- Strona główna
- Piece gastronomiczne
Piece gastronomiczne przemysłowe
Niezależnie od tego, czy posiadamy mały lokal gastronomiczny, czy też restaurację, procesy technologiczne są zawsze takie same: gotujemy, dusimy, smażymy i pieczemy. Zazwyczaj wykorzystujemy obróbkę cieplną w tradycyjny sposób poprzez znane wszystkim urządzenia i sprzęt kuchenny typu kuchnie gazowe, płyty grillowe czy patelnie gastronomiczne. Problem zaczyna się wtedy, gdy kuchnia posiada małą przestrzeń, a popyt na urozmaicone i smaczne dania wzrasta. Najrozsądniejszym rozwiązaniem, które w krótkiej perspektywie czasowej przyniesie nam znaczne korzyści, jest zakup pieca konwekcyjno-parowego. Ten rodzaj urządzenia zmienia praktycznie całą organizację kuchni, pozwalając na przygotowywanie wielu posiłków w znacznie krótszym czasie.



















Dostępne w naszej ofercie konwekcyjno-parowe piece gastronomiczne to urządzenia takich firm jak UNOX, Rational, Retigo. Dzięki wykorzystaniu profesjonalnych pieców dla gastronomii w kuchni możemy między innymi gotować na parze, piec mięso i ciasta w gorącym powietrzu, smażyć, grillować, gotować i piec w temperaturach pozwalających na przygotowanie delikatnych potraw z zachowaniem np. soczystości mięs.
Piece konwekcyjno-parowe za sprawą komputerowego sterowania zapamiętują receptury, co sprawia, że jakość potraw jest powtarzalna, a obsługa ogranicza się do minimum: nie ma wymogu ciągłej kontroli, nie ma potrzeby obracania i polewania np. pieczeni, nie występuje obawa o przypalenie potraw. W porównaniu do tradycyjnego przygotowania potraw, wykorzystując np. konwekcyjno-parowy piec UNOX, możesz oszczędzić zarówno energię jak i wodę, przy czym w znaczny sposób ograniczone zostają ubytki masy produktowej. Przy tym musimy dodać, że zyskujemy na czasie, przygotowując wiele potraw bez przenikania zapachów oraz powierzchnię pomieszczenia kuchennego, ponieważ piec konwekcyjno-parowy zajmuje niewiele miejsca.