócić większą uwagę. Do najważniejszych opcji, jakie powinny mieć takie urządzenia, należą m.in.:
- No Frost – czyli system chroniący przed tworzeniem się szronu na ściankach chłodziarki, dzięki czemu rzadziej wymaga ono rozmrażania, a przy tym działa wydajniej,
- Szybkie chłodzenie – gwarantujące błyskawiczne obniżenie temperatury w chłodziarce po otwarciu drzwiczek, co korzystnie przekłada się na zachowanie wysokiej jakości produktów.
Oprócz tego warto sprawdzić, czy istnieje możliwość zmiany rozkładu półek, by dostosować je najlepiej do swoich potrzeb. Upewnij się też, jak wygląda regulacja i zakres temperatur danego sprzętu.
Wybierz lodówki gastronomiczne podblatowe najlepszych producentów
Dużą rolę gra odpowiedni producent. Warto sięgać po wyroby firm, które są znane w branży gastronomicznej i dostarczają sprawdzone rozwiązania. Produkty takich marek znajdziesz w naszym sklepie. Mamy szeroki wybór lodówek podblatowych, dostosowanych do potrzeb firm działających w branży HoReCa i innych, zajmujących się zbiorowym żywieniem. Starannie selekcjonujemy asortyment, by zapewnić jedynie najlepsze urządzenia. Dlatego już teraz poznaj bliżej prezentowany na stronie katalog. W razie pytań lub wątpliwości – obsługa pozostaje do Twojej dyspozycji.