Wyposażenie lokalu serwującego Kebab – o czym pamiętać?

Jak profesjonalnie wyposażyć lokal oferujący kebab? Które sprzęty są niezbędne? Na jakie parametry zwrócić uwagę przy wyborze i kupnie urządzeń? Rozważając otwarcie własnej działalności gastronomicznej serwującej tradycyjną, turecką potrawę, prawdopodobnie zadajesz sobie powyższe pytania. Jeśli zastanawiasz się, jak się zabrać za wyposażanie takiego miejsca, zapraszamy do lektury tego artykułu.
Kebab – przysmak Polaków rodem z Turcji
Lokale z kebabem od dłuższego czasu cieszą się ciągle rosnącą popularnością. Wielbicieli tego rodzaju fast foodu ciągle przybywa i nie ma się co dziwić, uwzględniając walory tej potrawy. Klienci szukają nowych i orientalnych smaków, które są ciekawą alternatywą dla powszechnych zapiekanek, pizzy czy burgerów.
Wyposażenie lokalu z kebabem – urządzenia
Otwierając punkt gastronomiczny, powinno się wiedzieć, w jakie sprzęty zainwestować, żeby profesjonalnie i sprawnie obsługiwać klientów. Na wstępie trzeba pamiętać o tym, żeby wyposażenie spełniało wymogi funkcjonalne, było dobrej jakości i mogło sprostać przygotowaniu posiłków oferowanych w menu. Wskazane jest wcześniejsze opracowanie spisu dań, jakie chce się serwować i na tej podstawie stworzenie listy niezbędnych urządzeń. Większość sprzętów jest typowa dla wszystkich rodzajów punktów gastronomicznych, na przykład:
- zamrażarka skrzyniowa lub przeszklona,
- mikrofala gastronomiczna,
- szafa chłodnicza przeszklona na napoje
- stół chłodniczy
- witryna ekspozycyjna
Oprócz podstawowych urządzeń w lokalu serwującym kebab bezwzględnie potrzebne będą:
- opiekacz do kebaba/gyrosa,
- nóż elektryczny do kebaba,
- opiekacz do bułek,
- przybory,
- frytkownica gastronomiczna,
- szatkownica do warzyw.
Opiekacz do kebaba – rodzaje, ilość
Bez niego przygotowanie potrawy nie jest możliwe. Opiekacz do kebaba służy do grillowania i przypiekania, sprawia też, że mięso jest ciągle podgrzane i gotowe do podania. Na rynku dostępne są urządzenia gazowe i elektryczne. Oba rodzaje spełniają swoje zadania, jednak sprzęty zasilane prądem są wygodniejsze w obsłudze i łatwiej utrzymać ich czystość.
Kupując urządzenie, warto zwrócić uwagę na:
- strefy grzewcze,
- wydajność,
- energooszczędność,
- liczbę grzałek,
- możliwość regulacji,
- ogólną solidność konstrukcji,
- dodatkowe funkcje, takie jak na przykład możliwość rozmrażania.
Liczba opiekaczy do kebaba powinna zależeć przede wszystkim od natężenia ruchu w lokalu, w którym prowadzona jest działalność, a co za tym idzie – od ilości obsługiwanych klientów. Wpływ na wybór urządzenia ma także rodzaj grillowanych mięs.
Nóż elektryczny do kebaba – na co zwrócić uwagę?
To kolejne z niezbędnych akcesoriów do serwowania popularnych kebabów. Nożem elektrycznym skrawa się mięso, więc nie jest to skomplikowane urządzenie, jednak kupując je, nie można kierować się tylko ceną. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wydajność, która powinna być dostosowana do intensywności pracy. Jeżeli sprzęt będzie użytkowany przez długi czas i bez przerw, niskiej jakości nóż elektryczny do kebaba nie posłuży zbyt długo.
Rozsądnym i bezpiecznym rozwiązaniem jest zakupienie większej liczby egzemplarzy. Oprócz wydajności ważne są też takie kwestie jak:
- prędkość obrotowa,
- długość,
- typ ostrza,
- moc.
Po zakupie noża elektrycznego do kebaba nie można zapomnieć o regularnej konserwacji, a także wymianie ostrzy, których eksploatacja może doprowadzić do zniszczenia łożyska, a to zazwyczaj awaria zwiastująca całkowite zużycie urządzenia. Istotne jest dostosowanie liczby stołów do natężenia ruchu, jednocześnie pamiętając, że kebab często zamawiany jest na wynos.
Wyposażenie sanitarne w lokalu z kebabem
Oprócz urządzeń koniecznych do serwowania dań istotne jest również zadbanie o wyposażenie lokalu, które spełnia wszystkie wymogi sanitarne. Zaplecze musi być zaopatrzone w umywalkę, zlewozmywak, dwa wyjścia czy toaletę dla personelu. Bardzo ważnym elementem wyposażenia zapleczy gastronomicznych są meble nierdzewne, które wykonane są z materiału odpornego na wysoką i niską temperaturę, wyróżniające się wysoką trwałością na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwością w zachowaniu czystości. W naszej ofercie znajdziesz różnego rodzaju zlewy gastronomiczne, umywalki przemysłowe, baseny jedno i dwukomorowe, półki wiszące, okapy gastronomiczne czy szafki i regały ze stali nierdzewnej.
Podsumowanie
Jak widzisz, wyposażenie lokalu serwującego tradycyjne tureckie danie nie jest trudne, ale wymaga uwzględnienia kilku urządzeń specyficznych tylko dla tej potrawy, jak nóż elektryczny czy opiekacz. Dzięki temu zapewnisz świeże i smaczne kebaby, a to najważniejszy warunek, który trzeba spełnić, aby pozyskać klientów – i właśnie tego życzymy Tobie i Twojej firmie!