Jaką zmywarkę gastronomiczną kupić?
Wybór odpowiedniej profesjonalnej zmywarki do naczyń stanowi istotny element w procesie wyposażania zaplecza kuchennego. To urządzenie ma ogromny wpływ na pracę Twojej kuchni – odpowiednio dopasowane sprawi, że kuchnia będzie działać płynnie oraz przyczyni się do zwiększenia zysków. Jednak dokonanie złej decyzji może spowodować niemałe komplikacje oraz dodatkowe koszty. Jak więc wybrać idealne urządzenie?
Oprócz czynników, które zamierzamy omówić, równie ważne jest, aby wybrać renomowaną markę wspieraną przez niezawodnego dostawcę, który jest w stanie zaoferować montaż oraz regulację sprzętu.
Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę przed wyborem?
- Budżet
Ceny uniwersalnych zmywarek do naczyń zaczynają się od około 3900 pln brutto. Ciekawą i niedrogą propozycją jest zmywarka Resto Quality RQ 500, wyposażona w dwa kosze oraz dozownik płynu nabłyszczającego. Najpopularniejszym sprzętem łączącym w sobie niezawodność i atrakcyjną cenę jest zmywarka Stalgast 801506. Należy jednak pamiętać, że koszt zmywarki to nie wszystko. Każde urządzenie z przyłączeniem do wody musi zostać wyposażone w zmiękczacz, który zapobiegnie osadzaniu się kamienia.
- Rozmiar i pojemność zmywarki
Rozmiar zmywarki ma również niemałe znaczenie. Oblicz, ile posiłków produkujesz na godzinę – zarówno poza sezonem jak i w szczytowych porach. Weź również pod uwagę przewidywany rozwój biznesu.
- Miejsce
Pamiętaj, aby dokładnie wymierzyć miejsce, w którym będzie stał sprzęt. Po pierwsze, zmywarka będzie musiała się zmieścić w przydzielonej przestrzeni kuchennej. Po drugie – zaplecza gastronomiczne bywają ciasne i zatłoczone. Zadbaj o to, aby proces obsługi zmywarki nie paraliżował pracy innych osób na kuchni.
- Łatwość użycia
Z reguły większość zmywarek do gastronomii jest intuicyjna w obsłudze. Zwróć również uwagę na ergonomię oraz wygodę użytkowania. Urządzenie musi być proste, ale jednocześnie wytrzymałe. W końcu to jeden z najbardziej podstawowych elementów każdej kuchni.
- Wymagania elektryczne i wodne
Gastronomiczne zmywarki do naczyń zużywają dużo energii, więc jeśli Twój system elektryczny nie jest zaprojektowany w celu zapewnienia odpowiedniego napięcia, ryzykujesz uszkodzeniem bezpieczników lub całej instalacji elektrycznej. Upewnij się również, że spełniasz wymagania dotyczące odprowadzania wody, tj. odpowiednie rury i odpływy, aby wszystko działało poprawnie.
- Wentylacja
Właściwa wentylacja obszaru zmywania jest niezbędna, zarówno dla bezpieczeństwa, jak i komfortu personelu.
Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, możesz również pamiętać, że niektóre maszyny są specjalnie zaprojektowane do mycia tylko naczyń szklanych lub tac i garnków. Jeśli twoja kuchnia ma taką przestrzeń, lepiej jest podzielić zadania pomiędzy dwie wyspecjalizowane jednostki.
Nie wiesz jaką zmywarkę wybrać? Zadzwoń do nas już dziś, aby omówić Twoje potrzeby w zakresie profesjonalnych zmywarek do naczyń i nie tylko! Możesz również wypełnić formularz kontaktowy (klliknij tutaj), a my odpowiemy tak szybko jak to będzie możliwe i nie dłużej niż w przeciągu 24 godzin.