Wilki gastronomiczne – dowiedz się, jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa
Choć nazwa tego urządzenia wielu niezorientowanym może kojarzyć się co najmniej nietypowo, a nawet groźnie, wilk gastronomiczny to po prostu rodzaj maszynki do mielenia mięsa. Znacznie większy i bardziej wydajny od tych, których używamy w naszych domach. Wilki dedykowane są profesjonalnym zastosowaniom i stanowią nieodłączne wyposażenie sklepów i lokali gastronomicznych. Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać odpowiedni model oraz na które parametry maszyny zwracać szczególną uwagę, koniecznie musisz zapoznać się z naszymi wskazówkami.
Maszynka do mięsa typu wilk – budowa, sposób działania i zastosowanie
Klasyczny wilk do mięsa działa na podobnej zasadzie, co domowa maszynka do mielenia. Podobnie jak w mniejszych urządzeniach, również w tego typu sprzętach znajdziemy obrotowy nóż, wałek ślimakowy czy sitko. Oczywiście, współcześnie stosuje się niemal wyłącznie urządzenia elektryczne. Wilki na prąd wyparły ręczne maszynki ze względu na znacznie większą wygodę oraz szybkość pracy. Maszyny tego typu wykonane są zwykle ze specjalnej, odpowiednio wzmacnianej stali nierdzewnej. Dzięki temu są trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Jednym z najważniejszych elementów każdej maszynki do mielenia mięsa jest nóż – stalowy i odpowiednio wytrzymały, by możliwe szybko rozdrobnić nawet większe kawałki mięsa. Kupując wilka do kuchni, należy uwzględnić skalę jego zastosowania. Jeśli przewidujemy intensywne użytkowanie maszynki, warto wybierać spośród urządzeń przeznaczonych do pracy ciągłej, charakteryzujących się znacznie większą wydajnością. Część z nich, np. wilk gastronomiczny do mięsa Ma-Ga WM-22, wyposażona jest również w system samoostrzący, zapewniający regularne, w pełni automatyczne ostrzenie noża.
Jeśli chodzi wykorzystanie maszynek do mielenia mięsa, charakteryzują się one szeroką gamą zastosowań. Oprócz kuchni gastronomicznych w restauracjach czy hotelach tego rodzaju urządzenia wykorzystywane są m.in. w zakładach zbiorowego żywienia, a także masarniach i sklepach mięsnych. Wilki gastronomiczne stanowią również nieodłączny element wyposażenia lady w supermarkecie. Znajdziemy je także w sklepie spożywczym, oferującym mięso mielone, kiełbasy i wędliny. W odróżnieniu od domowych maszynek profesjonalne urządzenia pozwalają na mielenie dużo większych ilości produktu w krótkim czasie. Oczywiście, większa wydajność ma swoje odzwierciedlenie w cenach poszczególnych modeli.
Jak wybrać wilk do mielenia mięsa?
Aby mieć pewność właściwego wyboru, najlepiej zdać się na profesjonalne doradztwo w salonie lub hurtowni. Doświadczeni pracownicy z pewnością pomogą nam dopasować urządzenie najlepiej odpowiadające indywidualnym potrzebom. Równie dobrze możemy jednak wybierać maszynkę samodzielnie. W takiej sytuacji należy zwracać uwagę na następujące parametry:
- Moc urządzenia
Najmniejsze wilki do mięsa to urządzenia o mocy od 250 do 500 watów. Tego rodzaju sprzęty dobrze sprawdzają się w domu, jednak do profesjonalnych zastosowań trzeba wybrać mocniejszy model. Przykładowo, wilk do mięsa Ma-Ga WM 22 U3 to urządzenie o mocy 1100 W, umożliwiające zmielenie nawet 250 kg mięsa na godzinę.
- Jakość zastosowanych materiałów
Większość dostępnych maszyn wykonana jest ze stali nierdzewnej, co gwarantuje dużą odporność na działanie czynników zewnętrznych,
- Wyposażenie dodatkowe
Warto sprawdzić, czy do maszynki dodawane są akcesoria takie jak noże lub sitka o różnych rozmiarach. Dzięki nim znacznie wzrasta funkcjonalność urządzenia,
- Systemy wspierające użytkownika
Najlepsze na rynku wilki do mielenia mięsa wyposażone są m.in. w zabezpieczenie przed przegrzaniem czy system samodzielnego ostrzenia,
- Gotowość do pracy ciągłej
Koniecznie należy sprawdzić, czy urządzenie przeznaczone jest do pracy w systemie ciągłym, jeśli poszukujemy maszynki do zakładu mięsnego czy supermarketu,
- Wydajność mielenia
Parametr informujący, ile kilogramów mięsa jest w stanie zmielić maszynka w ciągu 1 godziny. Najlepsze urządzenia charakteryzuje wydajność na poziomie minimum 250 kg/h.
Szeroki wybór wilków do mielenia mięsa znajdziesz w ofercie firmy PROBOX. Zapewniamy stałą dostępność wyposażenia dla gastronomii, atrakcyjne ceny oraz profesjonalne doradztwo. Potrzebna Ci wydajna i ekonomiczna maszynka do mięsa? Skontaktuj się z nami i wybieraj spośród dziesiątek markowych urządzeń.