Wybór obieraczki do ziemniaków – jaka sprawdzi się w gastronomii?

Smaczne i sycące potrawy z kartoflami to podstawa nie tylko kuchni polskiej. Jeśli w swoim lokalu gastronomicznym planujesz je serwować, przyda Ci się dobrej jakości obieraczka do ziemniaków. Możesz wybierać wśród różnych rodzajów tego urządzenia, które mają rozmaitą cenę, budowę oraz funkcjonalność. Zapoznaj się z poniższymi informacjami i zamów najlepszy sprzęt!
Przemysłowe obieraczki do ziemniaków
Obranie kartofli na obiad dla czteroosobowej rodziny zajmuje nie więcej niż kwadrans. Nic zatem dziwnego, że do realizacji tego zadania wystarczy zwykły nóż i odrobina cierpliwości. Znacznie dłużej trwa obróbka warzyw dla gości obleganej restauracji, dlatego w użytku komercyjnym wykorzystuje się przemysłowe obieraczki do ziemniaków. Tego rodzaju urządzenia zasilane energią elektryczną wymagają minimalnego nakładu pracy od kucharza i wyróżniają się imponującą wydajnością, więc warto w nie zainwestować!
Przemysłową obieraczkę do ziemniaków wykorzystywano w gastronomii jeszcze przed upowszechnieniem się dostępu do prądu. Takie urządzenie było wprowadzane w ruch obrotowy ręcznie, za pomocą specjalnego uchwytu. Obecnie tego rodzaju sprzęt manualny cieszy się popularnością w domowym użytku, jednak do restauracji lepiej wybrać wariant elektryczny. W tym ostatnim wystarczy wrzucić kartofle do komory, wybrać tryb pracy i pozostawić do jej zakończenia, bez konieczności nadzoru.
W jakiej restauracji przyda się obieraczka do ziemniaków?
Chociaż obecnie trudno jest sobie wyobrazić tradycyjny polski obiad bez ziemniaka, nie zawsze królował on na naszych stołach. Dawniej większość społeczeństwa na co dzień sięgała po różnego rodzaju kasze, stanowiące główne źródło węglowodanów w diecie jeszcze w średniowieczu. Zmiany w Polsce i Europie nastały wraz z podbojem obu Ameryk, ponieważ to właśnie stamtąd pochodzi to pyszne warzywo. Do naszego kraju przywiozła je królowa Bona Sforza, pochodząca z Włoch, czyli kolebki kolonizacji Nowego Świata.
Przemysłowa obieraczka do ziemniaków jest standardowym elementem wyposażenia wielu lokali gastronomicznych. Można w niej obierać nie tylko kartofle, ale też pozostałe warzywa bulwiaste, np. marchew i korzeń pietruszki. Tego rodzaju urządzenie w wersji elektrycznej przyda się przede wszystkim w:
- restauracji polskiej, francuskiej i każdej innej, w której króluje ziemniak,
- lokalu typu fast food oferującym frytki rzemieślnicze,
- barze mlecznym serwującym kuchnię tradycyjną.
Dobra obieraczka do ziemniaków, czyli jaka?
Mimo że ceny przemysłowych urządzeń są wysokie w porównaniu do domowych, inwestycja w nie naprawdę się opłaca. Poszczególne modele obieraczki do ziemniaków przeznaczone do gastronomii mają różne cechy, które także przekładają się na koszt ich zakupu. Jednym z ważniejszych, na które musisz zwrócić uwagę, jest pojemność wsadu. Do lokalu serwującego wiele potraw z kartofli wybierz model możliwie największy, natomiast do food trucka wystarczy kompaktowy. Dobra obieraczka powinna być też wygodna w użytkowaniu i bezpieczna dla pracowników kuchni, o czym świadczą posiadane przez nią atesty.
Z czego zbudowana jest dobra obieraczka do ziemniaków?
Bardzo ważnym czynnikiem przy wyborze obieraczki do ziemniaków jest rodzaj tworzywa, z którego zrobiono jej powierzchnie ścierne. Elementy te ze względu na ich intensywną eksploatację muszą być wykonane z materiału wyróżniającego się imponującą trwałością. Z tego powodu najlepsi producenci przemysłowej wersji takiego artykułu wykorzystują w swoich projektach przeważnie korund oraz karborund. Każdy z nich zapewnia szybkie i wydajne obieranie kartofli oraz długowieczność konstrukcji. Masz też do dyspozycji urządzenia, w których zamiast powierzchni ściernej znajduje się zestaw ostrzy.
Korpus przemysłowej obieraczki do ziemniaków jest zbudowany z kolei przeważnie ze stali nierdzewnej. Warto zdecydować się na taki model do restauracji, ponieważ jego czyszczenie jest niezwykle proste i szybkie. Urządzenia stalowe są jednak nie tylko higieniczne, ale też wyróżniają się dużą odpornością na wilgoć i korozję, a także wysoką wytrzymałością mechaniczną. To wszystko przekłada się na imponującą trwałość sprzętu wykonanego z tego tworzywa, dlatego warto rozważyć jego zakup.
Jaką obieraczkę do ziemniaków wybrać?
Urządzenia przeznaczone do użytku gastronomicznego są intensywnie eksploatowane, dlatego na ich jakości nie warto oszczędzać. Wybierając obieraczkę do ziemniaków, zdecyduj się na model, który wyróżnia się poniższymi cechami:
- zbudowany jest ze stali nierdzewnej – dla trwałości i higieny,
- optymalną wydajnością i prędkością obrotów,
- ma silnik elektryczny o wysokiej mocy,
- pochodzi od producenta specjalizującego się w sprzęcie dla gastronomii,
- ma komorę roboczą o pojemności dostosowanej do potrzeb Twojego lokalu.
Obieraczka do ziemniaków w dobrej cenie
Jeśli zależy Ci na oszczędności przy zakupie obieraczki do ziemniaków, możesz zdecydować się na produkt używany, jednak jest to rozwiązanie nieco ryzykowne. Znacznie lepszym jest zamówienie urządzenia u dystrybutora oferującego sprzedaż ratalną na preferencyjnych warunkach. Możesz rozważyć również wzięcie niezbędnego wyposażenia restauracji w leasing, otrzymując nie tylko dobrej jakości sprzęt, ale także dodatkowe udogodnienia, np. serwis techniczny.
Świetnym sposobem na oszczędność przy zakupach jest śledzenie wyprzedaży, które organizowane są okresowo w sklepach internetowych oraz stacjonarnych. W ich trakcie masz możliwość zaopatrzyć się w sprawną obieraczkę do ziemniaków w cenie niższej nawet o kilkadziesiąt procent. Niektórzy sprzedawcy zapewniają jeszcze większe rabaty na sprzęt pochodzący z ekspozycji, który działa jak nowy, jednak może posiadać na obudowie drobne uszkodzenia mechaniczne, niewpływające jednak na pracę urządzenia.
Najlepsze obieraczki do ziemniaków w PROBOX
Zależy Ci na najwyższej jakości zakupionego wyposażenia do swojej restauracji? W takim razie zaopatrz się w obieraczkę do ziemniaków w sklepie internetowym PROBOX! W naszym katalogu znajdziesz przemysłowy sprzęt o imponującej trwałości i wydajności, za którego produkcję odpowiadają najlepsze marki, takie jak Resto Quality, Hendi czy Yato Gastro.