Porady

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Świeżość, wygląd oraz smak żywności, to podstawowe kryterium którym kierują się konsumenci. Nawet najbardziej wyszukany wystrój, profesjonalna obsługa czy niepowtarzalny klimat nie przesłonią doznań wzrokowych i kulinarnych. O ile niektóre z produktów nie wymagają specjalnego przechowywania, o tyle część z nich nie będzie nadawać się do spożycia bez wygenerowania odpowiedniej temperatury. Poszczególne produkty, jak np. napoje mogą obejść się bez chłodzenia, jednak wiele z nich lepiej smakuje, gdy są w wersji schłodzonej. Wyżej wymienione sytuacje wymagają zastosowania specjalnych środków. W takiej wypadku z pomocą przychodzą nam profesjonalne urządzenia chłodnicze 

Urządzenia chłodnicze a rodzaj działalności

Podstawową kwestią przy wyborze urządzeń chłodniczych jest profil prowadzonej działalności. Inaczej bowiem przedstawiać się będzie wyposażenie restauracji, a nieco inaczej sklepu spożywczego czy też cukierni. Należy zwrócić uwagę również na rozmiar biznesu, gdyż większe obłożenie oznacza konieczność większych inwestycji. Istotnym elementem jest także docelowe miejsce zakupionego sprzętu - część z nich jest przystosowana do umieszczenia na zapleczu, niektóre natomiast służą także ekspozycji i przyciągnięciu uwagi klienta, przez co wymagają bardziej atrakcyjnego wyglądu. Do tego dochodzą także kwestie gabarytowe, co ma duże znaczenie zwłaszcza w punktach, które cierpią na deficyt wolnej przestrzeni.

Statyczne czy dynamiczne - jaki rodzaj chłodzenia wybrać?

Gdy już uporamy się z pytaniami postawionymi w poprzednich akapitach, powinniśmy pochylić się nad rodzajem cyrkulacji powietrza, jaki będzie obecny w naszym urządzeniu. Generalnie, przeglądając oferty natkniemy się na dwa systemy chłodzenia: statyczny oraz dynamiczny. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy i wymaga odrębnej analizy.                         

Chłodzenie statyczne opiera się na prawach fizyki, a dokładniej na grawitacji. Z tego względu niekiedy używa się zamiennie określenia “chłodzenie grawitacyjne”. Dzięki różnicom w ciężkości, zimne powietrze opada na dół wypychając ku górze jego cieplejszą masę. Taki mechanizm jest często spotykany zwłaszcza w starszych modelach urządzeń chłodniczych. To rozwiązanie nie obciąża zbytnio naszych kieszeni, gdyż nie wymaga zastosowania dodatkowo systemu nawiewnego. Taka opcja powoduje jednak nierównomierny rozkład temperatury w urządzeniu. Warto mieć to na uwadze podczas rozmieszczania asortymentu, wyodrębniając produkty o większym zapotrzebowaniu na chłód bliżej parownika. Ten typ chłodzenia będzie odpowiedni w sytuacji, gdy nie chcemy dopuścić do nadmiernego wysuszenia przechowywanego towaru.

Drugi rodzaj, czyli tzw. chłodzenie dynamiczne, w swoim działaniu wykorzystuje wentylatory. Za jego sprawą obieg powietrza zostaje “wymuszony” (stąd też często spotyka się określenie “chłodzenie wymuszone”), powodując bardziej równomierny rozkład temperatury w całym urządzeniu. Proces ten sprawia, iż pożądana temperatura zostaje wytworzona szybciej, a podział na strefy cieplejsze i zimniejsze nie ma racji bytu. Chłodzenie dynamiczne jest obowiązkowe w sytuacjach, w których wnętrze komory poprzez częste otwieranie narażone jest na kontakt ze światem zewnętrznym. W tej sytuacji konieczne jest ponowne wygenerowanie odpowiednich warunków w jak najszybszym tempie. Podanego systemu nie radzimy stosować w przypadku produktów narażonych na obsuszanie i słabiej rotujących.  

 2021-08__1629706774-zobacz-urzadzenia-chlodnicze 

Podstawowe urządzenia gastronomiczne

Decyzja o zakupie konkretnego urządzenia nie jest łatwa, nawet po dogłębnym zaznajomieniu z tematem. Rynek obfituje w przeróżne modele, różniące się od siebie niekiedy jedynie drobnymi szczegółami. Sprawy nie ułatwia również koszt oferowanych produktów, potęgując w potencjalnym nabywcy lęki odnośnie możliwości nietrafionego zakupu. Na potrzeby niniejszego artykułu wyodrębnione zostały podstawowe urządzenia z zakresu szeroko rozumianej gastronomii, bez których trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie wielu branż, wraz z ich ogólną charakterystyką.           

Gastronomiczne szafy chłodnicze                                                                 

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia jest szafa chłodnicza. Określeniem tym nazywamy lodówkę zamykaną. Jest ona częstym elementem krajobrazu na zapleczach restauracji, w sklepach czy też cukierniach. Poszczególne modele mogą występować w formie przeszklonej, co pomaga w przypadku potrzeby ekspozycji asortymentu lub jego zlokalizowania przed otworzeniem drzwi. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na umiejscowienie agregatu (górny lub dolny), a także na klasę klimatyczną, zwłaszcza jeśli miejsce, w którym ustawimy urządzenie należy do wyjątkowo ciepłych. Szafa chłodnicza może być dodatkowo wzbogacona o oświetlenie, które bardziej eksponuje prezentowany towar. Do tego dochodzą także kwestie zużycia prądu oraz poziom emitowanego hałasu - warto zadbać, aby w obu przypadkach wartość była jak najniższa. Trzeba również przeanalizować szczegóły, jak np. sposób otwierania drzwi – otwierane lub przesuwne, co może być pomocne w lokalach o ściśle określonych warunkach przestrzennych.

Lady sklepowe 

W przypadku lad chłodniczych funkcja chłodzenia musi być ściśle powiązana z rotacją towaru. Urządzenia grawitacyjne stosujemy w przypadku produktów rzadziej rotujących i narażonych na szybsze wysychanie, natomiast wersję dynamiczną możemy z powodzeniem zastosować przy produktach szybko rotujących i wymagających równomiernego rozkładu temperatury. W miejscach, takich jak sklepy spożywcze, sklepy mięsne, cukiernie czy piekarnie sprzęt powinien spełniać pewne standardy wizualne, niejako kusząc klientów i skłaniając do zakupu. Wyjątkowe znaczenie ma przejrzystość oraz ilość miejsca przeznaczonego do ekspozycji. Zastosowanie przegród powinno pomóc w odseparowaniu od siebie produktów innego rodzaju, co jest wymagane przez SANEPID. Ważnym jest, aby kolorystyka lady pasowała do wystroju pomieszczenia. Rozmiar urządzenia powinien być dostosowany do możliwości lokalu. W trosce o pracę personelu powinniśmy pomyśleć o jak najłatwiejszym dostępie osób obsługujących do produktów umieszczonych wewnątrz co możemy osiągnąć przez system szyb rozwiernych lub podnoszonych na siłownikach. Istotna jest także konstrukcja lady pod kątem konserwacji - jak najmniejszy nakład pracy przeznaczony na czyszczenie to więcej wolnego czasu, który można wykorzystać na innym kierunku.

2021-08__1629709331-zadzwon-do-nas-pomozemy-banner-blog 

Lady cukiernicze 

Specyficzną odmianą lad chłodniczych są tzw. ciastkarki (lady cukiernicze) przeznaczona do przechowywania wyrobów cukierniczych. Takie rozwiązanie znajduje zastosowanie w cukierniach, piekarniach czy też lodziarniach. Dzięki niej, produkty takie jak torty czy ciasta mogą być przechowywane na kilku poziomach półek, przy zachowaniu równomiernej temperatury na każdej z nich. Na rynku znajdziemy wiele modeli różniących się kształtem i rozmiarami. Oprócz skutecznego chłodzenia, sprzęt powinien także przyciągać wzrok i być wizytówką lokalu. 

Chłodziarki przeszklone na napoje

O tym, jak ważna jest odpowiednia temperatura napojów wiedzą z pewnością pracownicy barów i pubów. Dobrze schłodzony sok, woda czy piwo są wysoce pożądane nie tylko w upalne, słoneczne dni. Jest to na tyle istotne, iż pominięcie tej kwestii może niekiedy doprowadzić do rezygnacji z przebywania w lokalu, który nie serwuje zimnych napojów na rzecz tego, który takie rozwiązania praktykuje. Dotyczy to również sklepów spożywczych czy stacji benzynowych. Pomocą w tej sytuacji okazują się przeszklone chłodziarki na napoje. Ich posiadanie pomaga nie tylko osiągnąć pożądaną temperaturę sprzedawanych produktów, lecz również umożliwia klientowi zlokalizowanie swojej ulubionej butelki czy też puszki. Szafy przeszklone różnią się rozmiarami, poczynając na dużych i pojemnych modelach, kończąc na szafach barowych podblatowych. W przypadku częstego otwierania urządzenia przydaje się wybór drzwi przesuwnych lub samozamykających drzwi skrzydłowych, które eliminują ryzyko przypadkowego niedomknięcia, a tym samym “ucieczki” chłodnego powietrza.      

Regały chłodnicze 

Sklepy spożywcze, supermarkety czy delikatesy nie mogłyby funkcjonować tak sprawnie bez zastosowania regałów chłodniczych. Urządzenia te mają za zadanie umożliwienie klientowi łatwego dostępu do sprzedawanych produktów, które wymagają odpowiedniego chłodzenia. Duża powierzchnia pozwoli na estetyczne i harmonijne ułożenie asortymentu. Regulowane półki pozostawiają pole do dostosowania ich do wysokości eksponowanych produktów. Niektóre modele są wyposażone w rolety nocne, zasłaniające ekspozycję po skończonej pracy. Przy wyborze warto kierować się parametrami dotyczącymi zużycia energii. Proces sprzedaży wspomaga zamontowane oświetlenie.

Promocja
-20%
Szafa chłodnicza zapleczowa LS - 70, GN 2/1 | RM Gastro 00001482
Kod produktu:  00001482
potwierdź telefonicznie
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  11 990,00 zł 9 592,00 zł
Cena brutto:  14 747,70 zł 11 798,16 zł
Produkt z gazetki
-28%
Szafa mroźnicza lakierowana, wnętrze z ABS, V 129 l | Stalgast 880174
Kod produktu:  880174
2-3 dni
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  2 585,00 zł 1 861,20 zł
Cena brutto:  3 179,55 zł 2 289,28 zł
Produkt z gazetki
-28%
Szafa chłodnicza ze stali nierdzewnej podblatowa wnętrze z tworzywa pojemność 129 litrów | Stalgast 880175
Kod produktu:  880175
2-3 dni
0 zł - dostawa gratis
Cena netto:  2 745,00 zł 1 976,40 zł
Cena brutto:  3 376,35 zł 2 430,97 zł
Komentarze

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Ustawienia regionalne
Lokalizacja
Język
Waluta