Zmywarka profesjonalna a domowa
1. Czym różni się zmywarka gastronomiczna od zwykłej zmywarki domowej ?
- ·Zmywarki gastronomiczne wykonane są ze stali nierdzewnej
- ·Zmywarki gastronomiczne posiadają funkcję wyparzania
- ·W zmywarkach gastronomicznych cykl mycia trwa 2-3 minuty, natomiast w domowych 1,5-2 godziny (oszczędność czasu, energii, wody, środków chemicznych)
- ·W zmywarkach gastronomicznych można używać płynów przemysłowych
- Łatwiejsza obsługa zmywarek gastronomicznych
2. Do czego potrzebna jest pompa spustu wody ?
- ·Odpływ wody w zmywarkach jest grawitacyjny czyli odpływ w zmywarce musi być wyżej niż odpływ wody w pomieszczeniu. Jeżeli jest inaczej należy albo postawić zmywarkę na podeście albo zamontować pompę spustu wody. Przy pierwszym uruchomieniu pompa może być zapowietrzona – należy wtedy opuścić wąż na dół aby wylało się trochę wody
3. Ile wlać płynu do zmywarki ?
- To zależy od zagęszczenia i jakości płynu. Na każdym płynie powinno być napisane jak go dawkować. Płyn wlewamy na dno zmywarki
4. Do czego służy nabłyszczacz?
- Jeżeli użyjemy nabłyszczacza szkło po wyjęciu ze zmywarki będzie w 90% suche, w przeciwnym razie talerze trzeba będzie wycierać ręcznie. Ilość nabłyszczacza regulujemy śrubką na dole zmywarki
5. Do czego służy uzdatniacz wody ?
- Uzdatniacz wytrąca z wody związki chemiczne, które wypływają na powstawanie kamienia. Uzdatniacz trzeba raz jakiś czas regenerować solą
6. Jak całkowicie pozbyć się wody w zmywarce ?
- Na dnie zmywarki jest przepływowy korek – należy go wyciągnąć
7. Dlaczego nie ma uszczelek w drzwiach zmywarki ?
- Aby para wodna mogła swobodnie uciekać, nie stwarzając w środku wysokiego ciśnienia, które mogłoby nawet otworzyć drzwiczki
8. Dlaczego talerze po wyparzeniu nie są ciepłe ?
- Po wyparzaniu talerzy, są one płukane strumieniem zimnej wody. Trwa to około 20-30 sekund